Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην TV 100
”Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη στην TV 100, στην ειδική εκπομπή για την 85η ΔΕΘ και στη δημοσιογράφο Μαρία Αναγνωστίδου. Και εξήγησε: «Όλοι οι φορείς και όλοι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ένας οργασμός όσον αφορά στην εξέλιξη σημαντικών έργων της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει μεγάλο έργο υποδομής στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή που να μην είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Βεβαίως, το κάθε έργο βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όσοι περπατούν βλέπουν για παράδειγμα ότι αφαιρούνται οι λαμαρίνες από τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσοι διαβάζουν γνωρίζουν ότι μεγάλα έργα όπως είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έχουν ξεμπλοκαριστεί. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και οι διαδικασίες τρέχουν, έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή επίσης σε προχωρημένο στάδιο. Το νέο σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο, ένα σημαντικό έργο στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, προχωρά. Είμαστε σε καλό σημείο, τόσο όσον αφορά την χρηματοδότηση όσο και με τη χωροθέτηση. Στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο Φίλυρο, με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ και με συνεισφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τέλος, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλος Μελάς, που είναι ουσιαστικά το πνευμόνι της Θεσσαλονίκης, προχωράει ικανοποιητικά με την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ανάπλασης από το ΣτΕ. Το έργο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της».
Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είναι πανθομολογούμενο ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε από αυτή την Κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πράγμα που καταγράφηκε διεθνώς. Παράλληλα, δεν σταμάτησε το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης για το οποίο είχε δεσμευτεί. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι περίπου 150 νομοσχέδια ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Από τη μια είχαμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και παράλληλα την αντιμετώπιση της δίδυμης αδελφής της, της οικονομικής κρίσης. Θυμίζω ότι, για την υποστήριξη εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και ανέργων, λόγω πανδημίας διατέθηκαν 42 δισεκατομμύρια ευρώ και κράτησαν όρθια την οικονομία και τους πολίτες που υπέστησαν απώλειες. Είναι γεγονός, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας και μπήκαν γρηγορότερα σε εφαρμογή η τηλε-εκπαίδευση, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.α. Με συγκεκριμένα οικονομικά όπλα στη φαρέτρα μας, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Επενδυτικός Νόμος και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το μέλλον χτίζοντας κυρίως σε δύο άξονες, την ψηφιακή οδό και την πράσινη οικονομία».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης σε συνάρτηση τόσο με το οικονομικό forum της 85ης ΔΕΘ αλλά και το επερχόμενο 3ο Balkan Forum του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Η οικονομία στην Ελλάδα έχει τη μορφή του συμπιεσμένου ελατηρίου. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες και η αναβάθμιση της αξιολόγησης από διεθνείς οίκους αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την Κυβέρνηση για τις κινήσεις της. Τα χαμηλά επιτόκια, οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, βοηθούν επίσης ουσιαστικά την οικονομία και διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα για την επόμενη μέρα.
Το γεγονός μάλιστα ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις, -αναφέρω ενδεικτικά τη Pfizer, την Cisco, τη Deloitte- οι οποίες προσφέρουν ταυτόχρονα νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ουσιαστικά αρχίζει και αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο για επενδύσεις.
Στο ρόλο που μπορεί και θέλει να παίξει η Θεσσαλονίκη στα επόμενα χρόνια ως κόμβος περιφερειακής ανάπτυξης ανταποκρίνεται και η διοργάνωση του Balkan Forum. Κοιτάζοντας ψηλά θα δούμε όχι μόνο τα δυτικά Βαλκάνια αλλά τη ΝΑ Ευρώπη, μια αγορά 350 εκ. ανθρώπων. Ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια της πόλης, και έχουμε πολλά να κερδίσουμε.
Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις Περιφέρειες της Ανατολικής και της Δυτικής Μακεδονίας και η Κυβέρνηση, που εκπροσωπείται από τον Τομέα Μακεδονίας Θράκης του ΥΠΕΣ, βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος ώστε ν΄αναδείξουμε τα δημιουργικά στοιχεία της περιοχής μας».