Καλαφάτης προς Άγκυρα: «Ας το σκεφτεί καλά πριν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου»

«Οι Έλληνες στεκόμαστε αταλάντευτα στα άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας που ορίζουν ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όπως ακριβώς και τα χερσαία εδάφη. Αυτή είναι η γραμμή μας και τη γραμμή αυτή δεν την εγκαταλείπουμε. Θα κάνουμε, λοιπόν, ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν. Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο NEWPOST.GR και στον Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

Και προσθέτει «Ασφαλώς προβληματίζει και προκαλεί κάθε Έλληνα η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ιδίως, μάλιστα, η απόπειρά της να υφαρπάξει περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως εκδηλώθηκε με το παράνομο και παντελώς άκυρο μνημόνιο που συνήψε με τη διοίκηση της Τρίπολης, εξαφανίζοντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, ακόμα και την Κρήτη. Άρχισε κιόλας να απειλεί πως θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές και θα αντιδράσει εάν εμποδιστεί. Ας το σκεφτεί, λοιπόν, καλά πριν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου».

Για την ανθεκτικότητα της οικονομίας μετά την κρίση και το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση έβαλε στόχο να κρατηθούμε όρθιοι όλοι –επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- στις δύσκολες αυτές μέρες. Αλλά και να γυρίσουμε, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, στην ανάκαμψη. Να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να μην μείνει κανένας μόνος του. Έτσι ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι για το νέο ξεκίνημα που δεν πρόκειται να αργήσει».

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο, της Ν.Δ. επισημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός –στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος- έχει πει ότι η Κυβέρνηση βρήκε το βηματισμό της και δουλεύει καλά», ενώ σχετικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου τονίζει ότι «η Πατρίδα μας από «μαύρο πρόβατο» γίνεται υπόδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κερδίζει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Και, την ίδια ώρα, διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Οι Έλληνες, υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης, ξαναβρίσκουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Κι αυτό είναι το παράσημο του ακήρυχτου πολέμου που ζήσαμε και ζούμε. Ένα τεράστιο άυλο εθνικό όπλο στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πόσο κοντά είναι ο ανασχηματισμός;

Ο Πρωθυπουργός –στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος- έχει πει ότι η Κυβέρνηση βρήκε το βηματισμό της και δουλεύει καλά. Μπορεί, βέβαια, να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, σε ένα επόμενο διάστημα, σε κάποιες εβδομάδες.

Να περιμένουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης;

Ο Πρωθυπουργός νοιάζεται για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των ευκαιριών κάθε Περιφέρειας, κάθε γωνιάς της Πατρίδας μας, από τον Έβρο έως τη Γαύδο και από τους Παξούς ως το Καστελόριζο. Δεν νομίζω, όμως, ότι προτάσσει τοπικά κριτήρια στη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποια είναι η δική σας εικόνα για το κυβερνητικό έργο; Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές;

Οι Έλληνες, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, βλέπαμε την Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της πιο γρήγορα από ό,τι είχε πει, να παράγει έργο και όχι λόγια, να τολμά γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στις αρχές Μαρτίου διαπιστώσαμε την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών που οργάνωσαν οι τουρκικές Αρχές στον Έβρο για να εκβιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επέλασης του κορονοϊού. Η Πατρίδα μας από «μαύρο πρόβατο» γίνεται υπόδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κερδίζει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Και, την ίδια ώρα, διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Οι Έλληνες ξαναβρίσκουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Κι αυτό είναι το παράσημο του ακήρυχτου πολέμου που ζήσαμε και ζούμε. Ένα τεράστιο άυλο εθνικό όπλο στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Πόσο πρέπει να μας προβληματίζει η στάση της Τουρκίας και η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της;

Ασφαλώς προβληματίζει και προκαλεί κάθε Έλληνα η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ιδίως, μάλιστα, η απόπειρά της να υφαρπάξει περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως εκδηλώθηκε με το παράνομο και παντελώς άκυρο μνημόνιο που συνήψε με τη διοίκηση της Τρίπολης, εξαφανίζοντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, ακόμα και την Κρήτη. Άρχισε κιόλας να απειλεί πως θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές και θα αντιδράσει εάν εμποδιστεί. Ας το σκεφτεί, λοιπόν, καλά πριν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Οι Έλληνες στεκόμαστε αταλάντευτα στα άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας που ορίζουν ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όπως ακριβώς και τα χερσαία εδάφη. Αυτή είναι η γραμμή μας και τη γραμμή αυτή δεν την εγκαταλείπουμε. Θα κάνουμε, λοιπόν, ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας

Η παγκόσμια οικονομία υποφέρει μετά το πέρασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η ελληνική οικονομία πόσο ανθεκτική είναι μετά από τα χρόνια της κρίσης; Η Κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες;

Είναι προφανές ότι η οικονομία μας –όπως όλες οι οικονομίες που αναγκάστηκαν να αδρανοποιηθούν- θα υποστεί συνέπειες. Πολύ περισσότερο όταν εξαρτάται από τον τουρισμό, που δέχεται ισχυρό πλήγμα. Η Κυβέρνηση λοιπόν έβαλε στόχο να κρατηθούμε όρθιοι όλοι –επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- στις δύσκολες αυτές μέρες. Αλλά και να γυρίσουμε, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, στην ανάκαμψη. Να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να μην μείνει κανένας μόνος του. Έτσι ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι για το νέο ξεκίνημα που δεν πρόκειται να αργήσει. Μπορεί λοιπόν, να μην κάνουμε όλα όσα θέλουμε, κάνουμε όμως περισσότερα από όσα μπορούμε. Κι αυτό ο κόσμος το ξέρει. Και το μουρμουρίζει: Ευτυχώς που στο τιμόνι είστε εσείς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.