Κεντρική Ομιλία Σταύρου Καλαφάτη «Τώρα είναι η ώρα, για μια Θεσσαλονίκη εντάξει!»

«Απαντάμε με πράξεις στις προκλήσεις! Με πρόγραμμα και σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη! Δίνουμε βροντερό “παρών” για να φωνάξουμε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι πραγματικά εντάξει! Με μια δημοτική αρχή εντάξει απέναντι στους πολίτες! Με τους Θεσσαλονικιούς εντάξει μεταξύ τους! Σε μια πόλη εντάξει! Τώρα είναι η ώρα!»

 

Αυτά τόνισε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».

 

Για πρώτη φορά, μίλησε για τον χαρακτηρισμό «ανόρεχτος» που του είχε προσάψει ο Γιάννης Μπουτάρης στην αρχή της προεκλογικής περιόδου:

 

«Αποφεύγω να χαρακτηρίζω τους πολιτικούς μου αντιπάλους», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Αποφεύγω να απαντώ στις προκλήσεις με ατάκες. Όποιος προσβάλλει σηκώνει ο ίδιος το βάρος της προσβολής. Ο ίδιος θίγεται απ` αυτήν. Εγώ προσπαθώ έμπρακτα να αποδεικνύω την αλήθεια. Με έναν συνδυασμό 158 συμπολιτών, έτοιμων να εργαστούν σκληρά για την πόλη. Με ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και πολύ καλά επεξεργασμένο. Με την επαφή με τους συμπολίτες μου στις γειτονιές όλης της πόλης που περπατήσαμε. Σήμερα μπορώ να πω, ότι ο χαρακτηρισμός εκείνος ήταν μια ευχή του κ. Μπουτάρη. Επειδή ο ίδιος δεν είχε και δεν έχει όρεξη για  τη δουλειά που συνεπάγεται ο ρόλος του δημάρχου

 

Μιλώντας για την απόφασή του να «ανέβει» για δήμαρχος, σημείωσε: «Λέω “να ανέβω” και όχι “να κατέβω”, επειδή θεωρώ ύψιστη τιμή, να μου εμπιστευθούν οι συμπολίτες μου αυτή την ευθύνη».

 

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε μια εβδομάδα παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης τα επόμενα χρόνια» και πρόσθεσε ότι «η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δήμαρχο να λειτουργεί με όρους κοινωνίας και όχι επικοινωνίας, με όρους πραγματικότητας και όχι εικόνας, να προκαλεί σύνθεση δυνάμεων της πόλης και όχι να προκαλεί την πόλη, να είναι δήμαρχος κι όχι περίπου δήμαρχος».

 

Υπογράμμισε ότι η πόλη, «μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, νέα δυναμική, αναζητώντας τη θέση της στη νέα οικουμενικότητα, χωρίς να παραγνωρίζει, αλλά και χωρίς να απαξιώνει κανένα στοιχείο της ιστορίας της», αφού  όπως είπε, «η ιστορία της, η ιστορία της Μακεδονίας μας, δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται».

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε τους Θεσσαλονικείς «πολίτες του κόσμου, φιλόξενους και υπερήφανους».

 

«Είναι κιμπάρηδες οι Θεσσαλονικείς», πρόσθεσε. «Κιμπάρηδες! Και οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες όποιος τους έχει προσβάλλει»!

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε σε στοιχεία του προγράμματός του, για την ανάδειξη της παλιάς παραλίας, το σχέδιο παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά, το σχεδιασμό για μια πολιτισμένη Θεσσαλονίκη, καθαρή, πόλη ανθρώπινη, πόλη αλληλεγγύης, λειτουργική. Πόλη με προοπτική ανάπτυξης, που κοιτάζει ψηλά, στην αγορά των 370 εκατομμυρίων που ανοίγεται προς βορρά. Με στήριξη της αστικής επιχειρηματικότητας. Με πάταξη του παραεμπορίου και όχι ενθάρρυνση του παραεμπορίου, για την οποία κατηγόρησε το σημερινό δήμαρχο, «που υποσχέθηκε πολλά και για το παραεμπόριο, για την καθαριότητα και πολλά ακόμα, αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε.»

 

«Έχουμε δίψα για προσφορά», είπε! «Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τις αρχές της σύγχρονης διοίκησης. Να αξιοποιήσουμε το έμψυχο δυναμικό του δήμου.»

 

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ξέρεις να διοικείς. Να ξέρεις να δουλεύεις. Να θέλεις να δουλεύεις. Να είσαι εργατικό και συνεργατικός. Να φέρνεις αποτέλεσμα.»

 

«Ο δήμαρχος είναι ο πρώτος και ο έσχατος των πολιτών», τόνισε. «Αυτό θα πει να είσαι δημόσιος λειτουργός. Να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον. Να εμπνέει και να εμπνέεται από τους πολίτες.»

 

Δηλώνοντας προσηλωμένος στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης κατέληξε:

 

«Με ρωτούν γιατί δεν βάζω φυτίλια στα κανόνια, για να βυθίσω με κανονιοβολισμούς το απέναντι πλοίο που είναι έτοιμο να μπατάρει! Τους απαντώ, πως με νοιάζει το δικό μου πλοίο, το πλοίο που είναι εντάξει, και είναι έτοιμο να σαλπάρει! Πάμε λοιπόν! Τώρα είναι η ώρα! Με το πλοίο “Εντάξει” για μια Θεσσαλονίκη εντάξει σε όλα!»