Να πως η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ καταλύει τη Δημοκρατία!

Θεσσαλονίκη 12 Ιουλίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Να πως η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ καταλύει τη Δημοκρατία!

 

«Αυτό που καταφέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του “Κλεισθένη”, είναι να καταργεί… το αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας το θεσμό στην “μπαχαλοποίηση” επειδή δεν μπορεί να τον ποδηγετήσει!»

Τα παραπάνω τόνισε ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» στη Βουλή.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως το εν λόγω νομοσχέδιο, εισάγοντας την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ενισχύει τη Δημοκρατία, αλλά αντιθέτως την καταλύει, για τους εξής λόγους:

1ον) Προκαλεί κατακερματισμό του εκλογικού σώματος σε βαθμό που θα καθίσταται αδύνατος  ο σχηματισμός διοίκησης χωρίς τη συνεργασία τριών ή περισσοτέρων συνδυασμών. Στην καλύτερη περίπτωση οι συναλλαγές θα είναι πολιτικές και θα βλέπουμε αντιδημάρχους από παρατάξεις του 2% ή του 3% να συνδιοικούν!

2ον) Παρέχει άλλοθι… ανευθυνότητας στους δημάρχους και στις παρατάξεις από τις οποίες προέρχονται. Διότι, κάθε δήμαρχος θα επικαλείται την ανάγκη συμβιβασμών με άλλες παρατάξεις, που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων.

3ον) Θα βλέπουμε δημάρχους προερχόμενους από τον 2ο ή ακόμα και τον 3ο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό, που θα καλούνται να διαχειριστούν εύθραυστες δήθεν «πλειοψηφίες» συνεργαζόμενων παρατάξεων. Και όχι. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πλειοψηφία το άθροισμα ετερόκλητων μειοψηφιών, που ξεκινούν από διαφορετικές, ακόμη και αντίθετες πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές αφετηρίες.

4ον) Ανοίγει το δρόμο του “καπελώματος” των αιρετών Δημοτικών Συμβουλίων από τις κεντρικά καθοδηγούμενες αποφάσεις των “εποπτών ΟΤΑ”. Αυτών που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταστήσει στους Δήμους, προφανώς με πρότυπο τους κομισάριους καταδικασμένων καθεστώτων.

Χαρακτηρίζοντας “έκτρωμα” το νομοσχέδιο, ο κ. Καλαφάτης, διαβεβαίωσε ότι αυτό θα καταργηθεί άμεσα, μόλις η ΝΔ αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.-