Νέο ρυθμιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, εντός του 2014, ενταγμένο στο νέο χωροταξικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή και προσαρμοσμένο στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες – σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής σχετικής συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Σταύρος Καλαφάτης:
- Υπενθύμισε τις ενστάσεις του για τις αντιαναπτυξιακές και αναχρονιστικές διατάξεις του προτεινόμενου Ρυθμιστικού, η κατάρτιση του οποίου βασίστηκε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί.
- Τόνισε, ότι σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να υπάρξει νέο σύγχρονο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2014.
- Υπογράμμισε την αρνητική στάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, όπως αυτή διατυπώθηκε επίσημα στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της 5ης Ιουνίου 2014.
- Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ώστε να διατυπωθούν επίσημες θέσεις που θα εκφράζουν το Δήμο Θεσσαλονίκης στο σύνολό του και όχι απλά τη διοίκηση του Δήμου, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω, προτού φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, στην ολομέλεια του θερινού τμήματος της Βουλής.
Μετά το πέρας της συζήτησης και με αφορμή την εκφρασμένη διάθεση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, συνεκτιμώντας τις σχετικές παρατηρήσεις, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε τα εξής:
«Οι παρατηρήσεις που είχα καταθέσει ήδη από τις 3 Ιουνίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση που καταργεί το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, καθιστούν μονόδρομο την αναθεώρηση του κατατεθέντος προς ψήφιση Ρυθμιστικού.
Φυσικά, η ανάγκη να αναθεωρηθεί ένα προβληματικό Ρυθμιστικό Σχέδιο, δεν αναιρεί την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη ένα πλήρες σύγχρονο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που θα ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. Τουναντίον, αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος του 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του νέου νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση καθώς και το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Με διάθεση ουσιαστικής θεμελίωσης, ενός ρεαλιστικού μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, προς αυτή την κατεύθυνση, να πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να έχει στη διάθεσή της επίσημες θέσεις και προτάσεις, που θα αντιπροσωπεύουν θεσμικά το σύνολο του Δήμου και όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που τον διοικούν.»