Όχι εφησυχασμός, συνεχής εγρήγορση για την πανδημία

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Για την πανδημία

Στο ζήτημα της πολύ δύσκολης άσκησης επίλυσης που προκαλεί η πανδημία κινούμαστε μ΄ένα μότο που επικεντρώνεται στα εξής: Όχι εφησυχασμός, συνεχής εγρήγορση. Γενικός κανόνας είναι η συνεχής συνεργασία της Κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα, η καθημερινή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται και βεβαίως η αναπροσαρμογή της στρατηγικής όταν και όποτε αυτό απαιτηθεί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις προτάσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει επισημάνει την ανάγκη να επισπευσθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως καθυστερούν την έγκριση φαρμάκων. Και βεβαίως να ασκηθεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διοχετευθεί το εμβόλιο όσο γίνεται γρηγορότερα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Σε κάθε περίπτωση προχωρούμε στον εμβολιασμό σύμφωνα με το σχεδιασμό διασφαλίζοντας τη δεύτερη δόση για όσους έκαναν ήδη την πρώτη.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Σειρά μέτρων τα οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , έχουν ήδη εφαρμοστεί από την ελληνική Κυβέρνηση. Για παράδειγμα το 50% της 4ης και 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι επιχορήγηση και όχι δανεισμός.

Για τις συναθροίσεις

Επιβάλλονται έκτακτα μέτρα διότι – εξαιτίας της πανδημίας – έχουμε έκτακτες καταστάσεις. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή συγκυρία και υπάρχουν έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πουθενά δεν διακυβεύεται, δεν προσβάλλεται, δεν βάλλεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Υπάρχουν κανόνες σε κινήσεις που δημιουργούν συγχρωτισμό. Διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι όμως δόκιμο και λογικό να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλιστεί και το μέγιστο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Για το νομοσχέδιο για την παιδεία

Το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση φέρνει μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Προασπίζει την ελευθερία του λόγου. Δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, γι΄αυτό και θα προχωρήσει.