Πάνω από 320.000 συνταξιούχοι… χωρίς σύνταξη στην ουρά του ΕΦΚΑ!

«Η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ, η τεράστια καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων και η πρωτοφανής συσσώρευση 327.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, αποτελούν την κορύφωση ενός κοινωνικού βατερλώ που βιώνουν οι Έλληνες λόγω ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα συνεπάγεται ακόμα ένα πλήγμα στην πραγματική οικονομία, σε μια εποχή, που χιλιάδες οικογένειες ανέργων και υποαπασχολούμενων, έχουν τις συντάξεις των γονέων ως κύρια πηγή εισοδήματος για την προμήθεια ακόμα και βασικών αγαθών.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τα φαινόμενα παράλυσης στον ΕΦΚΑ που καθιστούν ανέφικτους τους στόχους για την έκδοση 63.000 συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Καλαφάτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπενθυμίζει ότι ο ESM προέβλεψε τη δέσμευση 800.000.000 ευρώ για την έγκαιρη καταβολή συντάξεων, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να μεριμνήσει άμεσα για τη δρομολόγηση της ταχύρρυθμης έκδοσης χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν.

Στην ερώτηση παραθέτει:

  • Την εκτιμώμενη αποτυχία του στόχου έκδοσης 63.000 νέων συντάξεων ως το τέλος του έτους, που ανατρέπει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των 140.000 εκκρεμών συντάξεων ως τον Ιούνιο του 2018.
  • Τις 129.000 επικουρικές συντάξεις συνολικού ύψους 650.000.000 ευρώ που «λιμνάζουν» από την 1η Ιανουαρίου.
  • Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, που ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.
  • Το γεγονός, ότι από τα 100 ειδικά κλιμάκια υπαλλήλων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να συγκροτήσει για να επιταχυνθεί η έκδοση εκκρεμών συντάξεων, δεν έχει συσταθεί ούτε ένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

8633/11/9/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ, εν αναμονή»

Θλιβερή εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για έκδοση και καταβολή κύριων, επικουρικών καθώς και εφάπαξ βρίσκονται σε στάση πολύμηνης αναμονής χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων πολιτών.

Η πλήρης αποδιοργάνωση στον ΕΦΚΑ και η παράληση των μηχανισμών του καθιστούν μη επιτεύξιμους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και συνεπώς κάθε κυβερνητική εξαγγελία περί του αντιθέτου είναι λόγια χωρίς αντίκρυσμα.

Η μη έκδοση 63.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων ως το τέλος του έτους καθώς μόλις 16.000 – 17.000 νέες συντάξεις απονεμήθηκαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και χιλιάδες αιτήσεις κατατίθενται παράλληλα, ανατρέπει εξολοκλήρου το χρονοδιάγραμμα καταβολής έως τον Ιούνιο του 2018 και των  εν αναμονή 140.000 κύριων συντάξεων.

Γνωρίζουμε όμως ότι έχει δεσμευθεί ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕSΜ για την έγκαιρη απονομή τους.

Από την 1η Ιανουαρίου λιμνάζουν 129.000 αιτήσεις έκδοσης επικουρικών συντάξεων κόστους 650.000.000 ευρώ, παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν υποστεί, διότι κωλυσιεργεί η έκδοση του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του τμήματος της σύνταξης.

Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.

 Συνολικά, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ  σήμερα αγγίζει περίπου τις 327.000,  αριθμό πρωτοφανή που διαψεύδει πλήρως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το ‘’λειτουργικό’’ και βιώσιμο’’ ασφαλιστικό σύστημα που δημιούργησε.

Επιπρόσθετα, από τα 100 ειδικά κλιμάκια υπαλλήλων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να συγκροτήσει για να επιταχυνθεί η έκδοση εκκρεμών συντάξεων, δεν έχει συσταθεί ούτε ένα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων έκδοσης και καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ;
  2. Πότε θα συγκροτηθούν τα ειδικά κλιμάκια υπαλλήλων που θα αναλάβουν την ταχύτερη ικανοποίηση των αιτημάτων συνταξιοδότησης;