Πεδίο ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας και αυξημένης επικινδυνότητας το ΑΠΘ

«Δεν υπάρχουν ιδεολογικά προσχήματα ικανά να δικαιολογήσουν την κυβερνητική ανοχή, έναντι της μετατροπής τη πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών και σε επικίνδυνη ζώνη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης!»

Αυτό επισημαίνει, ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή το δεύτερο θάνατο από υπερβολική χρήση ουσιών στους χώρους του ΑΠΘ μέσα σε διάστημα ενός μηνός και ενώ είναι νωπές οι μνήμες από την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης που σόκαρε την κοινή γνώμη τον περασμένο Οκτώβριο. Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητά να ενισχυθεί έμπρακτα η προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών, για εφαρμογή δραστικών μέτρων φύλαξης και πρόληψης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας εντός του ΑΠΘ.

«Η διακίνηση ναρκωτικών εντός και πέριξ του Πανεπιστημίου, όπως ακόμη και το εμπόριο λευκής σαρκός οργιάζουν τις νυχτερινές ώρες», τονίζει, ο κ. Καλαφάτης, επικαλούμενος καταγγελίες των πανεπιστημιακών αρχών και φοιτητών. «Ανεξέλεγκτα γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών όλες τις ώρες σε χώρους προσβάσιμους και ανοιχτούς μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων φοιτητών, διδασκόντων, εργαζομένων και επισκεπτών. Οι κλοπές και οι ληστείες πολλαπλασιάζονται με αυξητική τάση. Δυστυχώς δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση πολιτική βούληση λήψης ουσιαστικών μέτρων. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην έννοια του ασύλου, που κατέτεινε να αποτελεί, αντί για ασπίδα προστασίας της γνώσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ικανή συνθήκη άνθησης της εγκληματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια.»

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ)

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6118/6/06/17

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ανησυχητικά κρούσματα παραβατικότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην πανεπιστημιακή κοινόνητα και κατ’επέκταση στη Θεσσαλονίκη οι διαδοχικοί θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πανεπιστημιακό campus. Μετρούμε ήδη δύο νεκρούς μέσα σε δύο μήνες στον αύλειο χώρο του Α.Π.Θ, δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, σε χώρους που καθημερινά δραστηριοποιούνται χιλιάδες φοιτητές, διδακτικό και εργατικό προσωπικό.

Οι πανεπιστημιακές αρχές, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαθέσουν και με τη στήριξη  της πλειοψηφίας των φοιτητριών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιφρουρήσουν τους πανεπιστημιακούς χώρους και να τους καταστήσουν προσβάσιμους και λειτουργικούς, ελεύθερους και ασφαλείς για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, η διακίνηση ναρκωτικών, οι κλοπές και οι ληστείες πέριξ του Πανεπιστημίου οργιάζουν τις νυχτερινές ώρες. Συνεπώς, αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες πρόληψης και πάταξης της εγληματικότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας στη ζώνη γύρω από το Α.Π.Θ, κάθε προσπάθεια από τις υπηρεσίες φύλαξης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η πολιτική βούληση όμως από μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να διευκολυνθεί το έργο των πανεπιστημιακών αρχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην έννοια του ασύλου – τώρα μάλιστα που σχεδιάζει να το επαναφέρει πλήρως – που κατέτεινε να αποτελεί, αντί της προώθησης της γνώσης και της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ικανή συνθήκη άνθησης της εγκληματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα, εντός του πλαισίου πάντοτε των αρμοδιοτήτων σας, δεδομένης της κατοχυρωμένης αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να διευκολυνθεί και να στηριχθεί έμπρακτα η προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα φύλαξης και πρόληψης της παραβατικότητας εντός του Α.Π.Θ;