Πλήρης ανικανότητα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

O αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 κατέθεσε σχετική ερώτηση και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η κυβέρνηση εκτός από τα ρεκόρ καθυστέρησης που καταγράφει στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΠΑνΕΚ επιδεικνύει και απίστευτη ανευθυνότητα.

 

Την ώρα που για ένα χρόνο οι 4 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ για τους Μικρομεσαίους και τους ανέργους έχουν εγκλωβιστεί στην ανικανότητα των υπευθύνων να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους με τα σχετικά κονδύλια να λιμνάζουν αναξιοποίητα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι εξαγγελιών και διαρροών προκήρυξης του Β’ κύκλου των συγκεκριμένων δράσεων αλλά και νέων προγραμμάτων.

 

Εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται συνεχώς από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Με συνεχή αλλαγή στις ημερομηνίες προκήρυξής των προγραμμάτων που παραμένουν στα χαρτιά.  Χωρίς επαρκή σχεδιασμό.

Χωρίς ακριβή χρονοδιαγράμματα. Χωρίς πλήρεις Οδηγούς Εφαρμογής.  Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις.

 

Με τακτικές Μαυρογιαλούρου και ακατάσχετη αναπτυξιακή φλυαρία η κυβέρνηση συνεχίζει να τιμωρεί την επιχειρηματικότητα και να την θέτει στο εδώλιο, στερώντας από αυτήν πολύτιμους κοινοτικούς πόρους.

 

Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Πλήρης απορρόφηση στα λόγια. Μηδενική απορρόφηση στην πράξη.

 

Δυστυχώς ο εμπαιγμός των Μικρομεσαίων και των ανέργων που θέλουν να επιχειρήσουν συνεχίζεται……. »

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΑΠ: 3276/265/8-2-2017

ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  3. ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Θέμα:  «Προκηρύξεις νέων προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020»

 

Παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την προκήρυξη των τεσσάρων (4) δράσεων του ΕΠΑνΕΚ που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ανέργων :

με την εικόνα προόδου τους να είναι απογοητευτική (δεν έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα ένταξης για τους Πτυχιούχους και Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής για τα προγράμματα των ΜΜΕ και του Τουρισμού) και να μην έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ, η κυβέρνηση καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με στοχευμένες διαρροές, ανακοινώνει την άμεση έναρξη του Β’ κύκλου των συγκεκριμένων Δράσεων, αλλά και την έναρξη νέων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Πρόσφατα, ο Αν. Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης επανέλαβε τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη προγραμμάτων το 2017 χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση την ώρα που η ρευστότητα της αγοράς έχει παγώσει και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχουν γονατίσει από τις πολιτικές της στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι, επενδύει στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι στην ουσία.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, όσο και οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του ΕΣΠΑ προσπαθούν να αποκρύψουν τις τεράστιες καθυστερήσεις, τις ελλείψεις σχεδιασμού και στις αστοχίες στα προγραμματισμένα από τους ίδιους χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προγραμμάτων. Προσφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες προκήρυξης νέων δράσεων μεταθέτοντας συνεχώς τις ημερομηνίες προκήρυξης τους που οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει, προκαλώντας εύλογα την δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και των επιχειρήσεων για την ανακολουθία λόγων και έργων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης στην απάντησή του στις 27-9-2016 σε ερώτηση που κατέθεσα στις 7-9-2016 για το συγκεκριμένο θέμα ανάφερε ότι η προκήρυξη του Β’ κύκλου των Δράσεων «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2016. Εκτοτε και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έκανε λόγω για τα τέλη 2016, κάτι που αποδείχθηκε απολύτως αναληθές, ενώ τώρα οι ημερομηνίες μετατίθενται κάπου στο α’ τρίμηνο του 2017.

Επίσης η πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για τη Βιομηχανία κα Τζάκρη είχε εκδώσει δελτίου τύπου τον Μαϊο του 2016 όπου ανακοίνωνε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 των προγραμμάτων «Σύγχρονη Μεταποίηση» και «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» τοποθετώντας την οριστική τους προκήρυξη αρχικά στα  τέλη Οκτωβρίου 2016. Η εν λόγω ημερομηνία εν συνεχεία στις ομιλίες & συνεντεύξεις της  μετατέθηκε για τις αρχές του 2017. Μάλιστα για τα εν λόγω προγράμματα είχε αναθέσει σε εταιρείες συμβούλων να αναλάβουν την εκπόνηση των σχετικών Οδηγών των Προγραμμάτων.

Πέρα όμως από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 που αποτελεί το κυριότερο Ε.Π. χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων,  αντίστοιχη κατάσταση αδράνειας λόγω μη προκήρυξης επικρατεί στο ΕΠ «Αγροτική Ανάπτυξη» όπου τα προγράμματα για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και τα προγράμματα CLLD/Leader και στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για τις δράσεις εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από ανέργους, ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεδομένου ότι, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελούν οξυγόνο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας- ειδικότερα της  Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει έντονη αποβιομηχάνιση και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας- προκειμένου αυτές να εκσυγχρονιστούν και να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και συνάμα εχθρικό για αυτούς επιχειρηματικό περιβάλλον, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

  • Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των ανέργων που θέλουν να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο πλαίσιο των Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020», ΕΠ «Αγροτικής Ανάπτυξης» και ««Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»;

 

  • α) Ποιες δράσεις -προγράμματα έχουν προγραμματιστεί να προκηρυχθούν στο πλαίσιο των ανωτέρω τριών (3) Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εντός του 2017;

β) Ποια η ακριβής ημερομηνία προκήρυξής τους;

γ) Ποιοι θα είναι οι φορείς διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων;

δ) Ποιό το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονται για κάθε πρόγραμμα -δράση που θα προκηρυχθεί εντός του 2017 για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όπου εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020»,  ΕΠ «Αγροτικής Ανάπτυξης» και ««Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

ε) Σε ποιο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι Οδηγοί των Προγραμμάτων για τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα «τρέξουν» μέσα στο 2017;

Να κατατεθεί για κάθε ένα από τα ανωτέρω τρία (3) Επιχειρησιακά Προγράμματα αναλυτικός πίνακας με τους τίτλους των προγραμμάτων, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα προκήρυξής-ολοκλήρωσης αξιολόγησης-έναρξης εκταμιεύσεων τους, και τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και ανά Περιφέρεια της χώρας.

 

  • α) Για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του β’ κύκλου προκήρυξης των τριών δράσεων του ΕΠΑνΕΚ που συνεχώς η κυβέρνηση εξαγγέλλει την προκήρυξή τους, σε πιο βαθμό έχει γίνει/γίνεται εκ των προτέρων διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, Ενώσεις, κ.λ.π.) για τη διαμόρφωση του περιεχομένου τους;

 

β) Έχουν κληθεί μέσω επιστολών να αποστείλουν τις προτάσεις τους οι αυτόνομοι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης με ευρύτερη γεωγραφική δραστηριότητα (ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ, ΣΕΠΒΕ, ΕΚΕΤΑ, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, κ.λ.π.) ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε προγράμματος (Σύγχρονη Μεταποίηση, Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας, Ενίσχυση Ίδρυσης Νέων Τουριστικών Μονάδων ή επέκτασης υφιστάμενων, Εξωστρέφεια-Διεθνοποίηση ΜΜΕ, Αναβάθμιση Εταιρειών Franchising, Αναβάθμιση επιχειρήσεων πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας, Αναβάθμιση επιχειρήσεων Λιανεμπορίου, κ.λ.π.) ;

Να κατατεθούν τα σχετικά υπομνήματα που έχουν υποβληθεί από τους Φορείς της Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα προκηρυχθούν έως τα τέλη του 2017.

 

  • Δεδομένων των τραγικών καθυστερήσεων και των μεγάλων αστοχιών σχεδιασμού που ήδη έχουν σημειωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης στις 4 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ ποια μέτρα θα ληφθούν και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργείου προκειμένου να μην επαναληφθούν;

Αθήνα  8 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης