Σχέδιο παρεμβάσεων από την Ανάληψη ως το Ντεπώ. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Προγραμματικούς στόχους για την επίλυση χρονίων προβλημάτων και ελλείψεων στις γειτονιές από την Ανάληψη μέχρι το Ντεπώ, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη σημερινή του περιήγηση στην περιοχή και τις συζητήσεις του με περίοικους και καταστηματάρχες.

«Το σύνολο της περιοχής γύρω από την οδό 25ης Μαρτίου, από το Ναό της Αναλήψεως μέχρι το Ντεπώ και από το Πάρκο Κρήτης ως την παραλία, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα συνόλου πυκνοδομημένων συνοικιών, με έντονη εμπορική δραστηριότητα, που εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης στάθμευσης και ποιοτικού δημόσιου χώρου», τόνισε. «Είναι όμως και μια περιοχή με έντονα ιστορικά χαρακτηριστικά, πλούσια σε αρχιτεκτονική κληρονομιά, που μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθειά μας “παντρέψουμε” την πλούσια ιστορία της πόλης με το ελπιδοφόρο μέλλον της. Εφόσον οι πολίτες το αποφασίσουν, η εικόνα της εγκατάλειψης στις γειτονιές και η απουσία της δημοτικής αρχής από τη καθημερινότητα της πόλης τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες.»

Το σχέδιο που παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» για την περιοχή, περιλαμβάνει:

• Δημιουργία πολυόροφου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από κοινόχρηστο χώρο επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε προβλεπόμενη θέση από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.
• Ανάπλαση της οδού Πέτρου Συνδίκα με κατασκευή διαχωριστικής νησίδας, νέο φωτισμό και δενδροφυτεύσεις.
• Ανάπλαση της οδού Νικολαϊδου, ώστε να γίνει οδός ήπιας κυκλοφορίας, με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, φωτισμό, ράμπες ΑμΕΑ και ανάδειξη της εξαιρετικής δενδροστοιχίας.
• Ανάπλαση του πρώην ρέματος Νέστορος Τύπα επί των οδών Μερκούρη και Δελφών.
• Αξιοποίησή του Ντεπώ για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και αποκατάσταση των διατηρητέων μεταλλικών στεγάστρων που μπορούν να λειτουργήσουν ως Μουσείο Τροχιοδρόμων (τραμ), στο οποίο θα τοποθετηθούν τα δύο εναπομείναντα βαγόνια που είναι σήμερα παρατημένα στις αποθήκες του δήμου.
• Δημιουργία περιπάτου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με τίτλο «Οδός Εξοχών», για την ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων της οδού Βασιλίσσης Όλγας, με σήμανση και ειδικό φωτισμό.
• Αξιοποίηση του παραδοσιακού κτιρίου της οδού 25ης Μαρτίου (Βίλλα Μορντώχ – πρώην Πινακοθήκη), ως Μουσείου Παιδικής Ηλικίας για τη στέγαση συλλογής παλιών παιχνιδιών και τη φιλοξενία αντίστοιχων δραστηριοτήτων στον κήπο, με δυνατότητα συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης στάθηκε ιδιαίτερα το θέμα της ενοποίησηςακαλύπτων χώρων μεταξύ οικοδομικών μονάδων, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής: «Η ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων μπορεί να δώσει πολύτιμες ανάσες στην πόλη. Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες, να τους πείσει και να τους βοηθήσει να αναπλάσουν το δικό τους χώρο, ώστε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την πόλη. Ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια από την Ανάληψη και θέλουμε να την επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ώστε οι αναξιοποίητοι ιδιωτικοί ακάλυπτοι κοινόχρηστοι χώροι να αποκτήσουν ζωή και χρησιμότητα.»

Και κατέληξε: «Όταν ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή περπατούν στην πόλη, όταν ακούν τους πολίτες, όταν συζητούν ανοιχτά με όλους και συμβουλεύονται τους ειδικούς επιστήμονες, μπορούν να παράγουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν η λειτουργία του δήμου βασίζεται σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων που μέσα από τα γραφεία τους θέλουν να καθορίζουν τις ζωές των συμπολιτών τους, τότε ούτε η πόλη έχει τη δημοτική αρχή που της αξίζει, ούτε οι πολίτες βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Δικός μας στόχος είναι να κινητοποιήσουμε κάθε δημιουργική ομάδα, κάθε δημιουργικό μυαλό της πόλης, ώστε με το άθροισμα πολλών μικρών επιτευγμάτων να φτιάξουμε μία πόλη Εντάξει σε όλα.»

ΑΝΑΛΗΨΗ 1 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΛΗΨΗ 2 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΤΕΠΩ 1 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΤΕΠΩ 2 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ