Σε οριακό σημείο η αστυνόμευση στη Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση αδιάφορη

Την επιδείνωση της ήδη οριακής δυνατότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες για την αστυνόμευση στο νομό, επισημαίνει με νέα ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, τέσσερεις μήνες μετά από την προηγούμενη σχετική προειδοποίηση που είχε απευθύνει, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Παραπέμποντας στον κώδωνα κινδύνου που κρούει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του 2016, ο κ. Καλαφάτης καλεί την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να πάψει να κωφεύει και υπογραμμίζει:

«Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 300 και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 20 αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με την σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων για την φύλαξη των προσφύγων, τα συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. Αν προστεθούν οι 11 φυλασσόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας στα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, κινείται μεταξύ υπερβάλλοντος ζήλου και αυτοθυσίας των αστυνομικών υπαλλήλων.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: ‘’Η Γ.Α.Δ.Θ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ’’

Με την υπ.αριθ’ 5700 ερώτηση που καταθέσαμε στις 27-05-2016 εγκαίρως προειδοποιήσαμε για την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού ενόψει της έκτακτης κατάστασης που δημιουργείτο με την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας την επιβεβλημένη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

Καίτοι η αντιμετώπιση πιέσεων εξαιτίας των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών σε συνδυασμό με τη λειψανδρία του αστυνομικού προσωπικού επέβαλλε ενίσχυση με μόνιμο χαρακτήρα, όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, με την από 18-06-2016 και με αριθ. πρωτ. 7017/4/19667 απάντηση που λάβαμε, το Υπουργείο προέκρινε ως καλύτερη λύση τη δίμηνη προσωρινή ενίσχυση και τη διακοπή της απόσπασης ολιγάριθμων αστυνομικών υπαλλήλων από υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ.

Τέσσερις μήνες μετά, όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου(Αρ.Πρωτ.:84/2016) που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του 2016, η προβληματική κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Γ.Α.Δ.Θ οριακές.

Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 300 και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 20 αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με την σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων για την φύλαξη των προσφύγων, τα συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ

Αν προστεθούν οι 11 φυλασσόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας στα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, κινείται μεταξύ υπερβάλλοντος ζήλου και αυτοθυσίας των αστυνομικών υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση κωφεύει στις υπηρεσιακές εκκλήσεις και αδιαφορεί για το μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό της αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεδομένου ότι η παρουσία των δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες απαιτεί επιχειρησιακή δυνατότητα αυξημένη για την εύρυθμη λειτουργία τους, τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διαρκή εποπτεία τους.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρήσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των προσφύγων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια ασφάλεια και να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης;

2.Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ με μόνιμο προσωπικό μέσω έκτακτων μεταθέσεων και όχι μέσω αποσπάσεων και μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Θ που δεν επιλύουν αλλά μεταφέρουν απλά το πρόβλημα από τη μία υπηρεσία στην άλλη;

Αθήνα 29/9/2016
Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης