«Σουρεαλιστικός, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας ο τρόπος που λειτουργεί ο δήμαρχος.»

​Ως «σύγχρονο λαϊκισμό» που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αντιφάσεις, περιέγραψε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταύρος Καλαφάτης, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και διοικεί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96.5.

​Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του δημάρχου για διεξαγωγή της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε:

​«Είναι ένα γεγονός ενδεικτικό του επιφανειακού τρόπου με τον οποίο χειρίζεται πολλά σοβαρά θέματα ο δήμαρχος. Πώς διατυπώνει έτσι αβασάνιστα μια τέτοια πρόταση; Συνεννοήθηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών; Έφερε την πρότασή του για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο; Γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές ενός τόσο σοβαρού θέματος και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν; Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να χειρίζεται τόσο σοβαρά ζητήματα με τρόπο τόσο απλοϊκό, πρόχειρο και, θα έλεγα, σουρεαλιστικό, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας.»

​Ως ενδεικτικά του «σουρεαλιστικού τρόπου λειτουργίας του δημάρχου», ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε δύο ακόμα παραδείγματα.

​«Στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο, θέτει ως πρώτο μέλημα της διοίκησής του, ψηλά στη ατζέντα του, την καταπολέμηση της ανεργίας. Και στην επόμενη αποστροφή του λόγου του, επισημαίνει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την ανεργία κι αυτή είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε μ` αυτά τα θέματα και την αγωνία εκατοντάδων, ή χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την ανεργία ως τίτλο για να ακουστεί πως ενδιαφέρεσαι και στα ψιλά γράμματα να ξεκαθαρίζεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν δεν μπορείς, τι εξαγγέλεις; Και αυτά που τα λέω εδώ σ` εσάς, τα έθεσα πρώτα θεσμικά. Στο δημοτικό συμβούλιο.»

​Σε ό, τι αφορά δε τις κομματικές εξαρτήσεις του δημάρχου, υπογράμμισε:

​«Όταν, με αφορμή την υποψηφιότητά του για την ΠΕΔΚΜ, στο πλευρό των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, τον χαρακτήρισα πιο πράσινο από τους πράσινους, στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης ενοχλήθηκε και μου επιτέθηκε. Και δύο μέρες μετά, δημόσια, εκθειάζει τον κ. Βενιζέλο και δηλώνει ο ίδιος, για δεύτερη φορά, «πιο Πασόκος από τους Πασόκους», έχοντας μάλιστα και την προϊστορία του ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ε, συγγνώμη, αλλά αυτού του είδους την ανεξαρτησία, μόνο σουρεαλιστική μπορώ να την χαρακτηρίσω. Δεν είναι αυτό ακομμάτιστη δημαρχία. Δικαίωμά του να εκθειάζει όποιον θέλει, αλλά να μην παριστάνει τον ακομμάτιστο και τον ανεξάρτητο.»