Στ. Καλαφάτης: «Διαρκές μνημόσυνο στη μνήμη του Άλκη και όλων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της οπαδικής βίας το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον Libero 107,4 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαγόρα

Στ. Καλαφάτης: «Διαρκές μνημόσυνο στη μνήμη του Άλκη και όλων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της οπαδικής βίας το νέο θεσμικό πλαίσιο».

«Όλοι ήμασταν μάρτυρες σ΄ένα τραγικό γεγονός, σε μια δολοφονία ενός νέου παιδιού το οποίο έπεσε θύμα οπαδικής βίας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Κυβέρνηση και η τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, από όλους μας, είναι ένα διαρκές μνημόσυνο στη μνήμη του Άλκη και όλων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της οπαδικής βίας», τόνισε μιλώντας για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 και στην εκπομπή «Control» με τον Γιώργο Ζαγόρα.

Και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος και γι΄αυτό συμμετείχαν, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τρία Υπουργεία: Το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και το Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι να θωρακίσουμε τον αθλητισμό, αυτό που αγαπάμε, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τις χαρές του χωρίς να κινδυνεύει η προσωπική μας ασφάλεια. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην ζήσουμε ξανά κάτι παρόμοιο».

Κωδικοποιώντας τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι αυτά κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: «Σε ελεγκτικό, σε νομοθετικό και σε λειτουργικό επίπεδοΤο ελεγκτικό αφορά κυρίως την ένταση με την οποία θα διεξάγονται περισσότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση των μέτρων. Το νομοθετικό αφορά στην αυστηροποίηση της αθλητικής νομοθεσίας σε σχέση με μέτρα και ποινές που αφορούν την οπαδική βία. Ήδη αυτή η κυβέρνηση είχε αυστηροποιήσει τις ποινές σε αδικήματα όπως η ανθρωποκτονία και άλλα βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα. Είχε ήδη μεριμνήσει στο επίπεδο της αθλητικής νομοθεσίας με δύο νομοθετήματα και έρχεται τώρα να θέσει ακόμη πιο αυστηρά πλαίσια.  Στο τρίτο, το λειτουργικό επίπεδο, βλέπουμε έναν πολύ αυξημένο ρόλο των ίδιων των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και των ερασιτεχνικών σωματείων σε σχέση με τη λειτουργία των λεσχών οι οποίες πλέον θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για τη λειτουργία τους. Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει το ποσοστό της ευθύνης του. Και θα έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις». «Πρέπει να προστατέψουμε το αθλητικό προϊόν και να περάσουμε σε μια επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των έργων της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Υπάρχουν μια σειρά έργων τα οποία βρίσκονται στις ράγες και εντός χρονοδιαγραμμάτων και αφορούν για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, το flyover, την αναβάθμιση σε πάρκο αναψυχής του στρατοπέδου “Παύλος Μελάς”, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, μεγάλες παρεμβάσεις στην ανατολική πλευρά όπως η Μαρίνα Καλαμαριάς, και βεβαίως το Μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν και με τον  συντονισμό του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με συναδέλφους Υπουργούς. Από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχει διαπιστωθεί ότι όλα αυτά τα έργα είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. Αυτή η Κυβέρνηση μιλάει με έργα και να παράγει έργο για τους πολίτες οι οποίοι αξιολογούν πλέον τις πράξεις και όχι τα λόγια».

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ανέφερε«Είναι κατανοητή η αγωνία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για την επιτάχυνση του έργου. Κάτι το οποίο, σας διαβεβαιώ ότι, γίνεται. Το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία, δεν εξαρτάται από κανένα υπουργείο. Ο φάκελος βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά θα πρέπει να πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Δεν βλέπω να υπάρξει καθυστέρηση. Είναι ενσωματωμένες οι παρατηρήσεις για τις υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού για τον περιβάλλοντα χώρο, όπως ζήτησε ο ΠΑΟΚ. Αν κάνει κάποιος μια έρευνα για αντίστοιχα μεγάλα έργα, τότε θα δει πόσο πιο γρήγορα, σε σχέση με άλλα, προχώρησε η διαδικασία».

Για το γήπεδο του Άρη ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα, είναι ένα ζήτημα πολύ πιο σύνθετο, αλλά η θέληση υπάρχει, υπάρχει η βούληση, υπάρχει επικοινωνία. Το έργο είναι μεγάλο, θα πρέπει να καταλήξει ο Άρης σε μια ρεαλιστική πρόταση».