Στ. Καλαφάτης: Έχουμε ακόμη δύσκολες μέρες μπροστά μας αλλά το πιο βαθύ του ποταμού το περάσαμε

«Έχουμε την πολιτική ηγεσία, τη διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε και τη δύναμη, την απόφαση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον αέρα, στη γη και τις θάλασσές μας», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021. Και προσθέτει: «Υπάρχει απέναντί μας μια  τουρκική κρατική -και όχι μόνο κυβερνητική- διεκδικητική και επεκτατική πολιτική. Και μια ηγεσία που παραπαίει, που μοιάζει να πορεύεται δίχως φρένα. Και απέναντί της απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της νέας χρονιάς ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει: «Ξέρουμε όλοι ότι θα έχουμε ένα δύσκολο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Εξίσου βέβαιο όμως είναι ότι μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έχουμε και την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Η οικονομία θα απελευθερωθεί και σαν συμπιεσμένο ελατήριο θα εκτιναχθεί. Η  Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην παγκόσμια ανάκαμψη. Και οι χαμένοι του ΄20 θα είναι οι νικητές του ’21. Στο τέλος του ‘21 οι Κασσάνδρες θα τρίβουν τα μάτια τους». Υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και την ελκυστικότητα της χώρας μας» Και αναπτύσσει τους λόγους που θα λειτουργήσουν  για μια δυναμική ανάπτυξη το 2021.

Αναφερόμενος στο πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. αφού ευχαρίστησε τους «τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τις διοικήσεις και το προσωπικό  των νοσοκομείων μας, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και όλους όσοι  συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια απέναντι στον ύπουλο εχθρό», προσθέτει: «Σε όσους σπεύδουν εκ των υστέρων να ασκήσουν κριτική μια κουβέντα μόνο: Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά και δεν χρειαζόμαστε μετά Χριστόν Προφήτες. Θαυμάζουμε την ικανότητά τους να προφητεύουν τα περασμένα, αλλά προτάσεις για τη μέρα που ξημερώνει ποτέ δεν ακούσαμε. Ξέρουμε πως έχουμε ακόμη δύσκολες μέρες μπροστά μας αλλά το πιο βαθύ του ποταμού το περάσαμε».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλαφάτης σημείωσε: «Κάποιοι προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν. Κάποιοι βολεύονται από τις δυσκολίες και προσδοκούν να μην τα καταφέρουμε. Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως φταίει η Κυβέρνηση για την πανδημία και παγκόσμια ύφεση. Κάποιοι γυρίζουν στις πρακτικές του «αντί» και του «κατά». Κι όλα αυτά σε ώρες που απαιτείται εθνική προσπάθεια, συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, ενότητα και κοινοί αγώνες».

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια που έρχονται μαζί με τον νέο χρόνο, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι «γίνεται μια πρωτόγνωρης έκτασης προετοιμασία για να μην χαθεί ούτε μια μέρα. Οφείλουμε τώρα να συμπράξουμε όλοι προκειμένου να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει πρώτος το παράδειγμα. Το ίδιο κάνω για τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητώντας για τον Προϋπολογισμό, για τον οδικό οικονομικό μας χάρτη, για τα βήματα και τους στόχους της Πατρίδας μας, στο χρόνο που έρχεται, οφείλουμε να ξέρουμε που βρισκόμαστε, και που θέλουμε να πάμε. Οφείλουμε να υπολογίζουμε και ποιό καιρό θα συναντήσουμε στο δρόμο μας. Τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες, τις ευκαιρίες. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος κινείται στην καταχνιά της πανδημίας.

Παρόλα αυτά -και είναι θλιβερό για τη χώρα-  κάποιοι προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν. Κάποιοι βολεύονται από τις δυσκολίες και προσδοκούν να μην τα καταφέρουμε. Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως φταίει η Κυβέρνηση για την πανδημία και την παγκόσμια ύφεση. Κάποιοι γυρίζουν στις πρακτικές του «αντί» και του «κατά». Κι όλα αυτά σε ώρες που απαιτείται εθνική προσπάθεια, συνένωση δυνάμεων, ενότητα και κοινοί αγώνες.

Σε ώρες που η χώρα αντιμετωπίζει παράλληλες εξωγενείς προκλήσεις καθοριστικής σημασίας για την πορεία μας όχι μόνο στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και στα χρόνια που έρχονται. Είμαστε -πρώτ΄απ’ όλα- αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες προκλήσεις της γείτονος που κανένας δεν ξέρει που ακριβώς μπορεί να φτάσουν. Το μόνο βέβαιο  είναι ότι υπάρχει απέναντί μας μια  τουρκική κρατική -και όχι μόνο κυβερνητική- διεκδικητική και επεκτατική πολιτική. Και μια ηγεσία που παραπαίει, που μοιάζει να πορεύεται δίχως φρένα. Και απέναντί της απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία. Με τη σιγουριά ότι έχουμε την πολιτική ηγεσία, τη διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που απαιτούν ο καιροί. Έχουμε και τη δύναμη, την απόφαση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον αέρα, στη γη και τις θάλασσές μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είμαστε ταυτόχρονα  αντιμέτωποι -όπως ολόκληρος ο Κόσμος- με τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό χρόνων. Με τους πολίτες και τις πόλεις μας να δοκιμάζονται, όπως η Θεσσαλονίκη που πλήρωσε και πληρώνει βαρύ τίμημα. Ευχαριστούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τις διοικήσεις και το προσωπικό  των νοσοκομείων μας που -με κίνδυνο για τη δική τους ζωή- δίνουν συγκλονιστικό αγώνα και σώζουν ζωές συμπολιτών μας. Ευχαριστούμε τους αστυνομικούς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και όλους όσοι  συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια απέναντι στον ύπουλο εχθρό. Σε όσους σπεύδουν εκ των υστέρων να ασκήσουν κριτική μια κουβέντα μόνο: Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά και δεν χρειαζόμαστε μετά Χριστόν Προφήτες. Θαυμάζουμε την ικανότητά τους να προφητεύουν τα περασμένα, αλλά προτάσεις για τη μέρα που ξημερώνει ποτέ δεν ακούσαμε. Ξέρουμε πως έχουμε ακόμη δύσκολες μέρες μπροστά μας αλλά το πιο βαθύ του ποταμού το περάσαμε.

Τα πρώτα εμβόλια  έρχονται μαζί με το νέο χρόνο και γίνεται μια πρωτόγνωρης έκτασης προετοιμασία για να μην χαθεί ούτε μια μέρα. Οφείλουμε τώρα να συμπράξουμε όλοι προκειμένου να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει πρώτος το παράδειγμα. Το ίδιο κάνω για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί μόνο όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην πλειονότητα του πληθυσμού, θα απαλλαγούμε από τους κινδύνους και τους περιορισμούς που τόσο πολύ μας στοιχίζουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με τη  χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει δραματική μείωση του ΑΕΠ. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και έμειναν χωρίς έσοδα. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε μια μέρα το καλοκαίρι και ακόμη περισσότεροι έκαναν ελάχιστα μεροκάματα.

Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί τις δράσεις της Κυβέρνησης για να στηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό εκείνους που πλήττονται περισσότερο: Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους, άνεργους. Δόθηκαν ήδη 24 δις ευρώ για το 2020 και έχουν προβλεφθεί επιπλέον 7,5 δισ. για το 2021. Ξέρουμε όλοι ότι θα έχουμε ένα δύσκολο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Εξίσου βέβαιο όμως είναι ότι μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έχουμε και την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Η οικονομία θα απελευθερωθεί και σαν συμπιεσμένο ελατήριο θα εκτιναχθεί. Η  Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην παγκόσμια ανάκαμψη. Και οι χαμένοι του ΄20 θα είναι οι νικητές του ’21. Στο τέλος του ‘21 οι Κασσάνδρες θα τρίβουν τα μάτια τους.

 Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και την ελκυστικότητα της χώρας μας. Θα συμβάλει στη νέα αναπτυξιακή δυναμική η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε με εμβληματικά παραδείγματα τις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και την επέκταση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Θα συνεισφέρει η δυναμική επιστροφή του τουρισμού καθώς δώσαμε εξετάσεις και κερδίσαμε τις εντυπώσεις. Θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο οι μειώσεις φόρων που ήδη έγιναν, όπως η μείωση της φορολογίας του εισοδήματος, του φόρου των διανεμόμενων κερδών, της  προκαταβολής φόρου, του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η αναστολή του  Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Θα  συμβάλουν, ακόμη οι νέες ελαφρύνσεις:

– Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου,

– Η κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα,

– Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη που έρχεται θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα αρχίσουν να εισρέουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και -μέσα στο 2021, θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Δύναμή μας στην πορεία αυτή θα είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα  μας γεγονός που αντανακλάται, τόσο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, όσο και -κυρίως μάλιστα- στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ποτέ μια Κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε τόσο πολλές, τόσο κρίσιμες τόσο πολύπλοκες εξωγενείς προκλήσεις. Και ποτέ δεν ήταν τόσο καθαρό, πίσω από την παγκόσμια καταχνιά το ξημέρωμα μιας πολύ καλύτερης μέρας. Αυτό σχεδιάζει και για αυτό εργάζεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Και γι΄αυτό σας ζητώ να πούμε

– Ναι στον Προϋπολογισμό του 2021.

– Ναι στην ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία.

– Ναι στην Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε.