Στ. Καλαφάτης: Ενεργή δραστηριοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Η ψήφιση των συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών  με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αλλά και η απόφαση για την επέκταση της  αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο εντάσσονται σ΄ένα γενικότερο πλαίσιο ενεργού διπλωματίας που ασκείται τον τελευταίο χρόνο. Έρχονται να συμπληρώσουν πρωτοβουλίες όπως αυτή στον Έβρο, η συμβολή του Πρωθυπουργού στη  δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η συμπαράταξη της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της χώρας μας. Δεν είναι μονάχα απάντηση στις προκλητικές και παραβατικές της γείτονος. Είναι αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης της εξωτερικής πολιτικής μας και απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπισθούμε με τον καλύτερο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του  ΣΚΑΙ 100.3 και στην εκπομπή του Γιώργου Ευγενίδη.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αποφασίσει να κινηθεί με έναν τρόπο που τον οδηγεί στον απομονωτισμό. Η χώρα μας έχει επιλέξει σταθερά και αδιάλειπτα να κινείται στο χώρο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Χτίζει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη. Η έντονη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, των κ.κ. Στόλτενμπεργκ, Μέρκελ, Τραμπ αποδεικνύει ότι οι κινήσεις της χώρας μας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο σε ό,τι αφορά τη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, την οριοθέτηση δηλαδή των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Και πρόσθεσε:  «Η Τουρκία θα πρέπει ν΄αποδείξει ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση δεν είναι προσχηματική. Τότε μόνον μπορούν να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που τις αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν πάλι με ευθύνη της Τουρκίας σταμάτησαν».

Για το ρόλο της Ευρώπης σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Καλαφάτης τόνισε «Ελλάδα ίσον Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των εταίρων μας θα πρέπει να είναι έντονο διότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Άρα οτιδήποτε θίγει τα ελληνικά συμφέροντα, ουσιαστικά θίγει και τα ευρωπαϊκά. Και η ελληνική Κυβέρνηση το έχει κάνει σαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».​