Στ. Καλαφάτης: “H ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO ισχυρό εφαλτήριο προβολής της υψηλής ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος”

Στ. Καλαφάτης: “H ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO ισχυρό εφαλτήριο προβολής της υψηλής ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος”

“H ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο προβολής και προώθησης της υψηλής ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Προσδίδει προστιθέμενη αξία στο διεθνές προφίλ της πόλης και ενισχύει το brand name ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στη διεθνή τουριστική αγορά, προβάλλοντας την μακρόχρονη  γαστρονομική της παράδοση, την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και τα μοναδικά ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με θέμα: «Θεσσαλονίκη «πόλη γαστρονομίας» Μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO». 

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού, τα συναρμόδια Υπουργεία, τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και υπογράμμισε ότι: “Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Τουρισμός ν΄αποτελέσει δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Δύναμη εξωστρέφειας για την Πατρίδα μας. Δύναμη προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρία Συνάδελφε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Αντιδήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι,

Η Θεσσαλονίκη στέλνει σήμερα ανοιχτή πρόκληση σε ολόκληρο τον κόσμο. H ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο προβολής και προώθησης της υψηλής ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Προσδίδει προστιθέμενη αξία στο διεθνές προφίλ της πόλης και ενισχύει το brand name ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στη διεθνή τουριστική αγορά, προβάλλοντας την μακρόχρονη  γαστρονομική της παράδοση, την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και τα μοναδικά ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα.  Αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα της πόλης να επενδύσει στην ανάπτυξη των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης ν΄ανοίξει τον Τουρισμό, να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις, ν΄ αποδείξει τις τεράστιες δυνατότητες της Πατρίδας μας. Και την αξία του ανθρώπινου δυναμικού της που κάνει τη διαφορά.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εργάστηκαν και πέτυχαν τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση για την τουριστική Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε για το θετικό αποτέλεσμα της σκληρής και συντονισμένης προσπάθειας που έφερε καρπούς.

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού, τα συναρμόδια Υπουργεία, τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχουμε ωστόσο -και μπορούμε- να κάνουμε πολλά ακόμη για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για να θεμελιώσουμε και να αναβαθμίσουμε μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός τουρισμός, η κρουαζιέρα.

Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Τουρισμός ν΄αποτελέσει δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Δύναμη εξωστρέφειας για την Πατρίδα μας. Δύναμη προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Κυρίες και κύριοι

Ξέρουμε όλοι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί ήδη πρωτόγνωρες αναταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, προκαλεί αβάσταχτες ανατιμήσεις, επηρεάζει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι εξελίξεις θα κρίνουν και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή τουριστική κίνηση. Σίγουρα, ωστόσο, η  απώλεια Ρώσων τουριστών, δεν επηρεάζει σοβαρά το τελικό αποτέλεσμα καθώς ήταν πολύ λίγοι στο σύνολο των επισκεπτών μας.  Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι.

Αποδείχθηκε ότι σε δύσκολες συνθήκες ο ελληνικός τουρισμός, επέδειξε υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αξιοσύνη. Άντεξε, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, συνέβαλε και συμβάλλει στη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αδιάψευστη απόδειξη, η εκτίναξη των τουριστικών εσόδων που -σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας- ξεπέρασαν για το 2021 τα 10,65 δις ευρώ, ενώ οι επισκέπτες ήταν διπλάσιοι από το 2020, φθάνοντας τα 14,7 εκατομμύρια. Ο ΟΛΘ, μάλιστα, ανακοίνωσε για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να καταστεί home port και hub για τον τουρισμό Κρουαζιέρας, δυναμική αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων κατά 189%.

Τα στοιχεία δικαιολογούν αισιοδοξία. Και είναι απόφασή μας να επανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη -με έργα που ήδη δρομολογήσαμε- εκθεσιακό και συνεδριακό πόλο, διεθνή διαμετακομιστικό  σταθμό, κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, κόμβο διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.

Να κάνουμε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδυτές και επισκέπτες.

Με αναβαθμίσεις στις χερσαίες πύλες εισόδου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες.

Να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες. Να επιμένουμε στην ανάδειξη μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή και φιλόξενη για όσους θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Με ασφάλεια και πλούτο θετικών εμπειριών για τους επισκέπτες της. Με τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Και ένα αισιόδοξο βλέμμα στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.