Στ. Καλαφάτης: Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν στροβιλιζόμενος δερβίσης

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διερευνητική επαφή όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται πλέον σε δυσμενή θέση. Κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Ρητορικά μιλά για διάλογο και στην πράξη καταφεύγει σε παράνομες ενέργειες. Συμπεριφέρεται σαν στροβιλιζόμενος δερβίσης» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στον Antenna και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Αυτό που κάνουν σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι η επιτομή της ενεργού εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Καλαφάτης. «Όχι μονάχα δεν υπάρχει αδράνεια, αλλά βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας ενεργούς και συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε μια τόσο σθεναρή και εκκωφαντική απάντηση από τον διεθνή παράγοντα. Είναι πολύ αυστηρή η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και πολύ αιχμηρή η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό που κατάφερε η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία. Και βεβαίως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Αμερική εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που η Τουρκία είναι μόνη απέναντι σε όλους. Και η εργαλειοθήκη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αποτελεί ευχολόγιο, είναι ένας κατάλογος κυρώσεων ο οποίος βρίσκεται ανοικτός πάνω στο τραπέζι. Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, η ψύχραιμη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και η αποτελεσματικότητα του Πρωθυπουργού έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στόχος είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις και ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

Αναφερόμενος στη δίκη της ΧΑ ο κ. Καλαφάτης  επισήμανε ότι με την απόφαση της Δικαιοσύνης κλείνει ένας κύκλος που τραυμάτισε τη χώρα. Στο πολιτικό του σκέλος αυτός ο κύκλος έκλεισε στις εκλογές του 2019 και είναι σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  παρότρυνε τους πολίτες να μην ψηφίσουν τη ΧΑ. Εμείς, ως πολιτικό σύστημα, επισήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουμε χρέος να συγκροτούμε ένα συμπαγές μέτωπο, ώστε ποτέ ξανά να μην εμφανισθεί στο πολιτικό προσκήνιο με οποιαδήποτε έκφραση ένα τέτοιο μόρφωμα», τόνισε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης.