Στ. Καλαφάτης: “Κρατούμε ζωντανές τις μνήμες εκείνων που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν”

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης

Καλαφάτης: “Κρατούμε ζωντανές τις μνήμες εκείνων που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν» 

Στα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης και στο Μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων του, παρέστη, σήμερα το πρωί, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκαν προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης, κ. Χρυσοστομου. Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Ιακωβου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

 

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία του του Εκκλησιαστικού Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η Εκκλησία μας, εκτός από την πνευματική καθοδήγηση των πιστών, έχει αναλάβει και επιτελεί ένα, επιπλέον, σημαντικό έργο, μεταλαμπαδεύοντας την ιστορία μας στις νεότερες γενιές.

Η περιοχή σας ήταν μία από αυτές που άνοιξε την αγκαλιά της για να δεχτεί τους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου οι οποίοι μετά από τόσα δεινά έφθασαν εδώ, πάτησαν γερά στα πόδια τους και, με σκληρή δουλειά, απέδωσαν εντυπωσιακούς καρπούς σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Έκαναν πράξη τον λόγο του Παλαμά: «…Μία των Ελλήνων η ψυχή / μία είν΄η Πατρίδα και παντού»… Πάτησαν γερά στο έδαφος. Πρόκοψαν. Κι έτσι, κι εμείς τώρα πατάμε γερά και αγρυπνούμε για το αύριο. Κοιτάζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτές τις βάσεις μας δίνετε εσείς, με τη δημιουργία του μουσείου. Μας δίνετε την ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες εκείνων που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν». ​