Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην έναρξη του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου».
«H Ελλάδα, ανέδειξε την Ιστορία και την σημασία της ως θεμέλιο της συλλογικής μνήμης και της κοινωνικής συγκρότησης αλλά και ως επιστήμης που λειτουργεί ως θεμέλιο του μέλλοντος. Ιστορία άλλωστε είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος. Μελετώντας σήμερα την ιστορία, μπορούμε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να κάνουμε πιο σίγουρα και στέρεα βήματα στην πορεία μας στο μέλλον. Να χαράσσουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας των λαών μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου», που διοργάνωσε η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με το IBN Haldun της Κωνσταντινούπολης, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές, Εκλεκτοί εισηγητές και προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,
Χαιρετίζω τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σας για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου και καλωσορίζω τους διακεκριμένους εισηγητές και προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την εκδήλωση αυτή, η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με τους μελετητές του πανεπιστημίου IBN Haldun της Κωνσταντινούπολης φέρνει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής προσοχής, αλλά και του γενικότερου προβληματισμού γύρω από την στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου Θάλασσας.
Είναι βέβαιο ότι από εδώ, από το χώρο του Πολεμικού Μουσείου, το συνέδριό σας θα συμβάλει στην μελέτη και στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του πολέμου στη Μεσόγειο, από την ύστερη αρχαιότητα και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή από τον Μεσαίωνα και την περίοδο του Βυζαντίου μέχρι τον 17ο αιώνα.
Είναι -πιστεύω- κοινή η πεποίθηση ότι η Ελλάδα, ανέδειξε την Ιστορία και την σημασία της ως θεμέλιο της συλλογικής μνήμης και της κοινωνικής συγκρότησης αλλά και ως επιστήμης που λειτουργεί ως θεμέλιο του μέλλοντος. Ιστορία άλλωστε είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος.
Μελετώντας σήμερα την ιστορία, μπορούμε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να κάνουμε πιο σίγουρα και στέρεα βήματα στην πορεία μας στο μέλλον. Να χαράσσουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας των λαών μας.
Η ιστορία διδάσκει πως η Μεσόγειος από βασικό πεδίο θρησκευτικών κυρίως συγκρούσεων υπήρξε η γεωγραφική περιοχή όπου αναπτύχθηκαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου, Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Οθωμανοί.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο κορυφαίος Γάλλος ιστορικός Fernard Braudel στη διατριβή του για τη Μεσόγειο το 1949, παντρεύοντας την ιστορία με τη γεωγραφία της Μεσογείου, ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, τόπο αντιπαράθεσης αλλά και συνύπαρξης εθνών και πολιτισμών.
Μια συναρπαστική διαδρομή που έχει να διδάξει πολλά σε όλους.
Υπάρχει άλλωστε στην προέκταση της πορείας αυτής και η Επανάσταση των Ελλήνων, που συγκλόνισε τους λαούς των χρόνων εκείνων, και αναδιάταξε το χάρτη της περιοχής, προσθέτοντας το νέο ελληνικό κράτος. Η Επανάσταση που τιμούμε ξεχωριστά τη χρονιά αυτή, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από το ξεκίνημά της.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.