Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα GRTimes και τη δημοσιογράφο Μαριαλένα Τσόγκα
Στ. Καλαφάτης: «Μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική και αναπτυξιακή ατζέντα»
«Ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης αναπτυξιακός παράγοντας και επιταχυντής μεγάλων έργων»
«Είμαστε, ήδη, λίγο πριν το χάραμα της επόμενης μέρας. Διανύουμε περίοδο μετάβασης σε μια νέα εποχή. Και η οικονομία μας είναι έτοιμη να εκτιναχθεί σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε, όσο και του ΟΟΣΑ προεξοφλούν ήδη ότι η χώρα μας θα μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, πιο ισχυρής από όσο πρόβλεπαν έως πρόσφατα. Είναι λοιπόν η ώρα και για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη να αδράξουμε την ευκαιρία προωθώντας τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή – κάτι που ήδη γίνεται- και αξιοποιώντας τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ανοίγουν νέους δρόμους στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού», τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαριαλένα Τσόγκα.
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του τομέα Μακεδονίας – Θράκης ο κ. Καλαφάτης αφού υπογράμμισε τον παραδοσιακό και εθνικό του ρόλο σημείωσε ότι ήδη «μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων», ότι, «μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών», ότι «προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Αναπτύσσοντας τους στόχους της Κυβέρνησης στον επενδυτικό τομέα για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας στη μετά-Covid εποχή, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον κοινωνικό πυλώνα, υπογραμμίζοντας ότι «τα σημάδια είναι ήδη ξεκάθαρα στον ορίζοντα και οφείλουμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε. Να δούμε -σήμερα και όχι αύριο- προς τα που ξεκίνησε και πάει ο κόσμος. Να δούμε ποιο δρόμο θα πάρουμε, κι εμείς. Και βέβαια να θεμελιώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Και αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι λοιπόν, αισιόδοξος για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Μακεδονία και τη Θράκη;
Μετά από ένα δύσκολο χρόνο -που έφερε ανθρώπινες απώλειες, οικονομικές πληγές και κούραση σε όλους- είμαστε, ήδη, λίγο πριν το χάραμα της επόμενης μέρας. Διανύουμε περίοδο μετάβασης σε μια νέα εποχή. Και η οικονομία μας είναι έτοιμη να εκτιναχθεί σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε, όσο και του ΟΟΣΑ προεξοφλούν ήδη ότι η χώρα μας θα μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, πιο ισχυρής από όσο πρόβλεπαν έως πρόσφατα. Είναι λοιπόν η ώρα και για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη να αδράξουμε την ευκαιρία προωθώντας τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή – κάτι που ήδη γίνεται- και αξιοποιώντας τόσο το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανοίγουν νέους δρόμους στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αυτή τη στιγμή πού βρισκόμαστε επενδυτικά και ποιος είναι ο κεντρικός στόχος; Σε ποιον τομέα εστιάζει η Μακεδονία και η Θράκη το επόμενο διάστημα;
Έχει δώσει το σινιάλο η έλευση αμερικανικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Και υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα παρόμοιων εταιρειών, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά ευρύτερα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Σε συνάντηση που είχα, πριν μερικές ημέρες, με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, επικεντρωθήκαμε στις υπάρχουσες -αλλά και δυνητικά μελλοντικές- επενδύσεις επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ως ενδεικτικά πεδία των επενδύσεων αυτών ανέφερα τους τομείς της Πράσινης Οικονομίας, της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Νέων Τεχνολογιών.
Θα μπορούσατε να μας αναπτύξετε, με απλά λόγια, τους 4 πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης και να μας εξηγήσετε με ποιόν τρόπο θα ωφεληθεί ο Βόρειος Τομέας της Χώρας;
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην πράσινη μετάβαση, με εκτεταμένο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές, διασύνδεση των ελληνικών νησιών, προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας, επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ο δεύτερος αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, την οποία, ήδη, ζουν οι πολίτες, καθώς μέσα στην πανδημία άλλαξαν πολλά σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθούν υποδομές οπτικών ινών στα κτίρια, δίκτυα 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.), πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM), καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα για πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία κι εξωστρέφεια, σημαντικά έργα υποδομής, εκσυγχρονισμό μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών, επενδύσεις στον τουρισμό με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα.
Τέταρτος -και μείζονος σημασίας για όλους – είναι ο Κοινωνικός Πυλώνας, που προβλέπει μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις και αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Προβλέπει ακόμη επενδύσεις στο σύστημα υγείας, ανακαίνιση των υποδομών, επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και στήριξης της διαφορετικότητας.
Ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στο project για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και πότε εκτιμάτε ότι θα δούμε τους πρώτους καρπούς;
Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι μέσα σε όλα αυτά. Ο παραδοσιακός και εθνικός ρόλος του αφενός διατηρείται και αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων. Μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών. Προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαδραματίζουμε καταλυτικό ρόλο, όχι θορυβώδη αλλά πολύ ουσιαστικό, σε μεγάλες παρεμβάσεις όπως είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου. Είμαστε στην πρώτη γραμμή στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έρχεται. Ενισχύουμε τις προσπάθειες που αφορούν δημόσια κτίρια να ενταχθούν στο νέο “Εξοικονομώ”. Προσπαθούμε -ίσως για πρώτη φορά έχοντας ελπίδες – για λύση στο χρονίζον πρόβλημα του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου. Με τους εποπτεύοντες φορείς μας, όπως η ΕΥΑΘ, προάγουμε έργα υποδομών, όπως τα έργα αποχέτευσης στο Δενδροπόταμο και τη δημιουργία υποδομών στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου, προωθούμε νέες επενδύσεις, άρα νέες θέσεις εργασίας σε Μακεδονία και Θράκη. Μέσα στην πανδημία εγκρίναμε 17 προτάσεις και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 55.824.230 ευρώ. Μιλάμε με έργα, όχι με λόγια. Και συνεχίζουμε.
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Πώς φιλοδοξείτε να «δείτε» τη Βόρειο Ελλάδα;
Ξεκινά μια νέα εποχή που προφανώς δεν θα είναι ίδια με εκείνη που μόλις πέρσι αφήσαμε πίσω μας. Ο κόσμος αύριο δεν θα γυρίσει στο χθες. Σταδιακά, αλλά απαρέγκλιτα θα αλλάξει ταχύτητα, θα αλλάξει ρυθμούς, θα αλλάξει προφανώς και προσανατολισμούς. Τα σημάδια είναι ήδη ξεκάθαρα στον ορίζοντα και οφείλουμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε. Να δούμε -σήμερα και όχι αύριο- προς τα που ξεκίνησε και πάει ο κόσμος. Να δούμε ποιο δρόμο θα πάρουμε, κι εμείς. Και βέβαια να θεμελιώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Και αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι λοιπόν, αισιόδοξος για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στ. Καλαφάτης στο GRTimes: Έρχονται νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε Μακεδονία και Θράκη