Στ. Καλαφάτης: Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, αλλάζουν και οι αποφάσεις.

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στ. Καλαφάτης: Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, αλλάζουν και οι αποφάσεις.

 

«Επειδή η εξέλιξη της πανδημίας ποτέ δεν είναι γραμμική, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Όλα επανεξετάζονται διαρκώς. Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, αλλάζουν και οι αποφάσεις», τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη. Αφού επισημαίνει ότι: «Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης για την αποτροπή ενός νέου κύματος -ιδίως μάλιστα ενόψει επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα- είναι η πύκνωση της εμβολιαστικής κάλυψης», υπογραμμίζει ότι: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πολιτικές δυνάμεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και τοπικοί φορείς ας ενώσουμε τη φωνή μας για το συλλογικό καλό». 

 

Απευθυνόμενος στους νέους επισημαίνει ότι: «Τα παιδιά έχουν μεγάλες ευαισθησίες, νοιάζονται για τους δικούς τους και τους μεγαλύτερους, έχουν βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Θα τους έλεγα ότι μαγκιά είναι να στηλιτεύουν τις θεωρίες των ψεκασμένων ότι τάχατε κινδυνεύουν πιο πολύ από το εμβόλιο παρά από τον ιό. Θα τους συνιστούσα να εμβολιαστούν αύριο το πρωί, με όποιο εμβόλιο θέλουν, ώστε να βγουν, να χαρούν με ασφάλεια».

Για την επόμενη μέρα της οικονομίας μετά την πανδημία υπενθυμίζει «Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει, για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στον τόπο μας τη φετινή χρονιά, ενώ για το 2022 βλέπει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με ανάπτυξη πάνω από το 6% του ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στα έργα και την αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Ελλάδας ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι: «Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν τις προϋποθέσεις για μια νέα προοπτική δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης» και επισημαίνει σειρά έργων που είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογούνται άμεσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και μια στασιμότητα στον ρυθμό των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι; 

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης για την αποτροπή ενός νέου κύματος -ιδίως μάλιστα ενόψει επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα- είναι η πύκνωση της εμβολιαστικής κάλυψης. Αποδεικνύεται, άλλωστε, ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς ενώ οι ανεμβολίαστοι αφενός κινδυνεύουν σοβαρά και αφετέρου λειτουργούν σαν αναμεταδότες. Καθολικά μέτρα προστασίας θα συνιστούσαν αδικία σε βάρος των εμβολιασμένων και πλήγμα στην οικονομία. Γι΄ αυτό πρέπει να αποκλείονται. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείονται τοπικά και στοχευμένα μέτρα για την προστασία των ανεμβολίαστων. Επειδή η εξέλιξη της πανδημίας ποτέ δεν είναι γραμμική, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Όλα επανεξετάζονται διαρκώς. Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, αλλάζουν και οι αποφάσεις.

Τι θα ισχύσει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων;

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες -κυρίως μάλιστα αυτές που βρίσκονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας- απασχολεί την Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορούσε ωστόσο, να ληφθεί καμία τέτοια απόφαση όσο τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα σε όλο τον πληθυσμό. Η Κυβέρνηση ζήτησε έγκαιρα σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και -ύστερα από μελέτη- οι πρώτες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως σε περίπου 50 Δήμους το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι κάτω από το 25%. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να πειστούν όσοι είναι ακόμα δύσπιστοι στο εμβόλιο; 

Όταν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ διαφορετικών περιοχών, είναι προφανές πως υπάρχουν τοπικοί λόγοι, τοπικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποφυγή ή την άρνηση του εμβολιασμού. Η Αυτοδιοίκηση -που είναι πιο κοντά στους πολίτες αυτούς-  μπορεί  να εντοπίσει τα αίτια και να δράσει ανάλογα. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει ήδη προσπάθεια συντονισμού της Αυτοδιοίκησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφαρμόζει επιμέρους σχέδιο εμβολιασμού με κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε απομακρυσμένες περιοχές. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πολιτικές δυνάμεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και τοπικοί φορείς ας ενώσουμε τη φωνή μας για το συλλογικό καλό.

Τι θα λέγατε σε έναν έφηβο για την πανδημία;

«Το νου σου στους παππούδες, τη μαμά και τον μπαμπά». Τα παιδιά έχουν μεγάλες ευαισθησίες, νοιάζονται για τους δικούς τους και τους μεγαλύτερους, έχουν βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Θα τους έλεγα ότι μαγκιά είναι να στηλιτεύουν τις θεωρίες των ψεκασμένων ότι τάχατε κινδυνεύουν πιο πολύ από το εμβόλιο παρά από τον ιό. Θα τους συνιστούσα να εμβολιαστούν αύριο το πρωί, με όποιο εμβόλιο θέλουν, ώστε να βγουν, να χαρούν με ασφάλεια. Και έως τότε να φορούν παντού τη μάσκα τους, με μόνη εξαίρεση όταν είναι μακριά από συγχρωτισμούς, σε εξωτερικό χώρο. Και βέβαια θα τους θύμιζα ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι ηλικίας 25 έως 55 ετών, ενώ το 99% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Ότι το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα κάτω των 34 ετών, ότι ο κύριος όγκος τους εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών και ότι η διάμεση ηλικία μειώθηκε στα 23 έτη.

Η  κυβέρνηση δηλώνει ότι εστιάζει στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και δίνει βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας. Πόσο βάσιμη είναι η αισιοδοξία της; 

Όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει, για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στον τόπο μας τη φετινή χρονιά, ενώ για το 2022 βλέπει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με ανάπτυξη πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Κινητήριος δύναμη είναι το άυλο κεκτημένο που συνοψίζεται στη λέξη «εμπιστοσύνη» και απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η αύξηση των καταθέσεων κατά 23 δις στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ακόμη η παρουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco, η  Team Viewer και η Pfizer, που στέλνουν έμπρακτα μήνυμα από το αύριο. Και όλα αυτά -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Economist»- μας κάνουν εξαιρετικά αισιόδοξους.

Ποια μεγάλα έργα δρομολογούνται  ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα;

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν τις προϋποθέσεις για μια νέα προοπτική δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει ήδη δρομολογηθεί σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δ. Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που φέρνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις δουλειάς. Επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Έχει ξεμπλοκάρει το βόρειο τμήμα του Ε65 που θα βγάλει τη Δ. Μακεδονία από την απομόνωση. Προωθούνται σημαντικά έργα αναβάθμισης στους μεθοριακούς σταθμούς, τα λιμάνια και τους οδικούς άξονες. Και βέβαια έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα στην πόλη μας. Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αναβάθμιση του λιμανιού και σύνδεσή του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, Τεχνολογικό Πάρκο, νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ, Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Η κυβέρνηση  έχει «παγώσει» την ψήφιση από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ποια βήματα θα πρέπει  να γίνουν από τη γειτονική χώρα για να προχωρήσει η ψήφιση αυτών των μνημονίων; 

Η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Παρασπονδίες και εθνικιστικές  πρακτικές των γειτόνων μας σε βάρος του Ελληνισμού δεν γίνονται δεκτές. Η Κυβέρνηση αξιολογεί τη συμπεριφορά τους και  αποφασίζει με γνώμονα το γενικότερο εθνικό συμφέρον.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους; Τι θα ισχύει όσον αφορά στην κινητικότητα στο Δημόσιο αλλά και την τηλεργασία; 

Οι επόμενες προσλήψεις και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι αφορούν την εκπαίδευση. Προσλαμβάνονται 11.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και είναι οι πρώτοι μετά από 12 χρόνια.