Στ. Καλαφάτης: “Προχωρούμε με πράσινες πρακτικές και πολιτικές για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο”

Στ. Καλαφάτης: “Προχωρούμε με πράσινες πρακτικές και πολιτικές για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο”

“Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθέτησε το φιλόδοξο στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του νερού μέχρι το 2030. Στόχος να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%. Γι΄ αυτό και θεσπίσαμε ειδική νομοθεσία που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης. Δεσμευτήκαμε να κάνουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό γίνεται. Προχωρούμε με πράσινες πρακτικές και πολιτικές, για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο” τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα: “Εποχή των πλαστικών μιας χρήσης: Μια αρχή χωρίς τέλος;”, του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

“Κυρία Εκτελεστική Διευθύντρια, εκλεκτοί ομιλητές,

Κυρίες και Κύριοι,

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε μία ημερίδα με στόχο τη διερεύνηση των προκλήσεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθέτησε το φιλόδοξο στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του νερού μέχρι το 2030. Σκοπεύουμε να μειώσουμε τα  πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%. Γι΄ αυτό και θεσπίσαμε ειδική νομοθεσία που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης.

Δεσμευτήκαμε να κάνουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό γίνεται. Έρευνα του Ινστιτούτου New Climate που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν τρεις μήνες, καταδεικνύει ότι  η Ελλάδα -μαζί με την Ολλανδία- έχει κάνει τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2021. Ανέβηκε δέκα θέσεις σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. Αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται, με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ελλάδα θα προεδρεύσει το 2023 της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030». Επίσης, το Σεπτέμβριο, θα συνεδριάσει στην Αθήνα το σχήμα EUMED 9, όπου σκοπεύουμε να θέσουμε στο επίκεντρο των συζητήσεων την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου -αλλά και της προστασίας των δασών.

Προχωρούμε με πράσινες πρακτικές και πολιτικές, για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο.

Για μια, ακόμη, φορά, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας για τις επιπτώσεις των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης ως απορριμμάτων στο περιβάλλον, αλλά, κυρίως, για τον εντοπισμό καλών πρακτικών στις πολιτικές αυτές.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.

Σας ευχαριστώ”.