Στ. Καλαφάτης στην ημερίδα του ΟΚ!Thess: “Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη εξελιχθεί σ΄ένα HUB Έρευνας και Καινοτομίας”

“Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί ήδη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη” τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ημερίδα του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Thessaloniki Helexpo Forum, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και την Εθνική Τράπεζα με θέμα: «Η Βόρεια Ελλάδα ως διεθνές κέντρο Καινοτομίας: Εξωστρέφεια και Προκλήσεις», στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ο κ. Καλαφάτης στον χαιρετισμό του επισήμανε τα εξής:

“Πιστεύω ότι κάναμε σημαντικά βήματα. Πιστεύω ότι η επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητά μας απέδειξε ότι ξέρει, θέλει και μπορεί. Παρά τις εξωγενείς προκλήσεις της πανδημίας και τις ενεργειακές ανατιμήσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία μας, όχι μόνο άντεξε στις πιέσεις αλλά συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Γίνεται πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Η Ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο φτάνει στο 7,8%, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας. Οι εξαγωγές καταγράφουν θεαματικές επιδόσεις. Ο Τουρισμός και η Κρουαζιέρα κινούνται ήδη σε μεγέθη ρεκόρ. Η ανεργία μειώθηκε κατά 6 μονάδες.

Η Βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει αποκτήσει πλεονέκτημα  στην προσέλκυση επενδύσεων. Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ένα HUB Έρευνας και Καινοτομίας. Παγκόσμιοι κολοσσοί ψηφιακής τεχνολογίας όπως οι Pfizer, Cisco, Deloitte, Microsoft και πρόσφατα οι Deutsche Telekom, Accenture και άλλες μικρότερες, αποδεικνύουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους. Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει το μεγάλο βήμα. Βγαίνει μπροστά ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος Κόμβος Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Ισχυροποιώντας το ανάχωμα που επιδιώκουμε απέναντι στο brain drain και δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για το υψηλής κατάρτισης και αξίας ανθρώπινο δυναμικό μας.

Ανάμεσα στα 30 και πλέον έργα πνοής, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, ξεχωριστό πυλώνα αποτελεί ο Τομέας της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας: Η Μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου, το Εμπορευματικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας στο Στρατόπεδο Γκόνου, η Ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO και τα Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας που αφορούν στη Βιομηχανία, τη Μεταποίηση  και τα logistics.

Οι δράσεις προώθησης της καινοτομίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεών μας. Με το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ, το ΕΚΕΤΑ, την Τechnopolis -το πάρκο επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Πυλαία, τις  ιδιωτικές θερμοκοιτίδες που φιλοξενούν νεοσύστατες καινοτόμες επιχειρήσεις και ένα δυναμικό οικοσύστημα startups όπως η συνεργατική δομή του ΟΚ!Thess η Θεσσαλονίκη χτίζεται σταδιακά ένα αισιόδοξο μέλλον. Η παρακολούθηση και υποστήριξη, εξάλλου, της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ όπως και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC, δύο φορέων που είναι εξ ορισμού συνδεδεμένοι με την καινοτομία, βρίσκεται στις προτεραιότητές μας”, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.