Στ. Καλαφάτης στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: “Αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες”
Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Αισιοδοξία γιατί στις δύσκολες αυτές ώρες κυβερνά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε μιλώντας στο 14Ο Συνέδριο  του Κόμματος ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Αναφέρθηκε στις ιστορικά δικαιωμένες επιλογές της Παράταξης  όταν άλλοι θεωρούσαν «συνδικάτο» την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και εξαπέλυσε  σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συνωμότες της δραχμής, που αναζητούσαν πιεστήρια στη Μόσχα για να τυπώσουν νέο νόμισμα». Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει πραγματικά προοδευτικές, πραγματικά κοινωνικές πολιτικές και περιέγραψε την ταυτότητα της Νέα Δημοκρατίας ως κόμμα ευρωπαϊκό, πατριωτικό, λαϊκό και φιλελεύθερο, που στέκεται δίπλα στον πολίτη, αναβαθμίζοντας το κοινωνικό Κράτος.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες

Οι Μακεδόνες είμαστε εδώ και είμαστε περήφανοι, που μετέχουμε στην Παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών.

Οι Θεσσαλονικείς είμαστε εδώ και είμαστε αισιόδοξοι που στις δύσκολες αυτές ώρες κυβερνούν τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Ξέρουμε -ξέρουν όλοι- ότι η Κυβέρνηση αυτή   αντιμετώπισε πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις. Ότι τα κατάφερε όσο λίγοι στην Ευρώπη. Ότι προώθησε ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις και έργα που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

Στην πόλη μου βρίσκονται την ώρα αυτή σε εξέλιξη διαδικασίες για πάνω από είκοσι έργα. Και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την ολοκλήρωσή τους, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι

Είμαστε το κατ΄εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Πατρίδα μας.

Εμείς -με πρωταγωνιστή τον  Κωνσταντίνο Καραμανλή- βάλαμε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν άλλοι θεωρούσαν «συνδικάτο» την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ.

Εμείς βάλαμε φραγμό στους συνωμότες της δραχμής, που αναζητούσαν πιεστήρια στη Μόσχα για να τυπώσουν νέο νόμισμα.

Εμείς βάλαμε πλάτη για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, την ώρα που -εγκληματικά και ανεύθυνα- την έσερναν εκτός ευρώ,  στη φτωχοποίηση, στο χάος, στην καταστροφή.

Εμείς οδηγούμε σήμερα την Πατρίδα μας -με τις πρωτοβουλίες του  Κυριάκου Μητσοτάκη- από το περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Είμαστε ταυτόχρονα κόμμα πατριωτικό.

Περήφανοι που χάρη στις πολιτικές μας, η Ελλάδα  σήμερα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Με διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας και διεύρυνση των στρατηγικών συμμαχιών μας. Αλλά και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα. Αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, όπου χρειαστεί, για την προώθηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

Είμαστε κόμμα που υπηρετεί και αναβαθμίζει την παρουσία της Πατρίδας μας στον Ελεύθερο Κόσμο. Που φέρνει πιο κοντά μας εταίρους και συμμάχους.

Που ενισχύει έμπρακτα τις θέσεις μας ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό. Μετωπικά αντίθετοι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δίπλα στον Ουκρανικό λαό και τους εκεί ομογενείς μας. Στη σωστήπλευρά της ιστορίας.

Είμαστε κόμμα λαϊκό. Που διατηρεί βαθιές ρίζες σ’ ολόκληρη την κοινωνία.  Που ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Που αγκαλιάζει τη μεσαία τάξη και  στηρίζει τους αδύναμους. Ξέρουμε, νιώθουμε, κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Θα εξαντλήσουμε γι΄αυτό κάθε δημοσιονομικό  περιθώριο για να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη. Κι ακόμα περισσότερο δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Το αποδείξαμε στη διάρκεια της πανδημίας, το αποδεικνύουμε και τώρα με την νέα αποφασιστική, δυναμική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Είμαστε κόμμα φιλελεύθερο. Κόμμα που προωθεί την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την εξουδετέρωση του παρασιτισμού. Με ταυτόχρονη, όμως, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Με νέες δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την εμπέδωση της ασφάλειας.

Κόμμα που επιδιώκει τη σύνθεση του κοινωνικού και του προσωπικού, του συλλογικού και του ατομικού.  Που δημιουργεί συνθήκες ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής.

Είμαστε κόμμα που εφαρμόζει πραγματικά προοδευτικές, πραγματικάκοινωνικές πολιτικές. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαλλάσσουν τη χώρα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Που φέρνουν το κράτος πιο κοντά στον πολίτη, αρωγόκαι όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Που κάνουν πράξη την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Που φέρνουν ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς, αύξηση των  επενδύσεων και των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Τα είπαμε και τα κάναμε. Αποδείξαμε στην πράξη ποιοι φέρνουν την πρόοδο και ποιοι μάχονται για τη συντήρηση του χρεοκοπημένου παρελθόντος.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε κομμάτι του Έθνους και εργαζόμαστε για την περηφάνια του. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και εργαζόμαστε για την ανάτασή της. Λέμε όχι στο λαϊκισμό που υπόσχεται λύσεις από εκεί που δεν υπάρχουν. Όχι στις αυταπάτες που οδηγούν σε αδιέξοδο. Όχι στις ύβρεις, την πόλωση και το διχασμό.

Ξέρουμε τις δυσκολίες, ακούμε τα αιτήματα του κόσμου και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για έμπρακτες απαντήσεις.

Αποδείξαμε, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι μπορούμε να κερδίζουμε δύσκολες μάχες. Και μαζί θα το αποδείξουμε ξανά και ξανά. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.