Στ. Καλαφάτης: Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν ζητήματα ανθρωπισμού, δημόσιας υγείας και εθνικής ασφάλειας

«Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν ζητήματα ανθρωπισμού, δημόσιας υγείας και εθνικής ασφάλειας. Ήταν ακαριαία η αντίδραση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης με πρώτιστο μέλημα την σίτιση και στέγαση των ανθρώπων που βρέθηκαν άστεγοι», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη.

Και πρόσθεσε: «Ευτυχώς μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής και συγχαίρουμε γι΄αυτό τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Υπάρχει βεβαίως το ζήτημα της διερεύνησης των ευθυνών, διότι έχουμε καθαρά  παραβατικές συμπεριφορές το οποίο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. Τώρα πρέπει να διαχειρισθούμε αυτήν την κρίση στην κρίση. Το προσφυγικό ζήτημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Ωστόσο, ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και τα φυλάμε με τον δέοντα τρόπο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε πως είναι απαραίτητη η συνδρομή των τοπικών Αρχών. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι συνθήκες στη Μόρια δεν ήταν καλές. Τα γεγονότα  αυτά, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια κλειστή ελεγχόμενη δομή που να διασφαλίζει την ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωση των διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών, που να εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού. Δεν θα φύγει κανένας απ΄το νησί εάν δεν υπάρξει ενδελεχής έλεγχος ώστε να μην έχουμε  διασπορά στην κοινότητα».

Αναφερόμενος στο άρθρο του Πρωθυπουργού σε τρία ξένα μέσα ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι πρόκειται για στρατηγική κίνηση προκειμένου να διατρανώσει και να αναδείξει την πραγματικότητα ότι απέναντί μας έχουμε έναν αναξιόπιστο γείτονα. Επισημαίνει ότι ο δρόμος που άνοιξε μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο τορπιλίστηκε από την τουρκική πλευρά, με πρόσχημα την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν για να μην έχει να λέει ότι εμείς είμαστε σ΄ένα παιχνίδι blame game. Εμείς βασιζόμαστε πάντα στην αλήθεια, με ξεκάθαρες θέσεις. ​