Στ. Καλαφάτης: “Το «Κρυφό Σχολειό» του Ν. Γύζη  υπενθυμίζει ότι παιδεία και πολιτισμός υπήρξαν πάντοτε βασικοί συντελεστές διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων”

“Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, συνδέουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Μεταλαμπαδεύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον”,  τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας στις 18 Οκτωβρίου 2021, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, την έκθεση «Νικόλαος Γύζης – 120 χρόνια από τον θάνατό του”  η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ των Δημητρίων.

Ο κ. Καλαφάτης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι “ο Νικόλαος Γύζης τίμησε, όχι μόνο την τέχνη, αλλά και τους αγώνες του Ελληνισμού, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων.

Οι Θεσσαλονικείς θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε γνωστά και άγνωστα έργα του, πολλά από τα οποία προσφέρθηκαν ευγενικά από φορείς και ιδιωτικές συλλογές, από διάφορες περιοχές της χώρας μας τα οποία ήρθαν να πλαισιώσουν τη μόνιμη συλλογή.

Δίπλα στο «Τάμα», «Το Φανάρι», «Τα Ορφανά», τον «Ποιητή στην Πηγή», την «Ευγνωμοσύνη που καταθέτει στεφάνι στον βωμό της Αθανασίας», αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό η φιλοξενία στην Casa Bianca του γνωστότερου, ίσως και του πιο χαρακτηριστικού έργου του Γύζη, το «Κρυφό Σχολειό».  Ένα έργο που θυμίζει σε όλους ότι η παιδεία και ο πολιτισμός υπήρξαν πάντοτε βασικοί συντελεστές διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων. Ότι οι παραδόσεις ήταν στοιχείο που κράτησε άσβεστο τον πόθο για την ελευθερία και άναψε τη φλόγα της επανάστασης που οδήγησε στην Εθνεγερσία και την ελευθερία.

Θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα 56α Δημήτρια για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζει θερμά ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.  

Εκδηλώσεις, όπως αυτή συνδέουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Μεταλαμπαδεύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον”.