«Στα αζήτητα ευρωπαϊκοί πόροι για απολυμένους επιχειρήσεων»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την ολιγωρία αξιοποίησης πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους 450 απολυμένους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» και άλλων επιχειρήσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης των capital controls και των ηχηρών “λουκέτων”, φτάνει δυστυχώς μέχρι του σημείου να αφήνει στα αζήτητα σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη απολυμένων και ανέργων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ), παρέχει στήριξη σε απολυμένους επιχειρήσεων,  όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν πρόσφατα σε πτώχευση, υπό το βάρος της πρώτης φοράς αριστερά.

Το βασικό κριτήριο για ελάχιστο αριθμό 500 εργαζομένων στην επιχείρηση, είναι απολύτως μαχητό αν μπει ο αρμόδιος υπουργός στον κόπο να διαβάσει τον κανονισμό του ΕΤΠΠ. Αυτός προβλέπει κάμψη των κριτηρίων για απολυμένους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μικρές αγορές εργασίας ή εφόσον συντρέχουν λόγοι εξαιρετικής σημασίας.

Κι όμως, για τους εκατοντάδες Έλληνες απολυμένους που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, ο κίνδυνος απώλειας αυτής της ευκαιρίας είναι ορατός, αφού δεν υπάρχει μια βασική προϋπόθεση:  Κυβέρνηση με επαρκή γνώση και ενδιαφέρον, για να καταθέσει εγκαίρως και να αιτιολογήσει επαρκώς το αίτημα εξαίρεσης.

 Όταν κυβερνάς, δεν αρκεί να στηρίζεις τους απολυμένους μόνο με συνθήματα στον τηλεβόα».