Στον «αέρα» η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Το ζήτημα της καθυστέρησης στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και της απασχόλησης των συμβασιούχων που απασχολούνται σε αυτό, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται, η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, είναι αναγκαία για την προβολή, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, καθώς μπορεί να  συμβάλει στην ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας. Παρόλα αυτά, συγχρηματοδοτούμενο για το σκοπό αυτό έργο προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ,  έχει παγώσει, μετά την κήρυξη έκπτωτης της ανάδοχης εταιρίας που είχε αναλάβει τη δημιουργία ειδικού λογισμικού στον οποίο θα καταχωρούνταν οι ψηφιακές καταγραφές των μνημείων. Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου, εξέπνευσε η προθεσμία της τελευταίας παράτασης που είχε δώσει η διαχειριστική αρχή για την ολοκλήρωση αυτού του λογισμικού.

Σημειώνεται ότι στο έργο της ψηφιοποίησης εργάζονταν με αυτεπιστασία μέχρι πρότινος, 57 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν στις 30 Νοεμβρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για ανανέωση για άλλους 4 ή και 6 μήνες. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει εμπαιγμό των συμβασιούχων αρχαιολόγων και υποστηρίζει ότι το Υπουργείο δρομολογεί παράταση του έργου και πρόσληψη νέων αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρεται χωρίς το ΟΠΣ το σύνολο του έργου της ψηφιοποίησης κινδυνεύει να θεωρηθεί μη ολοκληρωμένο και να απενταχθεί, ενώ δεν υπάρχει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το μέλλον του έργου της Ψηφιοποίησης. Ο κ. Καλαφάτης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για το έργο της Ψηφιοποίησης, αν στόχος του Υπουργείου είναι η συνέχιση του έργου, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του έργου ώστε αυτό να μην απενταχθεί και ποια είναι η ζημία που θα προκύψει σε περίπτωση απένταξης. Επίσης ερωτά για ποιο λόγο απολύθηκαν οι 57 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι και αν  υπάρχει πιθανότητα επαναπρόσληψής τους ή είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η πρόσληψη νέων αρχαιολόγων για τη συνέχιση της ψηφιοποίησης και για ποιους λόγους και αν έχει συνυπολογίσει το Υπουργείο ότι τυχόν νέες προσλήψεις θα καθυστερήσουν  ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση του έργου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αρ. Πρωτ. 4289/13-12-2018

ΘΕΜΑ: Στον «αέρα» και το έργο και οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, είναι αναγκαία για την προβολή, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, καθώς μπορεί να  συμβάλει στην ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας. Παρόλα αυτά, συγχρηματοδοτούμενο για το σκοπό αυτό έργο προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ,  έχει παγώσει, μετά την κήρυξη έκπτωτης της ανάδοχης εταιρίας που είχε αναλάβει τη δημιουργία ειδικού λογισμικού στο οποίο θα καταχωρούνταν οι ψηφιακές καταγραφές των μνημείων. Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου, εξέπνευσε η προθεσμία της τελευταίας παράτασης που είχε δώσει η διαχειριστική αρχή για την ολοκλήρωση αυτού του λογισμικού.

Στο έργο της ψηφιοποίησης εργάζονταν με αυτεπιστασία μέχρι πρότινος, 57 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν στις 30 Νοεμβρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για ανανέωση για άλλους 4 ή και 6 μήνες.

Επειδή ο Σύνδεσμος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει εμπαιγμό των συμβασιούχων αρχαιολόγων και υποστηρίζει ότι το Υπουργείο δρομολογεί παράταση του έργου και πρόσληψη νέων αρχαιολόγων

Επειδή χωρίς το ΟΠΣ το σύνολο του έργου της ψηφιοποίησης κινδυνεύει να θεωρηθεί μη ολοκληρωμένο και να απενταχθεί.

Επειδή δεν υπάρχει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το μέλλον του έργου της Ψηφιοποίησης

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για το έργο της Ψηφιοποίησης;
  2. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του έργου ώστε αυτό να μην απενταχθεί;
  3. Ποια είναι η ζημία που θα προκύψει σε περίπτωση απένταξης;
  4. Αν στόχος του Υπουργείου είναι η συνέχιση του έργου για ποιο λόγο απολύθηκαν οι 57 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι;
  5. Υπάρχει πιθανότητα επαναπρόσληψης των 57 συμβασιούχων ή είναι στις προθέσεις σας η πρόσληψη νέων αρχαιολόγων για τη συνέχιση της ψηφιοποίησης και για ποιους λόγους. Έχετε συνυπολογίσει ότι τυχόν νέες προσλήψεις θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση του έργου;

 

 

 

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης