Συνέντευξη Τύπου Σταύρου Καλαφάτη για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μια σειρά από ερωτήματα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» στο δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης, για το θέμα του υπό κατασκευήν σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, σήμερα, στα γραφεία της Δημοτικής Παράταξης, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «αναμφισβήτητα στη Βενιζέλου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης», προσθέτοντας, όμως, ότι «είναι επίσης σαφές πως ο Σταθμός Βενιζέλου εξυπηρετεί μέγιστους συγκοινωνιακούς λόγους, καθώς υπολογίζεται πως ο αριθμός των ημερησίως διακινούμενων επιβατών κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του έργου θα είναι 80.000 στο Σταθμό Δημοκρατίας, 70.000 στο Σταθμό Βενιζέλου και 55.000 στο Σταθμό Αγίας Σοφίας».

«Όσοι έχουμε σχέση να προβαίνουμε σε πράξεις που να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του έργου Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σε ερώτηση δημοσιογράφων:

«Αν υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει καμία μετακίνηση, τότε δε μιλάμε μονάχα για μη κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου. Μιλάμε για κίνδυνο μη κατασκευής όλου του έργου. Αν σταθούν κάθετα ο δήμαρχος κι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετακίνηση των αρχαιοτήτων, τότε υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει –όχι μόνον ο σταθμός Βενιζέλου, αλλά- ολόκληρο το έργο. Ποιες είναι οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Βγήκε μια καθησυχαστική ανακοίνωση. Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να εφησυχάζουμε σε σχέση με αυτά που σκέπτονται οι Ευρωπαίοι»…

Ζήτησε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «να κινηθεί πολύ πιο συλλογικά, να το εννοεί όταν μιλάει για διαβούλευση, να σέβεται τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μπουτάρης στο θέμα του μετρό βολοδέρνει. Φάσκει και αντιφάσκει με τον ίδιο του τον εαυτό, πολλές φορές. Κινείται μερικές φορές εν κρυπτώ, χωρίς να μπορώ να καταλάβω γιατί. Το ίδιο έγινε στη συζήτηση στη Βουλή, το ίδιο έγινε και στο ΚΑΣ, όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει εκπροσώπηση από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτά δημιουργούν πολύ έντονα ερωτηματικά.».

Ο κ. Καλαφάτης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1. Πως θα καλυφθεί ο συγκοινωνιακός φόρτος που πρόκειται να εξυπηρετεί ο σταθμός αυτός από τους παρακείμενους σταθμούς οι οποίοι διαθέτουν συγκεκριμένη δεδομένη υποδομή και αντίστοιχη δυναμική αν αποφασισθεί η κατάργησή του εξαιτίας των ενεργειών του Δημάρχου, ο οποίος απομονώνει μονοδιάστατα το θέμα, εστιάζοντας μόνο στη σημαντικότητα των αρχαιοτήτων;
2. Πως θα γίνει από τεχνικής άποψης αυτός ο επιμερισμός, αφού ήδη έχουν οριστικοποιηθεί τόσο ο σχεδιασμός όσο και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες στους σταθμούς αυτούς.
3. Ποιο το κόστος αυτού του επιμερισμού;
4. Ποιες είναι οι απαιτούμενες συμπληρωματικές εργασίες ( φρεάτια εξαερισμού, μεταφορά συστημάτων κλπ)και ποιο το κόστος τους;
5. Γιατί ο Δήμαρχος, αντί να πιέσει την ΑΜ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη σύνταξη και την υποβολή της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης, άφησε να περάσει ο χρόνος, ώστε να δώσει επιχείρημα ακύρωσης της απόφασης;
6. Γιατί ο Δήμαρχος απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή από τους Θεσσαλονικείς, την πρόταση που υπέβαλλε στο ΚΑΣ (τη στιγμή μάλιστα που στις 7 Σεπτεμβρίου είχα μέσα από τις ανακοινώσεις μου, αναφερθεί στο θέμα)
7. Γιατί ο Δήμαρχος αθέτησε τη δέσμευσή του για τη σχετική γνωμοδότηση από ανεξάρτητο, τρίτο εμπειρογνώμονα παραβιάζοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
8. Ποιο το κόστος της πρότασης του δημάρχου;
9. Γιατί επιστράφηκε η πρόταση από το ΚΑΣ ως μη πλήρως τεκμηριωμένη;
10. Ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης της πρότασης;
11. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης της;
12. Τι αποφάσεις χρειάζονται, από ποια αρμόδια όργανα και τι εγγυήσεις υπάρχουν για αποφυγή νέας εμπλοκής;
13. Είναι εξασφαλισμένη η αποδοχή του χρηματοδότη του έργου ( Ε.Ε. και ΕΤΕπ);
14. Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης αυτής της ανάδειξης;
15. Υπάρχει πρόβλεψη χρήσης κάποιου χρηματοδοτικού εργαλείου;
16. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ανάδειξη;
17. Πόσο ακόμα θα επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες της περιοχής; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μελέτης;
18. Τι εγγυήσεις έχουμε ως προς την αποφυγή φαινομένων «ανάδειξης» αρχαιολογικών χώρων όπως η πλατεία Διοικητηρίου, το οικόπεδο στην Απελλού, ο ναός στην Πλατεία Αντιγονιδών κλπ.;
19. Σε περίπτωση που λόγω των ενεργειών του δημάρχου, οδηγηθούμε στην ακύρωση του σταθμού, φαίνεται πως οι επιπτώσεις ως προς τις μελέτες σκοπιμότητας του έργου είναι βαθιές. Υπάρχει συνείδηση του κινδύνου που διατρέχουμε;
20. Ποιος θα πληρώσει την ευθύνη και το κόστος σε περίπτωση που επαναληφθεί το φιάσκο της υποθαλάσσιας;
21. Αν δεχθούμε το γεγονός πως ήμασταν κοντά σε συμφωνία – συμβιβασμό, αυτός επηρεάζεται από την εξέλιξη του ζητήματος;
22. Αν επηρεάζεται, σε ποιο βαθμό;
23. Πόσο παραπάνω χρόνο θα χρειαστούν οι συζητήσεις ;
24. ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: Η ΠΟΛΗ!

Ο κ. Καλαφάτης έθεσε το παράδειγμα του μετρό της Αθήνας, όπου οι δήμαρχοι των περιοχών από όπου πέρασε το μετρό συνεννοήθηκαν με την Αττικό Μετρό, κάτι που δε συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. «Ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρεται για τις κόντρες του ενός και του άλλου», υπογράμμισε. «Το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι απλό θέμα. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην πόλη. Δεν μπορεί κανείς να παίζει παιχνιδάκια με αυτό. Οι περισσότεροι των συμπολιτών μας νοιώθουν οργή κι αγανάκτηση, όταν ακούν γι αυτό, καθώς θεωρούν ότι τους έχουν εμπαίξει κάποιοι. Οφείλουμε να κινούμαστε στο φως και να λέμε αλήθειες στους Θεσσαλονικείς», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση τι σχεδιάζει ο ίδιος να κάνει, ξεκαθάρισε πως θα παίξει σε δύο ταμπλό: «Η παράταξη των Εντάξει στο δήμο θα χρησιμοποιήσουμε όσα όπλα μας παρέχει ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίκου. Θα κάνουμε τις παραστάσεις μας, θα ασκήσουμε δριμύτατο έλεγχο, θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Ως βουλευτής, έχω αποσπάσει τη ρητή δέσμευση του αρμόδιου υπουργού, να συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή, το θέμα, σε συνάντηση με όλους τους φορείς. Θα επανέλθω, για να τηρήσει την υπόσχεσή του», τόνισε.

Υπογράμμισε πως, πλέον, για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό υπάρχουν «τρεις διαφορετικές αποφάσεις του ΚΑΣ, για το ίδιο θέμα, διαφορετικού περιεχομένου», προσθέτοντας πως «αντί να διευκολύνουμε τα πράγματα, τα περιπλέκουμε.Ο υπεύθυνος, έχει ονοματεπώνυμο», τόνισε.

Τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των ευρημάτων, της ολοκλήρωσης του σταθμού και της επανατοποθέτησής τους στο ίδιο σημείο «αφού γι αυτό συμφωνούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, υπάρχει προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ και διαφωνεί μικρή μερίδα αρχαιολόγων».

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του δημάρχου και το σκεπτικό του κ. Μπουτάρη, απάντησε πως «είναι πολύ δύσκολο να μπει κάποιος στο μυαλό ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον στο μυαλό του συγκεκριμένου ανθρώπου», για να ξεκαθαρίσει ότι αξιολογεί το χειρισμό του θέματος, σε πολιτικό επίπεδο. «Αυτός ο χειρισμός σίγουρα δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος».