Η επίλυση του κτηριακού ζητήματος των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης ήταν το αντικείμενο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας και Θράκης) παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Νάστας, ο Διοικητής της 3ης Υ.Π.Ε. κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Συντονιστής του ΕΦΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Ζιγεκρίδης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Στάθης Κουτσοχήνας.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας ανέφερε:
Σήμερα είχαμε τη χαρά να βρεθούμε εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με την παρουσία του κ. Υφυπουργού, την παρουσία της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά βεβαίως και τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επαναπροσεγγίσουμε και να εξετάσουμε ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφορά στην ανάγκη επέκτασης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η όποια λύση θα βρεθεί θα έχει ως προϋπόθεση την ικανοποίηση ενδεχομένως των όποιων δυνατοτήτων πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα στο παρακείμενο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, της Πύλης Αξιού. Και μιλάω βεβαίως για τον ΕΦΚΑ και για τις υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να μεταστεγασθούν μέσα από συνθήκες που θα δημιουργούν και την εύκολη πρόσβαση, πολύ δε περισσότερο θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Γι΄αυτό και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους λύση η οποία θα αιφνιδιάσει. Αντίθετα θα είναι μια λύση η οποία θα έχει ως προϋπόθεση και τη συνεννόηση και πολύ περισσότερο την ικανοποίηση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Νομίζω ότι τα βήματα τα οποία περιγράψαμε σε μια από κοινού συμφωνία, είναι ότι αφενός μεν πρέπει να βρεθεί το κτήριο ή τα κτήρια της πιθανής μεταστέγασης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και βεβαίως θα υπάρξει η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκτιμώ από την πλευρά του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου ένα αίτημα το οποίο περιγράφεται εδώ και πολλά χρόνια από την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης ειδικά του δικαστικού χώρου αλλά και ένα αίτημα το οποίο φαντάζει πολύ ώριμο στον παρόντα χρόνο, να τύχει της λύσης και να τύχει της ικανοποίησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συμμετείχαν σ΄αυτή την σύσκεψη. Εκτιμώ ότι όταν υπάρχει η βούληση των τοπικών παραγόντων, όταν υπάρχει ή κεντρική πολιτική βούληση, ζητήματα ή θέματα τα οποία τίθενται υπόψη μας, πολύ εύκολα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μπορούν να βρουν το δρόμο της λύσης.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε:
Το κτηριακό ζήτημα των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης είναι διαχρονικό. Οφείλουμε όμως να βρούμε λύση. Λύση που να συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. Σ ’αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε το Υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η σημερινή σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων των Υγειονομικών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών δείχνει ξεκάθαρα τη θέλησή μας για την εξεύρεση λύσης. Θα διερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα κάνουμε έρευνα εις βάθος. Θα ασχοληθούμε ενδελεχώς. Αλλά τελικά οφείλουμε κάπου να καταλήξουμε. Και θα καταλήξουμε. Αυτός είναι και ο στόχος του Υφυπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας ο κ. Καλαφάτης τόνισε «Αυτή η στόχευση έχει άμεσο ορίζοντα. Η διερεύνηση έχει ήδη ξεκινήσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε συγκεκριμένες ενδεχόμενες λύσεις οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο συζήτησης σε μια επόμενη συνάντηση».