Τα οκτώ λάθη της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό

Tα οκτώ μεγάλα λάθη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κρίσιμο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε, χθες Δευτέρα 22 Μαρτίου 2016, το βράδυ, στη Βουλή, ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση και έκθεση προόδου για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, τα λάθη αυτά είναι τα εξής:

  1. Η αρχική απαξίωση του σκοπού και της λειτουργίας των κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης και η εκπομπή του μηνύματος ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ προσφύγων / παράτυπων μεταναστών.
  2. Η εγκατάλειψη του προγράμματος εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών, όσων δεν δικαιούνται στάτους πρόσφυγα.
  3. Η δημιουργία της εντύπωσης στην Ευρώπη, ότι προωθούνται, μέσω της Ελλάδος, πρόσφυγες/μετανάστες χωρίς την απαιτούμενη ταυτοποίηση.
  4. Η αδιαφορία για τη λειτουργία της υπηρεσίας διαχείρισης των προγραμμάτων του ευρωπαϊκού ταμείου ασύλου μετανάστευσης και ένταξης. Μάλιστα, ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς: «Αυτό έγινε από αμέλεια κύριοι της κυβέρνησης; Ή υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική»;
  5. Η βιαστική και υπερβολική δέσμευση της κυβέρνησης, δεχόμενη εκούσα άκουσα τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συνόδων του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, για τη φιλοξενία και ταυτοποίηση μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων από τον αριθμό που θα δέχονταν άλλες χώρες της Ε.Ε. με περισσότερο πληθυσμό και οικονομική ευμάρεια.
  6. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανάθεσης έργου στις Ένοπλες Δυνάμεις και η αντικατάσταση του αρμόδιου υπουργού για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, εν μία νυκτί. Έδωσε, μάλιστα, συγχαρητήρια, στις «άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να συνδράμουν στην εθνική αυτή προσπάθεια της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού / προσφυγικού».
  7. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο να κατανοήσει η κυβέρνηση, ότι τα ζητήματα ασφαλείας και μετανάστευσης είναι αλληλένδετα.
  8. Η απλή καταγραφή γεγονότων, αντί για δράση και αντιμετώπιση του προβλήματος. «Οι αρμόδιοι υπουργοί προανήγγειλαν τον θάνατο. Δηλαδή ένα μήνα προτού κλείσουν τα σύνορα τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Περιέγραφε το πρόβλημα. Περιέγραφε την κατάσταση. Αντί να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο, το κλείσιμο των συνόρων, ουσιαστικά είχαμε μια κυβέρνηση η οποία, μοιρολατρικά, απλώς περιέγραφε και ανακοίνωνε στους πολίτες, ότι επέρχεται το κλείσιμο των συνόρων», τόνισε.

Και ο κ. Καλαφάτης κατέληξε: «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα καίριο, εθνικό θέμα, με δυο διαστάσεις: Την ανθρωπιστική και αυτήν της ασφάλειας. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, βεβαίως, και τις δικές της ευθύνες, όπως και η Τουρκία. Ως Νέα Δημοκρατία φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος στα διεθνή φόρα και στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά, βεβαίως, ασκούμε και έντονη κριτική ως οφείλουμε, στην κυβέρνηση».