Τα συνεχόμενα ψέματα του κ. Τσίπρα

Άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης «Εντάξει»,  στην εφημερίδα Καρφίτσα.

Θα περίμενε κανείς ότι, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός δε θα έλεγε το ένα ψέμα πίσω από το άλλο. Κι όμως, η απόκρυψη της αλήθειας, ή η παραποίησή της, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Είπε ψέματα για το ότι «κερδίσαμε» τη σύνθετη ονομασία. Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο  “Severna Makedonija”, όπως ψευδώς υποστήριξε δημοσίως χθες ο κ. Τσίπρας. Ο όρος  “Severna Makedonija” δεν απαντάται πουθενά στη συμφωνία. Αντιθέτως το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του “Βόρεια Μακεδονία” (North Macedonia) (δείτε το άρθρο 1 παρ 3α της συμφωνίας, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα).

Είπε ψέματα και στο θέμα της erga omnes –μίας για κάθε χρήση- ονομασίας. Εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα “Severna Makedonija” κι όλοι οι άλλοι… «Βόρεια Μακεδονία», μεταφρασμένο στη γλώσσα της κάθε χώρας..

Είπε ψέματα και για το ότι «κερδίσαμε» στο θέμα της εθνότητας και της γλώσσας. Και με τη βούλα, με την υπογραφή της Ελλάδας πλέον, οι γείτονές μας ονομάζονται «Μακεδόνες» και αναγνωρίζουμε ότι μιλούν «μακεδονική γλώσσα».

Είπε ψέματα και στο θέμα του συντάγματος. Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου δεν αντιμετωπίζουν τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Τι κι αν αλλάξει το σύνταγμα της γειτονικής χώρας όταν, μόνοι μας, παραδίδουμε τα όπλα μας –την εθνότητα, τη γλώσσα και, τελικά, το όνομα;

Είπε ψέματα στο ότι, πλέον, η ιστορία μας δεν κινδυνεύει. Ειδική επιτροπή θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και της Ελλάδας –κι όχι, μόνον, των Σκοπίων- για να αρθούν… αλυτρωτικές αναφορές. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση που στριμώχνει την… Ελλάδα στα σχοινιά, υποστηρίζοντας κάτι τέτοιο! Αυτό, ήταν τουλάχιστον ανόητο!

Μετά από τόσα ψέματα, φαινόταν απολύτως λογική και αναγκαία η προηγούμενη εξουσιοδότηση του κ. Τσίπρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Την απέφυγε όμως…

Γι’ αυτό και η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, ήταν η πλέον υπεύθυνη και ενδεδειγμένη δημοκρατική αντίδραση.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η συμφωνία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων.  Και αυτό επειδή είναι μια κακή λύση. Στο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Διότι είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν – λίγο πριν την απόφαση του Βουκουρεστίου – διακήρυσσαν ότι δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική μας χώρα σκέτο Μακεδονία.