«Ένα μεγάλο ευχαριστώ» για τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή προσφοράς, στο πλευρό συνανθρώπων μας που υποφέρουν, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, απευθυνόμενος στο νοσηλευτικό προσωπικό του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νοσηλευτή.
Νωρίτερα, συνομιλώντας με την πρόεδρο του Δ.Σ. Ευαγγελία Ξουρή-Κουρτέλη και με εργαζόμενους του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Εντάξει», στον τομέα της υγεία. «Η Θεσσαλονίκη, διαθέτει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό στο χώρο της υγείας», τόνισε. «Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή, όμως, μπορεί να συνδράμει στο πεδίο της πρώτης επαφής, συμβουλής και φροντίδας του πολίτη. Να δώσει ουσιαστικά, χέρι βοήθειας σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Γίνεται!»
Αναλυτικά, τα τρία «ΓΙΝΕΤΑΙ» του Σταύρου Καλαφάτη στην Υγεία, είναι τα εξής:
1. Δημιουργία του πρώτου δημοτικού γηροκομείου και επιπλέον λειτουργία σε κάθε δημοτική κοινότητα ενός κέντρου διημέρευσης και απασχόλησης ασθενών με Alzheimer. Συμβολή στην κάλυψη ενός σημαντικότατου κοινωνικού ζητήματος που αφορά τη στήριξη οικογενειών και μοναχικών ατόμων της 3ης ηλικίας στην καθημερινή τους διαβίωση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να είναι αρωγός στην παρούσα οικονομική συγκυρία αναλαμβάνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τη διαμονή και διημέρευση των ηλικιωμένων, πασχόντων ή μη, και τη στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό.
2. Δέσμευση για τη διατήρηση της Βοήθειας στο Σπίτι. Αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος λόγω της εξαιρετικής κοινωνικής του σημασίας, Διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος, ακόμα και αν σταματήσει από ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω σύστασης Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο Παρατηρητηρίου και με ενεργοποίηση του Σώματος Πιστοποιημένων Εθελοντών. Το πρόγραμμα θα καλύπτει εκτός από την καθημερινή βοήθεια (διατροφή, εξωτερικές εργασίες), και απλή νοσηλεία στο σπίτι, ενημέρωση και έκδοση επιδομάτων που δικαιούνται οι ωφελούμενοι και δεν είναι σε θέση να αιτηθούν, συντροφιά και περίπατο, με στόχο την κοινωνικοποίηση και εξυπηρέτηση των μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων.
3. Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος του δημοσίου για κοινωνικές χρήσεις. Δημοτικά ή δημόσια κτίρια που παραμένουν κενά ή με ελάχιστη χρήση προτείνεται να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ξενώνων ασθενών και συνοδών τους που νοσηλεύονται περιοδικά σε νοσοκομεία της πόλης, και για τη φιλοξενία απόρων ή άλλων κατηγοριών αναξιοπαθούντων.
Επιπλέον, ο συνδυασμός «Εντάξει» υποστηρίζει τη δημιουργία περισσότερων κοινωνικών ιατρείων σε κάθε συνοικία. Προτείνει επίσης την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους με παράλληλες δράσεις για τη λειτουργία τους και την προβολή τους όπως για παράδειγμα:
- Προσπάθεια για επέκταση αρχικά σε πιλοτική βάση και εν συνεχεία σε όλο το δίκτυο 24ωρης εξυπηρέτησης και στην κατ’ οίκον νοσηλεία.
- Αξιοποίηση των δημοτικών μέσω ενημέρωσης με κατάλληλες εκπομπές και προβολή μηνυμάτων