Το επιβατηγό κοινό της Θεσσαλονίκης υποφέρει δίχως να φταίει σε τίποτα

«Το επιβατηγό κοινό της Θεσσαλονίκης υποφέρει, δίχως να φταίει σε τίποτα. Αυτό πρέπει να αναλογιστούν όλοι όσοι έχουν συμμετοχή στην επίλυση του θέματος: Εργαζόμενοι, διοίκηση του ΟΑΣΘ, αλλά, κυριότητα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει δώσει καθόλου καλά δείγματα στον τομέα της διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων και πεδίο της αποτελεσματικότητας».

Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, σήμερα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ.

Ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει το φάσμα της πλήρους ακινησίας από τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποτελεί τον μοναδικό φορέα που εξυπηρετεί για δεκαετίες το επιβατικό κοινό της πόλης και των ευρύτερων περιοχών της.

«Οι συνεχείς στάσεις εργασίας από μέρους των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών, θέτουν σε εξαντλητική δοκιμασία την αντοχή των πολιτών  που ταλαιπωρούνται σκληρά αλλά και της τοπικής οικονομίας», τονίζει. Και προσθέτει:  «Παρότι ο χορός των κινητοποιήσεων καλά κρατεί, με τους επιβάτες να υποβάλλονται σε εξουθενωτικό και δαπανηρό “σκληρό ροκ”, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παραμένει ασυγκίνητη και τηρεί στάση παθητικού παρατηρητή».

Ο κ. Καλαφάτης ζητά να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία της πόλης και να καθίσει ο υπουργός στο τραπέζι του διαλόγου, ρωτά πότε θα ενσκήψει το υπουργείο στην επίλυση των προβλημάτων του ΟΑΣΘ, πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μην καταρρεύσει ο μοναδικός φορέας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού, αλλά και πώς σκοπεύει να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

To πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  7508 /04/08/2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 ΘΕΜΑ: ‘’ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΟΑΣΘ)’’

Το φάσμα της πλήρους ακινησίας αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο η Θεσσαλονίκη από τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποτελεί τον μοναδικό φορέα που εξυπηρετεί για δεκαετίες το επιβατικό κοινό της πόλης και των ευρύτερων περιοχών της.

Η κατ’αποκλειστικότητα παροχή των υπηρεσιών της μαζικής μεταφοράς, τόσο των Θεσσαλονικέων όσο και των κατοίκων των πέριξ της πόλης περιοχών, σε περιόδους κατά τις οποίες ο ΟΑΣΘ ‘’σηκώνει χειρόφρενο’’, δημιουργεί οξύτατα και δισεπύλητα προβλήματα.

Οι συνεχείς στάσεις εργασίας από μέρους των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών, θέτουν σε εξαντλητική δοκιμασία την αντοχή των πολιτών  που ταλαιπωρούνται σκληρά αλλά και της τοπικής οικονομίας, η οποία ενώ μαστίζεται ήδη από πολλά προβλήματα, υφίσταται και τις παράπλευρες συνέπειες των ακινητοποιημένων λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Παρότι ο χορός των κινητοποιήσεων καλά κρατεί, με τους επιβάτες να υποβάλλονται σε εξουθενωτικό και δαπανηρό ‘’σκληρό ροκ’’, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παραμένει ασυγκίνητη και τηρεί στάση παθητικού παρατηρητή.

Η ιδιότυπη ομηρία της πόλης δεν φαίνεται να συνιστά αναγκαίο όρο συμμετοχής του υπουργού στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και τα δίκαια αιτήματά τους αλλά και θα δίνει προοπτική βιωσιμότητας στον σπαρασσόμενο από οικονομικά προβλήματα Οργανισμό.

Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι δεν υπογράφονται απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως ο Γενικός Οργανισμός, ο Κανονισμός Υγιεινής και Ασφάλειας Προσωπικού κι ο Κανονισμός Ωρών Εργασίας.

Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ εκφράζει φόβους οικονομικής κατάρρευσης του Οργανισμού και αδυναμίας λειτουργίας του.

Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έπεται καθώς το συνδικάτο των εργαζομένων απειλεί με επίσχεση εργασίας τις επόμενες μέρες. Οι συνθήκες συγκοινωνιακής ασφυξίας θα επιδεινωθούν και πόλη λειτουργικά θα παραλύσει τελείως.

Ένα είναι βέβαιο πέραν πάσης αμφιβολίας: δεν μπορεί η ίδια η Θεσσαλονίκη και το πολύπαθο επιβατικό της κοινό να μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης των εκατέρωθεν πλευρών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε άμεσα να ενσκήψετε στην επίλυση των προβλημάτων του ΟΑΣΘ και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να μην καταρρεύσει ο μοναδικός φορέας ΜΜΜ στη Θεσσαλονίκη και να τερματιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού;
  1. Πώς σκοπεύετε να προασπίσετε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεδομένου ότι είναι δυσχερές να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και εκκρεμούν οι υπογραφές απαραίτητων κανονισμών για τη λειτουργία του ΟΑΣΘ και τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων;

Αθήνα 4 Αυγούστου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης