Τσάκισαν και εμπαίζουν τους συνταξιούχους

Του Σταύρου Καλαφάτη,

βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

Απλά και μόνον το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους συνταξιούχους δώρο Χριστουγέννων στα τέλη του Μάη, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, αποκαλύπτει τη σκοπιμότητά της. Πολύ περισσότερο όταν επέλεξε να βαφτίσει το επίδομα αυτό 13η σύνταξη. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Διότι για μια επιπλέον σύνταξη θα χρειάζονταν 2,2 δις, ενώ τώρα μοιράζουν -κάτι πάντως είναι κι αυτό- 800 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποκρύψει τις περικοπές που η ίδια έκανε, έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι στην περίοδό της, οι συντάξεις αυξήθηκαν! Μεθόδευσε, για το σκοπό αυτό, μια πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου των συντάξεων, προσθέτοντας στον υπολογισμό τους τις κρατήσεις υπέρ της Υγείας και του ΑΚΑΓΕ, συνολικού κόστους 1,44 δις. Συνυπολογίζει, δηλαδή, και ποσά που ουδέποτε κατέληξαν στην τσέπη των συνταξιούχων.

Η αλήθεια είναι -και τη ξέρουν οι συνταξιούχοι- ότι η κυβέρνηση έκανε συνολικά 17 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Έπληξε όλους τους συνταξιούχους, με αυξημένες παρακρατήσεις. Πολύ περισσότερο, όμως, έπληξε τους πιο αδύναμους από αυτούς, καθώς κατάργησε το ΕΚΑΣ, συνολικού ύψους 900 εκ. ευρώ. Πήρε δηλαδή από τους πιο αδύναμους 900 εκ. και μοιράζει προεκλογικά 800 εκ. Κι αφού αρέσκεται να μιλά για αναδιανομή, ας καταλάβει ότι αυτό δεν είναι υπέρ, αλλά σε βάρος των χαμηλοσυνταχιούχων.

 Πάνω από όλα, η κυβέρνηση, με το νόμο Τσίπρα – Κατρούγκαλου, έκοψε δραματικά όλες τις νέες συντάξεις. Αφαίρεσε από όλους τους νέους συνταξιούχους 35% από την κύρια και 45% από την επικουρική σύνταξη. Δημιούργησε έτσι δύο κατηγορίες συνταξιούχων, γεγονός που δεν αντέχει σε καμιά κρίση δικαιοσύνης. Από πού κι ως πού, άλλωστε, άνθρωποι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, παίρνουν διαφορετική σύνταξη; Και πώς να σταθεί μια τέτοια αδικία, με μόνη αιτία το γεγονός ότι ο ένας έκανε αίτηση μια μέρα πριν και ο άλλος μια μέρα μετά τον εκτρωματικό δικό τους νόμο;

Μείζον ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την έκδοση περίπου 200 χιλ. συντάξεων. Επιχειρεί, προφανώς, να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα για την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά διαρρηγνύει τους ισχυρισμούς της για κοινωνική ευαισθησία. Διότι είτε από ανεπάρκεια, είτε από σκοπιμότητα, προκλητικά και ανήθικα, φέρνει ένα ολόκληρο κόσμο σε απόγνωση.

Αποδεδειγμένα λοιπόν, η κυβέρνηση έχει ήδη αφαιρέσει από τους νέους συνταξιούχους τη 12η σύνταξη. Έχει, όμως, αποφασίσει να τους πάρει και την 11η. Διότι με  τη μείωση του αφορολόγητου, που ήδη ψήφισε, προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η του νέου χρόνου, θα πληρώνουμε όλοι επιπλέον φόρο 600 ευρώ, ενώ -για πρώτη φορά- θα πληρώνουν φόρο τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσο και οι χαμηλόμισθοι των 500 ευρώ. Κι αυτοί θα χάσουν από ένα μηνιάτικο.

 Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Με θρασύτατη ψευδολογία και πρακτικές που θα ζήλευε ακόμη κι ο Μαυρογιαλλούρος, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει και να εξαγοράσει την ψήφο των συνταξιούχων. Προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Δεν μπορεί, ωστόσο, παρά μόνο να τους προκαλεί και να τους εξοργίζει.