Υπό απειλή η κοινωνική μερίμνα για συμπολίτες μας με βαριές κινητικές αναπηρίες!

Πρόταση μείωσης του ΦΠΑ για υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αναπηρικά αμαξίδια, ορθοπεδικά είδη, κ.α.) για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, αλλά και για θέσπιση επιδόματος ετέρου προσώπου που είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή φροντίδα ατόμου με τετραπληγία, περιλαμβάνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σήμερα τίθεται όσο ποτέ άλλοτε σε κίνδυνο το επιβεβλημένο πλαίσιο υποστήριξης και αρωγής, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους, για να διατηρήσουν την ισότιμη και αξιοπρεπή συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης.

«Το δίκτυ προστασίας για αυτή την πλέον ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Οι αναγκαίες συντάξεις για την αντιμετώπιση κυρίως του υψηλού κόστους διαβίωσης λόγω της αναπηρίας πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα επιδόματα που δικαιωματικά λαμβάνουν επιβάλλεται να μην προσμετρώνται στο ετήσιο εισόδημά τους καθώς αντιβαίνει σε κείμενες διατάξεις και συνεπάγονται φορολογικές επιβαρύνσεις δυσανάλογες.»

Ο ίδιος, μαζί με την πρόταση μείωσης ΦΠΑ για βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προσθέτει: «Οι σύζυγοι των ατόμων με βαριά αναπηρία επωμίζονται πρωτίστως την ευθύνη φροντίδας και εξυπηρέτησης των ανθρώπων αυτών, χωρίς να μπορούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας τις/τους πλήττει άδικα. Αντιθέτως, για τετραπληγικούς που δε μπορούν αυτοεξυπηρετηθούν καν στις στοιχειώσεις ανάγκες τους, θα κρινόταν επιπλέον σκόπιμο η χορήγηση επιδόματος ετέρου προσώπου.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

5345/3-5-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Οικονομικών
  2. Υγείας
  3. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Κοινωνικό δίκτυ προστασίας για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία»

Μια από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δοκιμάζεται σκληρότατα είναι τα παραπληγικά, τετραπληγικά και με βαριά κινητική αναπηρία άτομα.

Ζητούμενο άλλωστε και προ κρίσης ήταν η αποτελεσματική τους κρατική προστασία και φροντίδα, η πλήρη κοινωνική τους ένταξη και η αλληλοαποδοχή τους από τους συνανθρώπους τους, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών της ζωής τους.

Σήμερα τίθεται όσο ποτέ άλλοτε σε κίνδυνο το επιβεβλημένο πλαίσιο υποστήριξης και αρωγής για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους να απολαύσουν ισότιμα και με αξιοπρέπεια τα αγαθά που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Οι αναγκαίες συντάξεις για την αντιμετώπιση κυρίως του υψηλού κόστους διαβίωσης λόγω της αναπηρίας πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα επιδόματα που δικαιωματικά λαμβάνουν επιβάλλεται να μην προσμετρώνται στο ετήσιο εισόδημά τους καθώς αντιβαίνει σε κείμενες διατάξεις και συνεπάγονται φορολογικές επιβαρύνσεις δυσανάλογες.

Οι σύζυγοι των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι πρωτίστως αυτές/αυτοί που επωμίζονται συνολικά την ευθύνη φροντίδας και εξυπηρέτησης των ανθρώπων αυτών, χωρίς να μπορούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας τις/τους πλήττει άδικα. Αντιθέτως, για τους κινητικά ανάπηρους που πάσχουν από τετραπληγία και δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν καν στις στοιχειώσεις ανάγκες τους, θα κρινόταν επιπλέον σκόπιμο η χορήγηση επιδόματος ετέρου προσώπου.

Τα ορθοπεδικά είδη, τα αναπηρικά αμαξίδια και ο υπόλοιπος υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι άκρως απαραίτητος και καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το πλαίσιο προστασίας των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία; Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει σχετικά με τα δίκαια αιτήματα ελάφρυνσης και ισότιμης μεταχείρισής τους από την Πολιτεία;