ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών (Διαδικτυακή εκδήλωση, 6 Ιουνίου 2023, 21:00)
«Η 19η Μαΐου, η 14η Σεπτεμβρίου και ιδιαιτέρως η 6η Απριλίου που καθιερώσαμε πέρυσι από τη Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, δυναμώνουν τη φλόγα και υπενθυμίζουν το χρέος μας στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης -και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας- από τους Νεότουρκους», τόνισε ο υποψήφιος Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού, με θέμα «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».
Και πρόσθεσε:
«Συμβάλλουμε στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αναδεικνύουμε ταυτόχρονα την υποχρέωσή μας να προωθήσουμε έργα, πολιτικές και δράσεις για την ανάπτυξη της Θράκης, καθώς εκεί χτυπά ακόμη πιο δυνατά η καρδιά των Ελλήνων. Και αυτό υπηρετήσαμε καθ΄όλο το χρονικό διάστημα που είχα την τιμή να προΐσταμαι του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης. Είναι άλλωστε μικρό μόνο δείγμα του κοινωνικού, πολιτιστικού και εθνικού σας έργου. Οι προσπάθειές σας να κρατάτε ζωντανή την ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και την κληρονομιά της Θράκης μας είναι συνεχείς και άοκνες. Ξέρετε άλλωστε -όπως ξέρουμε όλοι – ότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους, διακινδυνεύουν το μέλλον τους. «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι -όπως γράφει ο Σεφέρης- σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Και αυτό οι Έλληνες ποτέ δεν θα το κάνουμε.
Μπορεί να έχουν περάσει 109 χρόνια από την ημέρα της 6ης Απριλίου του 1914 που σημάδεψε την ιστορία ως το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών. Από τις θηριωδίες, τους διωγμούς, τις δολοφονίες, με μια φράση τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, που στοίχισε τη ζωή σε 300 χιλιάδες Θράκες, αλλά τίποτα και κανένας δεν μπορεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, να κάνει την μνήμη των Ελλήνων να ξεθωριάσει.
Αρκεί μια εκδήλωση, όπως η σημερινή, και η σπίθα πετιέται αμέσως, για να ανοίξει το στόμα της η Ιστορία και να επαναλάβει ότι δεν λησμονούμε.
Ότι έχουμε χρέος να στρέφουμε το βλέμμα μας στα δραματικά εκείνα γεγονότα και στο βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Να ρίχνουμε περισσότερο φως στα όσα δεινά απερίγραπτα υπέστησαν οι Τραντέλληνες του Πόντου, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Αρμένιοι κι Ασσύριοι, στην βαρβαρότητα που βίωσαν, τους διωγμούς, την Γενοκτονία.
Ότι ζούμε με ήχους αιώνων της καθ΄ημάς Ανατολής και η συλλογική μας μνήμη έχει: «Μια ρίζα τρεις πολιτισμούς» (Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη). Θρακικός Ελληνισμός, Μικρασιατικός Ελληνισμός και Ποντιακός Ελληνισμός. Μια μεγάλη πορεία από τον ξεριζωμό στην ιστορική πατρίδα και στις ρίζες που ενώθηκαν και πάλι. Στην αναγέννηση, την πρόοδο και το θαύμα στη γη της Μακεδονίας, στη γη της Ελλάδας.
Καταστροφή, σφαγές, διωγμοί και προσφυγιά μετά από 25 αιώνες Ελληνισμού της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, ενάμισι εκατομμύριο ψυχές με λιγοστά υπάρχοντα φεύγουν κυνηγημένοι από την μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη. Ενσωματώνονται σε μερικές δεκαετίες στον εθνικό κορμό και γίνονται πνοή δημιουργίας, προκοπής και ευημερίας, ένα κορυφαίο επίτευγμα του ελληνικού κράτους.
Ως απόγονος προσφύγων, που ξεριζώθηκαν, έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν θυμάμαι πάντα τα λόγια του Μικρασιάτη νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη για τις τραγικές εκείνες μέρες του Ελληνισμού. «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν. Έτυχε να ‘ναι τα χρόνια δίσεχτα, πολέμοι, χαλασμοί, ξενιτεμοί…»
Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας αλλά εκείνο το μεγάλο σπίτι που έχει πάνω απ΄την εξώθυρα το όνομα της Πατρίδας δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει. Ποτέ. Ούτε μπορεί να το βγάλει από την ψυχή και την μνήμη μας. Γιατί το κρατάμε σφιχτά όπως την ζωή μας…
Και η 19η Μαΐου, η 14η Σεπτεμβρίου και ιδιαιτέρως η 6η Απριλίου που καθιερώσαμε πέρυσι από τη Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, δυναμώνουν τη φλόγα και υπενθυμίζουν το χρέος μας στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης -και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας- από τους Νεότουρκους.
Συμβάλλουμε στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αναδεικνύουμε ταυτόχρονα την υποχρέωσή μας να προωθήσουμε έργα, πολιτικές και δράσεις για την ανάπτυξη της Θράκης, καθώς εκεί χτυπά ακόμη πιο δυνατά η καρδιά των Ελλήνων. Και αυτό υπηρετήσαμε καθ΄όλο το χρονικό διάστημα που είχα την τιμή να προΐσταμαι του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πιστοί στις παρακαταθήκες πατεράδων και παππούδων, πατάμε κι εμείς γερά στο έδαφος, αγρυπνούμε και αισιοδοξούμε για το μέλλον των παιδιών μας.
Η Ελλάδα σήμερα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας. Ενώνουμε δυνάμεις για την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.
Εμπεδώνουμε νέες συμμαχίες και ενισχύουμε τις υπάρχουσες. Τιμούμε και εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα: Καμία πρόκληση απ΄όπου κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Κανένας ας μην τρέφει αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας.
Σας ευχαριστώ.