Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Karfitsa» και τη δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση
«Το σχέδιο που καταρτίσαμε με τα 30 και πλέον έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 -και είμαι περήφανος που συμμετείχα στην κατάρτισή του- ισχύει στο ακέραιο. Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε στο δρόμο μας, ό,τι είπαμε γίνεται. Ας μην έχει κανένας καμία αμφιβολία. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Θεμελιώνουμε νέες υποδομές, προωθούμε αναπλάσεις, προσελκύσουμε επενδύσεις, που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της πόλης μας», τονίζει ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» και τη δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας και έχουμε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Με μια και μόνο προϋπόθεση: Ότι θα γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των αρχών καλής γειτονίας, μακριά δηλαδή από εντάσεις και απειλές».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Κύριε Καλαφάτη έχει περάσει περίπου μία εβδομάδα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη 87η ΔΕΘ. Σας προβλημάτισε καθόλου η «σιωπή» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης;
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία και τη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ εξέπεμψε εικόνα υπευθυνότητας, αποφασιστικότητας και στιβαρότητας. Στοιχεία που τόσο έχουμε ανάγκη σε μια στιγμή που όλοι πονάμε εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε σε χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και στις δημόσιες υποδομές, η θεομηνία στη Θεσσαλία. Αφιέρωσε -όπως όλοι περιμέναμε- σημαντικό μέρος της ομιλίας του στις δράσεις που οφείλουμε να αναπτύξουμε μετά την ανείπωτη καταστροφή και περιέγραψε -όπως πάντα γίνεται- την πορεία της οικονομίας μας και τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Για τα έργα της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός μίλησε μια βδομάδα πρωτύτερα κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, αλλά και στη συνέντευξή του. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά σιωπή, κανένα ερωτηματικό. Το σχέδιο που καταρτίσαμε με τα 30 και πλέον έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 -και είμαι περήφανος που συμμετείχα στην κατάρτισή του- ισχύει στο ακέραιο. Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε στο δρόμο μας, ότι είπαμε γίνεται. Ας μην έχει κανένας καμία αμφιβολία. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Θεμελιώνουμε νέες υποδομές, προωθούμε αναπλάσεις, προσελκύσουμε επενδύσεις, που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της πόλης μας.
Ακούσαμε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί τελικά σε λειτουργία το Β΄ εξάμηνο του 2024. Κατανοείτε την καχυποψία των Θεσσαλονικέων….
Ακούω τα παράπονα, καταλαβαίνω την όποια καχυποψία, αλλά είναι αβάσιμη. Βρισκόμαστε στο τελευταίο μέτρο του μαραθωνίου. Το έργο ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν. Πράγματι, όμως θα μπορέσουμε να το εγκαινιάσουμε το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Κι αυτό -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, που θα αναλάβει τη λειτουργία του.
Μας χωρίζουν περίπου 100 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Ποιες προτεραιότητες βάζει μέχρι τότε η κυβέρνηση;
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των κατοίκων της Θεσσαλίας που είδαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τις δουλειές τους να καταστρέφονται και η αποκατάσταση βασικών υποδομών. Ταυτόχρονα προωθούμε θεσμικές αλλαγές που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος που δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Τις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με πρώτο βήμα την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων μας. Τις αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με στόχο την επίσπευση στην απονομή της δικαιοσύνης. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση της ασφάλειας των πολιτών. Την εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών για την ενίσχυση των εργαζόμενων. Την ανάπτυξη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη δρομολόγηση σειράς δράσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και αδικεί τους συνεπείς. Και βέβαια, από την Πρωτοχρονιά θα έχουμε την εφαρμογή μιας σειράς αποφάσεων οι περισσότερες από τις οποίες ήδη ψηφίστηκαν, που θα βελτιώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των συντάξεων, μεγαλύτερο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, ξεπάγωμα των τριετιών.
Πάντα μία συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας έχει το δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας απέναντι στην Τουρκία;
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας και έχουμε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Με μια και μόνο προϋπόθεση: Ότι θα γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των αρχών καλής γειτονίας, μακριά δηλαδή από εντάσεις και απειλές. Είναι αυτονόητο -και έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν χωρούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Δεν μπορεί η Τουρκία να διατηρεί το casus belli, να συνεχίζει την κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, να προτάσσει απέναντι από τα νησιά μας τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτόχρονα να απαιτεί εγκατάλειψη του δικαιώματος τους για άμυνα. Και βέβαια δεν υπάρχουν στο Αιγαίο «γκρίζες ζώνες». Σε ό,τι αφορά τη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει -την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- εφόσον δεν συμφωνούμε, ας δεχτεί την πρότασή μας -μια πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και δεκαετίες- για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.