
«Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για τους πολίτες να ασκούνται δημόσιες πολιτικές οι οποίες στηρίζονται σε επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής
Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΕΚΚΕ (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), φορέας με σπουδαίο ερευνητικό έργο εδώ και 66 χρόνια, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων εξυπηρετεί παράλληλα έναν στρατηγικό μας στόχο: Την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχει το παραγόμενο ερευνητικό έργο για τους πολίτες και την κοινωνία», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, στις 18 Ιουνίου 2025, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το Συμφωνητικό υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας και η Διευθύντρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΚΕ, Βασιλική Γεωργιάδου, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη, του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής, Βουλευτού Δωδεκανήσου, Μάνου Κόνσολα και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε: «Με το σημερινό Συμφωνητικό, επισφραγίζουμε την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Γενικής μας Γραμματείας και του ΕΚΚΕ, μίας γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας, την οποίαν επεκτείνουμε. Σκοπός της νέας μας συνεργασίας, είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των δύο φορέων, με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση και την χρησιμοποίηση στοιχείων έρευνας, στον σχεδιασμό των πολιτικών μας, ώστε να είναι επωφελείς για τους νησιώτες μας και τις νησιωτικές κοινωνίες και φυσικά να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των μελετών και των ερευνών, θα αποτελέσουν τον οδηγό μας και για τη νέα Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, δήλωσε: «Η διαμόρφωση εφαρμοσμένων πολιτικών για τη Νησιωτικοτητα πρέπει να στηρίζεται στην τεκμηρίωση που προκύπτει μέσα από την έρευνα και τη μελέτη. Η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με το ΕKKE, αυτό το στόχο υπηρετεί. Είναι ένας στόχος που αναδείχθηκε μέσα από ευρεία συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με τη συμμετοχή και της Πολιτικής Ηγεσίας του Yπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε αυτή τη προσπάθεια. Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Καλαφάτης, ο κ. Γκίκας και ο κ. Κουτουλάκης, αντιλήφθηκαν άμεσα αυτό που συζητήσαμε στην Επιτροπή της Βουλής, αντέδρασαν γόνιμα και το κάνουν πράξη. Τους ευχαριστώ θερμά και ευχαριστώ και τα στελέχη του ΕΚΚΕ, που συμπράττουν σε αυτήν την κατεύθυνση».
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των Συνεργασιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με Κοινωνικούς Εταίρους και Επιστημονικούς Φορείς, με στόχο την ανάληψη από κοινού, ενός πλέγματος δράσεων και δραστηριοτήτων, ερευνητικής και επιστημονικής συνεργασίας, που άπτονται της Νησιωτικότητας και της άσκησης Πολιτικής στο Νησιωτικό χώρο.
Ως αντικείμενα της συνεργασίας προσδιορίζονται:
1. Η σύνταξη Ερευνητικής Μελέτης Προοπτικής Διεύρυνσης για τη Νησιωτικότητα, με στόχο να αποτυπωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Νησιωτικότητας στην Χώρα μας, ενσωματώνοντας και περιλαμβάνοντας τις Κοινωνικές, Οικονομικές και Περιβαλλοντικές παραμέτρους, που συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο Στρατηγικής Ανάπτυξης του Νησιωτικού Χώρου.
2. Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές.
Οι μελέτες – αναλύσεις θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τον αντίκτυπο των δημογραφικών πολιτικών στα νησιά, την πληθυσμιακή φέρουσα ικανότητα σε συνθήκες αυξημένης εποχικής πίεσης λόγω τουρισμού, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών των δυναμικών στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και στις υφιστάμενες υποδομές.
3. Η εκπόνηση ειδικών μελετών όπως ο «Νησιωτικός Κοινωνικός Άτλας» ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα αποτυπώνει δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, καθώς και την χαρτογράφηση κοινωνικών ανισοτήτων σε κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες.