Χαιρετισμός του κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Εκδήλωση – Ανακοίνωση Ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας COPE-Nano στη Θεσσαλονίκη

Στ. Καλαφάτης: «Με την ίδρυση του COPENano παγκόσμιο κέντρο Αριστείας η Θεσσαλονίκη στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας και της Νέας Επιχειρηματικότητας».

 

«Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας COPE-Nano αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελληνικές διακρίσεις, με φιλοδοξίες να πρωταγωνιστήσει σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στους ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς των Νανοτεχνολογιών. Ενσωματώνει και εξελίσσει όλη την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δημιουργεί μια γέφυρα επιστημονικού διαλόγου και διασύνδεσης στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας. Η Θεσσαλονίκη -στην οποία δημιουργείται και η μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς- δεν μπαίνει απλά στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογιών αιχμής αλλά γίνεται ταυτόχρονα σημείο αναφοράς και παγκόσμιο κέντρο αριστείας», τόνισε ο τ. Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην Εναρκτήρια Εκδήλωση – Ανακοίνωση της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου «Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies» (COPE-Nano), στη Θεσσαλονίκη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι, ήδη, στη Θεσσαλονίκη «αναπτύσσονται τεχνολογίες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με την καθοριστική συμβολή των επιστημόνων και ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα η πόλη αποτελεί επενδυτικό σημείο εταιρειών – κολοσσών της καινοτομίας και της τεχνολογίας, χάρη στις πολιτικές που, εδώ και τέσσερα χρόνια, εφαρμόσαμε με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης έχουν εγκατασταθεί και αναπτύσσονται εταιρείες όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture. Και έρχονται και άλλες. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου είχα την τιμή να προΐσταμαι ως πριν μερικές ημέρες, είχε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές αυτές, προωθώντας τις υποδομές του ThessIntec, αλλά και καθιστώντας την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας φορέα – ομπρέλα για νεοφυείς και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου». 

Συνεχάρη όλους όσοι συμπράττουν στη δημιουργία του Διεθνούς  αυτού Κέντρου COPE-Nano. Και πρόσθεσε: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε γερά θεμέλια ασφάλειας και σταθερότητας και πυλώνες δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την περιοχή μας. Είμαι βέβαιος ότι το εμβληματικό Κέντρο Αριστείας COPE-Nano στη Θεσσαλονίκη θ΄αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα καταστήσει την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και όλη τη Χώρα μας παγκόσμιο κόμβο Αριστείας στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας και της Νέας Επιχειρηματικότητας».

 

Previous
Next