Καλαφάτης: «Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Ευρώπης»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου – Ημέρας της Ευρώπης

«Ο σημερινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αναδεικνύει ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Ευρώπης και η Ευρώπη εμπνέεται και δυναμώνει πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Κάνει τη φωνή σας, τη φωνή των ανθρώπων της Εκπαίδευσης, τη φωνή των νέων μας ν΄ακουστεί δυνατά στη νέα εποχή που οικοδομείται μετά την πανδημία. Μια εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες και δυνατότητες.  Αναδεικνύει τη συμβολή της ευρωπαϊκής νεολαίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος: πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού, πιο ψηφιακού. Με κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες που ακουμπούν στο κοινό όραμα, στον κοινό ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, για μια δημιουργική Ευρώπη», με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου ως Ημέρας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας και δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος. Το δρόμο της συνεργασίας για την Ευρώπη των πολιτών, των Αξιών, των Δικαιωμάτων, της Εκπαίδευσης, της Καινοτομίας, της Δημιουργίας και του Πολιτισμού. Μια πιο πολιτική και πιο κοινωνική Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω». Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «Να είστε σίγουροι ότι  σας ακούμε. Να είστε σίγουροι ότι οι έγνοιες μας ξεκινούν από εσάς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνησή μας, έχουμε στις πρώτες προτεραιότητές μας τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού Εσωτερικών:

«Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυρία Διευθύντρια, Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Αγαπητά μας παιδιά, Φίλες και Φίλοι,

Ο σημερινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αναδεικνύει ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Ευρώπης και η Ευρώπη εμπνέεται και δυναμώνει πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Κάνει τη φωνή σας, τη φωνή των ανθρώπων της Εκπαίδευσης, τη φωνή των νέων μας ν΄ακουστεί δυνατά στη νέα εποχή που οικοδομείται μετά την πανδημία. Μια εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες και δυνατότητες.  Αναδεικνύει τη συμβολή της ευρωπαϊκής νεολαίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος: πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού, πιο ψηφιακού. Με κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες που ακουμπούν στο κοινό όραμα, στον κοινό ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό.

Νοιαζόμαστε και μας αφορά όλους η Ευρώπη που παρά τη διαφορετικότητα των παραδόσεων που κουβαλούν οι λαοί της, διαπνέεται από ιδέες που ενώνουν και γίνονται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας για τις νέες και τους νέους μας, τους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης. Από τότε που ο Ρομπέρ Σουμάν έριξε το σπόρο της συνεργασίας, της ειρήνης και της ενότητας έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Και είμαστε τώρα μπροστά στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό στη σημερινή αβέβαιη και ταραγμένη εποχή.

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας και δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος. Το δρόμο της συνεργασίας για την Ευρώπη των πολιτών, των Αξιών, των Δικαιωμάτων, της Εκπαίδευσης, της Καινοτομίας, της Δημιουργίας και του Πολιτισμού. Μια πιο πολιτική και πιο κοινωνική Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Και το απέδειξε αυτό στην πανδημία. Μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τις νέες και τους νέους μας, την ελπίδα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, τους πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο.

Να είστε σίγουροι ότι  σας ακούμε. Να είστε σίγουροι ότι οι έγνοιες μας ξεκινούν από εσάς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνησή μας, έχουμε στις πρώτες προτεραιότητές μας τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας. Αναλάβαμε και θ΄αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Για την εκπαίδευση και την διεύρυνση των ευκαιριών που αναζητάτε. Για την απασχόληση και το άνοιγμα νέων δρόμων ατομικής προκοπής και συλλογικής προόδου. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων.

Προχωρήσαμε και προχωρούμε στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών σας από την κατώτερη εως την πανεπιστημιακή και την επαγγελματική εκπαίδευση. Στην ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης αλλά και σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων, έρευνας και καινοτομίας. Προχωρήσαμε και προχωρούμε στην προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις δουλειάς δίπλα στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας που έχουν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων.

Θέλουμε η Ελλάδα από χώρα του Brain Drain να γίνει προορισμός του Brain Gain. Και μαζί η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί στον κόσμο που έρχεται. Να είναι μια πόλη που χαίρεσαι να ζεις, να σπουδάζεις, να εργάζεσαι, να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου.

Είμαστε σταθερά κοντά στις προσπάθειές σας. Δώσατε φωνή στο Όραμά σας! Για την Ευρώπη της Παιδείας και του Πολιτισμού. Μια Ευρώπη Ελευθερίας, Αξιών, Ευκαιριών, Αλληλεγγύης. Την Ευρώπη του μέλλοντός μας.

Θερμά συγχαρητήρια. Καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας».

Previous
Next