Καλαφάτης: «Ο Πολιτισμός πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε σύγκρουση»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Η στήριξη του Βιβλίου, της Παιδείας και του Πολιτισμού βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Και σημείωσε: «Είναι σπουδαίο  -και αποτελεί τιμή για την πόλη μας- το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική Διεθνής Έκθεση για το Βιβλίο εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη του Βιβλίου και του Πολιτισμού».

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε την έκθεση ως «το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το Βιβλίο στη Βόρεια Ελλάδα» και επισήμανε ότι: «Υπογραμμίζει την αναλλοίωτη σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο και την ανάγκη της επικοινωνίας των συγγραφέων και των λογοτεχνών με το αναγνωστικό τους κοινό. Προωθεί διεθνείς συνεργασίες και ανοίγει νέες ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά του βιβλίου. Συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και την τοποθετεί με αξιώσεις στο χάρτη των σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο του Πολιτισμού, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε: «Σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, που οι γεωπολιτικοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεταφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο και το βιβλίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας κλείνει οριστικά, ο Πολιτισμός πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε σύγκρουση. Να χτίζει γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης. Να δείχνει τον δρόμο της ειρήνης, της έμπνευσης, της δημιουργίας, το δρόμο της συνέχειας του σύγχρονου Πολιτισμού μας».

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι του Βιβλίου

Η Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού υποδέχεται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το Βιβλίο στη Βόρεια Ελλάδα. Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και εξωστρέφειας για την πόλη μας, τους συγγραφείς, τους λογοτέχνες, τους εκδότες. Με ισχυρή διεθνή ταυτότητα και παρουσία, με περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου από περίπου 40 χώρες και σχεδόν 600 εκδηλώσεις, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, πιο ώριμη, πιο εμπνευσμένη και δυναμική, αποτελεί πλέον κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει την αναλλοίωτη σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο και την ανάγκη της επικοινωνίας των συγγραφέων και των λογοτεχνών με το αναγνωστικό τους κοινό. Προωθεί διεθνείς συνεργασίες και ανοίγει νέες ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά του βιβλίου. Συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και την τοποθετεί με αξιώσεις στο χάρτη των σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων.

Το βιβλίο άντεξε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Παραμένει «προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του ανθρώπου», όπως έγραψε ο Μπόρχες. Γιατί «Το μυστικό είναι να γράφεις», όπως σημειώνει ο κορυφαίος Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν. «Τα βιβλία είναι πράγματα της φύσης μας», όπως εύστοχα διατυπώνει ο Γιώργος Σεφέρης, «Είναι εμείς, όσοι κι αν είμαστε˖ είναι μια ανθρώπινη φύση που μας προεκτείνει προς τις ρίζες μας […] και που με τα οράματά μας την προεκτείνουμε προς το μέλλον». Στο «άλμα πιο γρήγορο απ΄τη φθορά», για το οποίο μίλησε ο Οδυσσέας Ελύτης.

Γι΄αυτό η στήριξη του Βιβλίου, της Παιδείας και του Πολιτισμού βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.

Σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, που οι γεωπολιτικοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεταφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο και το βιβλίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας κλείνει οριστικά, ο Πολιτισμός πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε σύγκρουση. Να χτίζει γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης. Να δείχνει τον δρόμο της ειρήνης, της έμπνευσης, της δημιουργίας, το δρόμο της συνέχειας του σύγχρονου Πολιτισμού μας.

Είναι σπουδαίο  -και αποτελεί τιμή για την πόλη μας- το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική Διεθνής Έκθεση για το Βιβλίο εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη του Βιβλίου και του Πολιτισμού.  Τη Θεσσαλονίκη των μεγάλων Ποιητών και Πεζογράφων. Τη Θεσσαλονίκη του «εσωτερικού μονολόγου» και της Γενιάς του ΄30 στη λογοτεχνία. Την κοσμοπολίτικη Μητρόπολη των Βαλκανίων, σταυροδρόμι ιδεών, εθνών και πολιτισμών. Τη Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνέργειας με την πνευματική παραγωγή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως αποδεικνύει η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την οργάνωσή της. Καλή επιτυχία σε όλες και όλους όσοι συμμετέχουν.

 

Previous
Next