Στ. Καλαφάτης: «Οι μνήμες για τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση μνήμης για την 108η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

«Οι μνήμες για τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. Και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα. Τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.  Στριμώχνουμε την ψυχή και το νου στην αποφράδα ημέρα της 24ης Απριλίου 1915.  Τη μέρα που οι ορδές του μίσους  εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής και τις διμοιρίες θανάτου, κατά των Αρμενίων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για τον Εορτασμό της 108ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Και πρόσθεσε: «Στρέφουμε τη μνήμη στα θύματα της  Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των αδελφών μας Ποντίων και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή τους. Αυτό που έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων να γίνει από την παγκόσμια κοινότητα. Είναι άλλωστε χρέος δικαιοσύνης και ανθρωπισμού. Είναι αγώνας, η δικαίωση του οποίου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Οι μνήμες για τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. Και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα. Τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.  Στριμώχνουμε την ψυχή και το νου στην αποφράδα ημέρα της 24ης Απριλίου 1915.  Τη μέρα που οι ορδές του μίσους  εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής και τις διμοιρίες θανάτου, κατά των Αρμενίων.  Τη μέρα που συμπυκνώνει πορείες θανάτου, βασανιστήρια, πυρπολήσεις περιουσιών, μαζικές δολοφονίες και μια αδίστακτη επιχείρηση εθνοκάθαρσης με θλιβερό απολογισμό ενάμισι εκατομμύριο νεκρούς. Τη μέρα που ξεκίνησαν την προμελετημένη και συστηματική επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού από τη γη των προγόνων του. Τη γη όπου ζούσε για τρεις χιλιάδες χρόνια.

Στρέφουμε τη μνήμη στα θύματα της  Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των αδελφών μας Ποντίων και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή τους. Αυτό που έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων να γίνει από την παγκόσμια κοινότητα. Είναι άλλωστε χρέος δικαιοσύνης και ανθρωπισμού. Είναι αγώνας, η δικαίωση του οποίου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός. Μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει μήνυμα σε κάθε Σουλτάνο που βάζει στόχο τον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό. 

Αυτή η άσβεστη κραυγή της Ιστορίας γίνεται ακόμα πιο ισχυρή  καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, χάνονται χιλιάδες ζωές, προκαλείται ανθρωπιστική κρίση, ξεριζώνονται στην προσφυγιά εκατομμύρια άνθρωποι. Και απέναντι σε όλα αυτά είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να σταθεί ενωμένη απέναντι κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και επεκτατισμού. Αλλά και απέναντι στην κατοχή ξένων εδαφών, την εθνοκάθαρση και τον εποικισμό που υφίσταται ακόμη η Κύπρος.

Οι Έλληνες θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  να σέβονται και εκείνοι το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Και το Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μια εκκρεμότητα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο: Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Παζάρια στη βάση των τουρκικών αξιώσεων δεν γίνονται και δεν μπορεί να γίνουν. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. 

Οι Έλληνες έχουμε σήμερα ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Έχουμε ισχυρές και περήφανες Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, όπου κι αν χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας. Έχουμε βαθιά συναίσθηση  χρέους σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα. Κάνοντας την Πατρίδα μας πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Αλλά και τιμώντας αυτούς που χάθηκαν σε επιχειρήσεις μίσους. Έλληνες και Αρμένιους».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο Μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Ο κ. Καλαφάτης, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην Ποδηλατοπορεία που οργάνωσε χθες για την επέτειο η Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης «Αρμενική», με αφετηρία την Αρμενική Εκκλησία. Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Κάθε πεταλιά της σημερινής συμβολικής Ποδηλατοπορείας είναι και ένας φόρος τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας. Αξίζει έπαινος στην Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία της πόλης μας το οποίο σε πέντε χρόνια συμπληρώνει αισίως, 100 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς».

Previous
Next