Στ. Καλαφάτης: «Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθούν τα πάντα – Η χώρα δεν έχει περιθώρια για περιπέτειες»

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

«Στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθούν τα πάντα. Σε αυτή θα κριθεί ποιο δρόμο θα πάρει η χώρα. Σε αυτή θα κριθεί αν θα συνεχίσουμε σταθερά μπροστά ή θα γυρίσουμε στις αυταπάτες που σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό. Σε αυτή θα κριθεί αν θα μπουν οι βάσεις για μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνεται λόγος για χαλαρή ψήφο. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Δεν έχει η χώρα περιθώρια για πειράματα, δεν αντέχει άλλες περιπέτειες», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Μακεδονίας – Θράκης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης,  κ. Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Μιλώντας για τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι αυτός «όχι μόνο δεν προέρχεται από αλαζονεία ή κομματική σκοπιμότητα, αλλά συνιστά εθνική αναγκαιότητα. Και ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός εφόσον η κάλπη της 21ης Μαΐου δώσει στη Νέα Δημοκρατία ισχυρό προβάδισμα. Με αυτή την προοπτική, δεν θα χρειαστούν ούτε τρίτες κάλπες, ούτε κυβερνητικές συνεργασίες».

Αναφερόμενος στους πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει: «Θα ζητούσα να κρίνουν την αξιοπιστία όλων μας και να αξιολογήσουν ανάλογα όσα τους λέμε. Θα μιλούσα για την ανάγκη να συνεχιστεί  η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, η μείωση της ανεργίας, η ελάφρυνση των φόρων, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, η  αποτελεσματική προάσπιση των συνόρων και των εθνικών μας δικαίων».

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας αφού επισημαίνει: «Έχουμε καταρτίσει συγκροτημένα αναπτυξιακά προγράμματα για τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς», τονίζει ότι, «Αποβλέπουν στη μετεξέλιξη της Β. Ελλάδας σε πύλη των Δ. Βαλκανίων και την επανατοποθέτησή της στο χάρτη του μέλλοντος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

Οι εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με την απλή αναλογική. Σας προβληματίζει  το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στην επικείμενη αναμέτρηση;

Όλοι ξέρουμε πως με την απλή αναλογική -τη βόμβα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θεμέλια της κυβερνησιμότητας- δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, πιθανότατα δεν θα συγκροτηθεί Κυβέρνηση και θα πάμε σε νέα κάλπη. Μπροστά σε αυτή την προοπτική, κάποιοι μπορεί να σκέφτονται είτε να μην πάνε καθόλου στην κάλπη, είτε να ψηφίσουν κάτι άλλο με τη σιγουριά ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στην επόμενη κάλπη. Πρέπει. λοιπόν, να σκεφτούν  πως  σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να καταλήξουμε σε μια τερατογένεση που πρώτοι αυτοί δεν θα ήθελαν. Διότι, αν τους βγαίνουν τα «κουκιά» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκης μπορεί να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνέστησε να μην τους ακούμε τι λένε προεκλογικά, γιατί άλλα θα κάνουν μετεκλογικά. Πέρα από αυτό είναι προφανές πως στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθούν τα πάντα. Σε αυτή θα κριθεί ποιο δρόμο θα πάρει η χώρα. Σε αυτή θα κριθεί αν θα συνεχίσουμε σταθερά μπροστά ή θα γυρίσουμε στις αυταπάτες που σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό. Σε αυτή θα κριθεί αν θα μπουν οι βάσεις για μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνεται λόγος για χαλαρή ψήφο. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Δεν έχει η χώρα περιθώρια για πειράματα, δεν αντέχει άλλες περιπέτειες.  

Λέτε  πως η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Κι αν δεν γίνει αυτό; Το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης είναι στο τραπέζι; Και πως σχολιάζετε την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πρόσωπο» στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας;

Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία διότι σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και προπάντων σε μια χώρα με έξωθεν απρόβλεπτες προκλήσεις, χρειάζονται ισχυρές Κυβερνήσεις, που μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις σε καθορισμένο στρατηγικό πλαίσιο, γνωστό εκ των προτέρων στους πολίτες και εγκεκριμένο με την ψήφο τους. Χρειάζονται κυβερνήσεις που δεν θα αιχμαλωτίζονται σε κομματικά παζάρια, την ώρα που τα γεγονότα μπορεί να τρέχουν με ταχύτητες ιλιγγιώδεις. Γι’ αυτό ο στόχος της αυτοδυναμίας όχι μόνο δεν προέρχεται από αλαζονεία ή κομματική σκοπιμότητα, αλλά συνιστά εθνική αναγκαιότητα. Και ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός εφόσον η κάλπη της 21ης Μαΐου δώσει στη Νέα Δημοκρατία ισχυρό προβάδισμα. Με αυτή την προοπτική, δεν θα χρειαστούν ούτε τρίτες κάλπες, ούτε κυβερνητικές συνεργασίες. Δεν θα χρειαστεί ούτε ο κ. Ανδρουλάκης να επιστρατεύσει την εξωφρενική αξίωση να ορίσει αυτός τον Πρωθυπουργό παραμερίζοντας εκείνον που θα επιλέξουν οι πολίτες.

Ποιο είναι το βασικό σύνθημα με το οποίο θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου;

Στα ζητούμενα της κοινωνίας και τις ανάγκες της χώρας μπορούν να δώσουν απάντηση δύο λέξεις: Σταθερά μπροστά. Είναι οι λέξεις που εκφράζουν συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Που βγαίνουν μέσα από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες κάθε πολίτη για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Που εκφράζουν την ανάγκη να μην περιπέσουμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας, αλλά και να μην γυρίσουμε στο χθες. Που διασφαλίζουν την πορεία για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, που σηκώνει το ανάστημά της οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά.

Οι δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη έδειξαν αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων. Τι θα λέγατε στους πολίτες που ακόμα και στο παρά πέντε των εκλογών δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν;

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών προκάλεσε βαθιά θλίψη σε όλους τους Έλληνες θυμό, οργή.  Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι «φταίνε οι πρώην κι οι επόμενοι», εμείς δεν αρνηθήκαμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αναδείξαμε τις παθογένειες που δυστυχώς διαιωνίζονται και δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τη σύγκρουση με τις εστίες του αναχρονισμού στο δημόσιο τομέα. Θα έλεγα λοιπόν πως είναι ανάγκη να σκεφτούμε ποιοι αναγνωρίζουν τα λάθη τους και εργάζονται για να μην επαναληφθούν ποτέ. Ποιοι ξεκίνησαν και συνεχίζουν τις αλλαγές στη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανασυγκρότηση υπηρεσιών που αποτελούσαν ντροπή για σύγχρονο κράτος, την αξιολόγηση. Θα ζητούσα να κρίνουν την αξιοπιστία όλων μας και να αξιολογήσουν ανάλογα όσα τους λέμε. Θα μιλούσα για την ανάγκη να συνεχιστεί  η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, η μείωση της ανεργίας, η ελάφρυνση των φόρων, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, η  αποτελεσματική προάσπιση των συνόρων και των εθνικών μας δικαίων. Θα τους έλεγα -κυρίως μάλιστα στα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη- και κάτι ακόμη: Ότι μπορεί να έχουν παράπονα από όλους μας. Μπορεί κάπου να τους πικράναμε. Μπορεί να μην βρίσκουν το ιδανικό που θέλουν. Δεν μπορεί όμως, επειδή θέλουν -και δικαίως- πολύ περισσότερα, να καταλήγουν στο τίποτα. Δεν μπορεί να αφήνουν άλλους να αποφασίσουν αντ΄αυτών. Δεν μπορεί να διεκδικούν συμμετοχή και να καταλήγουν στην παραίτηση.

Ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα σε ποια θέματα επικεντρώνεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία;

Έχουμε καταρτίσει συγκροτημένα αναπτυξιακά προγράμματα  για τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους και βάλαμε το νερό στ΄αυλάκι. Αφορούν την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έρχονται. Αφορούν τις υποδομές στις μεταφορές και την ενέργεια, την Υγεία και την Πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τις αναπλάσεις που απαντούν σε αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα. Αποβλέπουν στην προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αποβλέπουν τελικά στη μετεξέλιξη της Β. Ελλάδας σε πύλη των Δ. Βαλκανίων και την επανατοποθέτησή της στο χάρτη του μέλλοντος.