Στ. Καλαφάτης: «Ο Economist επιβράβευσε την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης»

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στο Πρακτορείο Fm 104,9 και τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη

 

«Η ανακήρυξη της Ελλάδας από τον “Economist” ως χώρα της χρονιάς για το 2023 αλλά και πρωταθλήτρια στις οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα σε 35 χώρες διεθνώς, δείχνει ότι εκτός από την ισχυρή θέση μας σε γεωπολιτικό επίπεδο αναγνωρίζεται η υγιής οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm 104,9 και την εκπομπή «Επί της Ουσίας» με τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη. Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα το 2023 καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2,4 που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή σημειώνουμε την τρίτη υψηλότερη αύξηση στις επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών, γύρω στο 6%. Προχωράμε παράλληλα  από τον Ιανουάριο, σε αύξηση των μισθών για  τους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση στις συντάξεις και «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».

 

Για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, που ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι μια σημαντική  μεταρρύθμιση, που θα συμβάλλει  ώστε να μην φεύγουν τα παιδιά μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με τεράστια οφέλη για την οικονομία και την ελληνική οικογένεια, ενώ παράλληλα η χώρα θα αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών από το εξωτερικό. Παραμένει βέβαια βασικός και διαρκής στόχος η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Θα αποδειχθεί τώρα ποιες είναι οι πραγματικά εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές δυνάμεις», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

 

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή ναυτική δύναμη για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Η συνεχής ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με την οικοδόμηση υγιών σχέσεων συνεργασίας με πολλές χώρες, και την ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή φόρα, δείχνουν μια χώρα όπου κυριαρχεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, μια Ελλάδα πιο ισχυρή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μια δυνατή Ελλάδα πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». 

 

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή σημαντικών προβλέψεων που αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα. Υπάρχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν ενδεικτικά τις λέσχες φιλάθλων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την ηλεκτρονική εποπτεία πλέον αθλητικών εγκαταστάσεων, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, την αυστηροποίηση των ποινών και την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων. Βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταπολεμηθεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο στη ρίζα του». 

 

Για την εξέλιξη των έργων της Θεσσαλονίκης και τις ενστάσεις για το flyover ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εμβέλειας, απαραίτητο για την πόλη γι΄αυτό και υπήρξε πλήρης αποδοχή από τους φορείς και την κοινωνία της πόλης όταν αυτό εξαγγέλθηκε. Ακούω κάποιες φωνές αμφισβήτησης του έργου κυρίως από την αντιπολίτευση. Δεν μπορείς όμως να λες ότι η Πολιτεία δεν προχωρά σε μεγάλα έργα και την ίδια στιγμή να διαμαρτύρεσαι ότι υπάρχει ταλαιπωρία όταν αυτά προχωρούν. Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία που δημιουργείται σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών δουλεύουν συστηματικά για την στήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών με ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και πρόσληψη νέων οδηγών, δίνοντας ανάσες ανακούφισης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αλλά και με την ενίσχυση της αστυνόμευσης με περισσότερους από 100 αστυνομικούς να κατευθύνονται στην Τροχαία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτού του μεγάλου έργου». 

 

Όπως επισήμανε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης: «Το flyover είναι ένα κομμάτι από μια σειρά έργων τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και προχωρούν. Ανάμεσά τους: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που προχωρά με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Το Μετρό, που ολοκληρώνεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο το οποίο δρομολογείται  στη δυτική πλευρά της πόλης. Το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο, επίσης, θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που θα συνδυάζει την εμπορική της χρήση με τη δημιουργία ενός μεγάλου περιβαλλοντικού πάρκου στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλά ακόμη έργα που προχωρούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το οποίο δίνει μια οικολογική και περιβαλλοντική ανάσα στη δυτική πλευρά της πόλης. Η  προώθηση του πλάνου των 30 μεγάλων έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030 -στο οποίο είχα την τιμή να εργασθώ- φιλοδοξούμε  να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην πόλη μας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας». 

 

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

 

https://youtu.be/0VcTm6rq1uc?si=_ZSJmAr-S9FPcfZv