Στ. Καλαφάτης: «Το σχέδιο που καταρτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς»

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Karfitsa» και την δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση

 

«Οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να είμαστε  αισιόδοξοι για την πόλη μας, καθώς το σχέδιο που καταρτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια -και είχα την τιμή να συμμετέχω στην όλη προσπάθεια- προχωρά με εντατικούς ρυθμούς», τονίζει αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» και την δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση.

Όπως επισημαίνει: «Το 2024 θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, του πιο σύγχρονου στην Ευρώπη, που θα δώσει ανάσα στις μετακινήσεις μας, θα αλλάξει άρδην τη λειτουργία της πόλης μας και θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξή της. Για τον ίδιο σκοπό ενισχύονται άμεσα οι αστικές συγκοινωνίες με περίπου 100 ηλεκτρικά λεωφορεία. Παράλληλα, μπαίνουν σε φάση κατασκευής μια σειρά από τα 30 έργα του σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη 2030, όπως το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ προχωρά η προετοιμασία για το ξεκίνημα σειράς άλλων».

Αναφερόμενος στο πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Επιδιώκουμε, χωρίς αλαζονεία, χωρίς έπαρση, αλλά και χωρίς εφησυχασμό, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα πιστοποιεί την πολιτική υπεροχή της Παράταξής μας στο πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την πιο ισχυρή παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένα αποτέλεσμα που να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχει στόχο να πάει η Ελλάδα πιο ψηλά,  και ταυτόχρονα να ενισχύει την εθνική παρέμβαση στη λήψη κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Για τις εξελίξεις στο θέμα των αγροτών, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι: «Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- λαμβάνει υπόψη τους δικαιολογημένους προβληματισμούς των αγροτών, συνυπολογίζοντας  ταυτόχρονα, τόσο τις ανάγκες αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, όσο και τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Κύριε Καλαφάτη, η Κυβέρνηση στο θέμα των αγροτών έξυσε τον πάτο του βαρελιού;

 

Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- λαμβάνει υπόψη τους δικαιολογημένους προβληματισμούς των αγροτών, συνυπολογίζοντας  ταυτόχρονα, τόσο τις ανάγκες αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, όσο και τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, η παραβίαση των οποίων θα τίναζε στον αέρα την πορεία της. Σε αυτό το πλαίσιο, με έγνοια για τον αγροτικό κόσμο, τον οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει από την αρχή της θητείας της, αλλά και πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ναι ξύνει και τον πάτο του βαρελιού.

 

Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα και γιατί κάποιος να ψηφίσει ξανά Νέα Δημοκρατία; 

 

Επιδιώκουμε, χωρίς αλαζονεία, χωρίς έπαρση, αλλά και χωρίς εφησυχασμό, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα πιστοποιεί την πολιτική υπεροχή της Παράταξής μας στο πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την πιο ισχυρή παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένα αποτέλεσμα που να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχει στόχο να πάει η Ελλάδα πιο ψηλά,  και ταυτόχρονα να ενισχύει την εθνική παρέμβαση στη λήψη κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Να επενδύει στη σιγουριά που εγγυάται μια Παράταξη με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν άλλοι αντιτάσσονταν μετωπικά και αναζητούσαν τρίτους δρόμους, εμείς την κρατήσαμε στην Ευρώπη όταν άλλοι την πήγαν στην άκρη του γκρεμού και τα πρόθυρα της εξόδου και εμείς  -με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- τη φέραμε ξανά  από το περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και από ουραγό στην κορυφή των πρωτοπόρων. Όλα αυτά επισημαίνουν ποιός βρίσκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και είναι εξαιρετικά σημαντικά την ώρα που σε πολλές άλλες χώρες εντοπίζονται τάσεις ανόδου των άκρων, του λαϊκισμού, ακόμη και του ευρωσκεπτικισμού.

 

Εκτιμάτε ότι τα ποσοστά της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα επηρεαστούν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία;

 

Η απόπειρα ακραίων κομμάτων να διχάσουν την κοινωνία έπεσε στο κενό. Οι πολίτες -και το καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις- εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εναποθέτουν στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις προσδοκίες τους για λύσεις στα προβλήματα, αναβάθμιση των  υπηρεσιών του κράτους, βελτίωση στα εισοδήματά και την καθημερινότητά τους, προώθηση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Πατρίδας μας. Εμπιστεύονται την Παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας, του μέτρου και της μετριοπάθειας, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης, του πατριωτισμού και της προόδου, για μια Ελλάδα εθνικά περήφανη, οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά συνεκτική.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη μέχρι τέλος του έτους;

 

Το 2024 θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, του πιο σύγχρονου στην Ευρώπη, που θα δώσει ανάσα στις μετακινήσεις μας, θα αλλάξει άρδην τη λειτουργία της πόλης μας και θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξή της. Για τον ίδιο σκοπό ενισχύονται άμεσα οι αστικές συγκοινωνίες με περίπου 100 ηλεκτρικά λεωφορεία. Παράλληλα, μπαίνουν σε φάση κατασκευής μια σειρά από τα 30 έργα του σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη 2030, όπως το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ προχωρά η προετοιμασία για το ξεκίνημα σειράς άλλων. Οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να είμαστε  αισιόδοξοι για την πόλη μας, καθώς το σχέδιο που καταρτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια -και είχα την τιμή να συμμετέχω στην όλη προσπάθεια- προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

 

Στο θέμα του Flyover αναγνωρίζετε το γεγονός πως υπήρξε λάθος ως προς την εφαρμογή των μέτρων;

 

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες το Flyover είναι το μόνο έργο που, σε συνδυασμό με το Μετρό, μπορεί να δώσει λύση στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας, να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο. Η υλοποίηση τέτοιου είδους μεγάλων έργων, όπως το Flyover, πάντα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Και ειδικότερα στην πόλη μας που εκ των πραγμάτων η μετακίνηση κυρίως από την ανατολική πλευρά της πόλης, και το αντίθετο, γίνεται μέσω συγκεκριμένης διαδρομής, χωρίς πολλές εναλλακτικές. Ωστόσο, ήδη η Τροχαία Θεσσαλονίκης –με την ενίσχυσή της το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανθρώπινο δυναμικό- προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες. Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε άλλο μέτρο είναι απαραίτητο το οποίο θ΄αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.