Ερώτηση Καλαφάτη για τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στο Νόησις

Κινδυνεύει να κλείσει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» της Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογραμμίζει, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το «ΝΟΗΣΙΣ» λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004 κι έχει καταφέρει να φέρει το ποσοστό αυτοχρηματοδότησής του στο 77%. Απασχολεί 23 υπαλλήλους, οι οποίοι, όμως, έχουν να πληρωθούν από το Μάιο.

«Το Ίδρυμα έχει ήδη επανειλημμένα απευθύνει δια των αρμοδίων οργάνων του έκκληση στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων, για τον άμεσο ορισμό διοικητικού συμβουλίου, για έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 300.000 Ευρώ, για την μισθοδοσία των 23 εργαζόμενων στο Κέντρο, για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 514.000 Ευρώ και τακτική επιχορήγηση ύψους 500.000 Ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης και προσθέτει: «Είναι ένα ίδρυμα που άνοιξε το δρόμο προς τη διεθνή ανταγωνισμό, συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συνεργασίες με Εθνικούς και Διεθνείς Φορείς, όπως με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος. Μάλιστα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει την έκθεση Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Έχει καταστεί “νησίδα αριστείας” και είναι αδιανόητο να αφήνουμε τέτοιους φορείς να οδηγούνται στο οριστικό κλείσιμο».

Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει πως είναι ο μοναδικός φορέας του είδους που καταβάλει ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ που ανέρχεται σε 350.000 ευρώ ετησίως και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και συνέχισης της λειτουργίας του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, αν προτίθενται να θεσπίσουν μόνιμη χρηματοδότηση και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2004 το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Το ΝΟΗΣΙΣ είναι Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τους σκοπούς του το Ίδρυμα:
• Ενημερώνει για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας με απλό και κατανοητό τρόπο.
• Διασώζει τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης του τεχνικού μας πολιτισμού.
• Καλλιεργεί φιλική στάση απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία.
• Εκπαιδεύει και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί χιλιάδες επισκέπτες (σχολικές τάξεις, μεμονωμένους επισκέπτες, οικογένειες, τουρίστες).
Η ποικιλία των εκπαιδευτικών του δράσεων προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και να διευρύνει το επίπεδο των γνώσεών του.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει, παρά τα προβλήματά του, να αποτελεί σήμερα το κορυφαίο τεχνολογικό κέντρο της Ν.Α Ευρώπης, έχοντας παρουσιάσει πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων, συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και έχοντας δεχτεί πάνω από 1.600.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περίπου 1.000.000 μαθητές το έχουν επισκεφθεί και έχει συνεργαστεί με πλήθος σπουδαίων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Για την εκπλήρωση των στόχων του το ΝΟΗΣΙΣ απασχολεί 23 εργαζομένους αορίστου χρόνου, οι οποίοι διαθέτουν άρτια εκπαίδευση και γνώση στο αντικείμενό τους.

Το Ίδρυμα αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του λόγω οικονομικής ασφυξίας.

Παρόλο που υπάρχει δέσμευση της πολιτείας για οικονομική επιχορήγηση, αυτή δεν έχει τηρηθεί, με αποτέλεσμα και, παρά το γεγονός ότι το Ίδρυμα έχει ποσοστό αυτοχρηματοδότησης 77%, κινδυνεύει πλέον άμεσα να κλείσει.

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων πλην των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προγραμματισμού δράσεων και τήρησης δεσμεύσεων (ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα λειτουργίας, προϋπολογισμός) ενώ τίθεται σε κίνδυνο και το πολιτιστικό κεφάλαιο του φορέα (συλλογές, εκθέματα, ειδικός εξοπλισμός), που αποτελεί παρακαταθήκη για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

Παράλληλα, η μισθοδοσία του προσωπικού, η οποία ανέρχεται σε 570.000 Ευρώ ετησίως, είναι ήδη καθυστερημένη από το Μάιο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί για σχεδόν ένα εξάμηνο.

Το Ίδρυμα έχει ήδη επανειλημμένα απευθύνει δια των αρμοδίων οργάνων του έκκληση στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων, για τον άμεσο ορισμό διοικητικού συμβουλίου, για έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 300.000 Ευρώ, για την μισθοδοσία των 23 εργαζόμενων στο Κέντρο, για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 514.000 Ευρώ και τακτική επιχορήγηση ύψους 500.000 Ευρώ.

Επειδή λόγω της υψηλής αξίας πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεισφοράς του το Κέντρο έχει καταστεί «νησίδα αριστείας» και πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελεί σημαντική πολιτιστική και επιστημονική παρακαταθήκη για ολόκληρη τη χώρα και τις επόμενες γενεές και οφείλει η πολιτεία να σταθεί συμπαραστάτης στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του.

Επειδή η έλλειψη χρηματοδότησης και αδυναμία εξεύρεσης πόρων απειλούν τη βιωσιμότητα του Κέντρου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και συνέχισης της λειτουργίας του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ
2. Προτίθεστε να προβείτε σε θέσπιση και καταβολή μόνιμης τακτικής χρηματοδότησης προς το ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ;
3. Πότε θα οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου;
4. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μισθών των εργαζομένων του Κέντρου;

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2015

Ο Ερωτών βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης