Τοποθέτηση Καλαφάτη στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Τοποθέτηση στην Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής (15/10/2015) του βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας,  Σταύρου Καλαφάτη.

Ακολουθεί η ομιλία του, στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοθέτημα που θέτει προς συζήτηση η Κυβέρνηση, κάνει το πρώτο της βήμα από την εικονική πραγματικότητα που εντέχνως και για πολύ καιρό περιέγραφε, στην πραγματική πραγματικότητα που βιώνουμε και θα βιώνουμε ως Έλληνες πολίτες.

Είναι τα πρώτα δείγματα γραφής μιας Κυβέρνησης που δεν διστάζει να ξεψηφίσει διατάξεις που την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, πριν από λίγους μόνο μήνες, με ενθουσιασμό έχει ψηφίσει, που δεν διστάζει να επιβάλει φορολογικά βάρη σε ήδη υπερφορολογημένους πολίτες, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και δεν διστάζει να καταργεί επιδόματα, ακόμα και των ανασφάλιστων υπερήλικων συμπολιτών μας.

Έτσι, κύριοι της Κυβέρνησης, περνάτε από το μύθο στην πραγματικότητα. Διότι η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχετε κανένα πρόβλημα άλλα να λέτε, άλλα να σκέφτεστε κι άλλα να πράττετε, άλλοτε γιατί αυτά που πρέπει να κάνετε για το καλό της πατρίδας δεν τα πιστεύετε, όπως παραδείγματος χάρη, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επενδύσεις και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, άλλοτε γιατί όταν σπεύδετε να τα κάνετε, βλέπετε να αντιστέκονται μικροί ή μεγάλοι φίλοι σας, μικρών ή μεγάλων οργανωμένων συμφερόντων και υποκύπτετε σε αυτές κι άλλοτε γιατί απλά δεν έχετε την απαιτούμενη διαχειριστική ικανότητα και δεξιότητα να «τρέξετε» στοιχειωδώς τη χώρα. Και, βέβαια, αυτό το κάνετε γιατί άλλοτε υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα όλων αυτών που σας ανέφερα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν είστε απλά σε διάσταση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Έχετε πάρει οριστικό διαζύγιο με τις έννοιες αυτές. Η ρητορική σας βρίσκεται μόνιμα απέναντι από την πρακτική σας και εσείς ως Κυβέρνηση βρίσκεστε απέναντι από το συλλογικό καλό των λαϊκών στρωμάτων. Και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εμφανιζόσασταν ως υπερασπιστές των φτωχών και των αδυνάτων και έρχεστε σήμερα να μπετονάρετε την περαιτέρω φτωχοποίησή τους. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ό,τι και να λέτε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι μία: Με επικεφαλής τον Αρχηγό σας έχετε υποστεί μία μοναδική μετάλλαξη. Γιατί σε αυτή τη ζωή, δεν είσαι ό,τι λες, αλλά είσαι ό,τι κάνεις.

Και αυτά που ξεκινάτε να κάνετε στον ελληνικό λαό με το να χτυπάτε αλύπητα τους ήδη χτυπημένους από την κρίση συμπολίτες μας, φορτώνοντάς τους με υπέρμετρα φορολογικά και άλλα βάρη, μιλάνε από μόνα τους. Μέτρα και βάρη που η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν διανοούταν ούτε καν να τα διαπραγματευτεί. Μέτρα και βάρη που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσωπο μιας, όπως λένε και στην πόλη μου, «ντεμέκ» Αριστεράς, μιας δήθεν Αριστεράς.

Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράτε αγκαζέ με ένα κόμμα που ιδεολογικά σας χωρίζει χάος και είναι προφανές ότι η συγκολλητική ουσία αυτής της παράταιρης σχέσης έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη νομή της εξουσίας. Και αυτό το αλλόκοτο πάντρεμα εσείς θέλετε να μας το παρουσιάσετε ως το καινούργιο στην πολιτική. Υποτίθεται ότι έχετε έρθει ως σωτήρες της ελληνικής δοκιμαζόμενης κοινωνίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε όλα έχετε αποτύχει.

Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το 2015 και το 2016 είναι ασύλληπτο για την ελληνική οικονομία και φοβερά επώδυνο για τον Έλληνα πολίτη. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση το 2015, ενώ προβλέπεται να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση το 2016. Στην ίδια περίοδο που στην Ευρωζώνη η ανεργία μειώνεται, στην Ελλάδα αυξάνεται. Η δημόσια οικονομία μετά από δύο χρόνια από το 2013 και το 2014 επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων επιστρέφει σε πρωτογενές έλλειμμα το 2015. Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης βουλιάζουν στα ελλείμματα. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται. Το ύψος των πρόσθετων μέτρων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαρκώς αυξάνεται.

Μόνο για την περίοδο 2015-2016 εκτιμάται με τα σημερινά δεδομένα περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με πρόβλεψη δυστυχώς αυτός ο λογαριασμός να είναι πού μεγαλύτερος. Από τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που μπορούν μέχρι σήμερα να προσδιοριστούν, το 62% είναι πρόσθετοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και το 38% περικοπές στο σκέλος των δαπανών, εκ των οποίων το 75% είναι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παροχές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα. Και βεβαίως, τέλος, το δημόσιο χρέος και πάλι διογκώνεται.

Κύριοι της Κυβέρνησης, λυπάμαι που θα το πω, αλλά είστε απλώς ένα λάθος, ένα λάθος που το πληρώνει η ελληνική κοινωνία. Ετοιμάζετε μέτρα που οδηγούν σε εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, δεν δίνουν καμία προοπτική στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, αφαιρούν όσο οξυγόνο απέμεινε στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πλήττουν καίρια τόσο τον αστικό όσο και τον αγροτικό πληθυσμό, κύρια μέσα από μία πρωτοφανή φορολογική επιβάρυνση και την ίδια στιγμή ψηλαφιστά και διστακτικά προχωράτε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν τις πιστεύετε, που οι Υπουργοί σας τις αμφισβητούν και που οι ψηφοφόροι σας τις αρνούνται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι, πραγματικότητα που αντανακλάται εν πολλοίς και στο σημερινό υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο βεβαίως έχει και την αρνητική μας ψήφο.

Ευχαριστώ πολύ.”