Οι Θεσσαλονικείς αστυνομικοί δεν είναι robocops για νυχτερινές διπλοβάρδιες.

Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Θεσσαλονικείς αστυνομικοί δεν είναι robocops για νυχτερινές διπλοβάρδιες.

«Οι συνεχείς νυχτερινές διπλοβάρδιες αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των ίδιων, όσο και για το έργο που προσπαθούν να επιτελέσουν, προασπίζοντας ζωές και περιουσίες πολιτών. Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης δεν είναι robocops! Είναι άνθρωποι. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη όταν δημιουργούνται συνθήκες για ανθρώπινα λάθη εξ αιτίας ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης, που στην καθημερινή μάχη κατά του εγκλήματος, μπορεί να σημαίνουν ακόμα και τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη τον Υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή της συνεχείς νυχτερινές βάρδιες που καλούνται να κάνουν εντός του ιδίου 24ώρου άνδρες και γυναίκες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση διατάξεων, τόσο του εθνικού Δικαίου, όσο και του κοινοτικού Δικαίου.

Κάνει δε λόγο, για περίτρανη απόδειξη της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 4058/5-3-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ  

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Εκτέλεση συνεχόμενων νυχτερινών υπηρεσιών αστυνομικών υπαλλήλων»

Η εκτέλεση συνεχόμενων νυχτερινών υπηρεσιών(νυχτερινές βάρδιες) αστυνομικών υπαλλήλων εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, δημιουργούν έντονο προβληματισμό κι εγείρουν ζητήματα που αφορούν την ίδια την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τον ακριβή και προσήκοντα ερμηνευτικό συνδυασμό των κείμενων διατάξεων τόσο του εθνικού δικαίου(Π.Δ. 88/1999 & ΠΔ 394/2001), όσο και του κοινοτικού δικαίου και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 93/104/ΕΚ, υπερνομοθετικής ισχύος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκτέλεση υπηρεσίας με τη  μορφή διπλής νυχτερινής βάρδιας εντός του ίδιου ημερολογιακού εικοσιτετραώρου.

Δεδομένης της απομείωσης της σωματικής και πνευματικής ικανότητας του υπαλλήλου μετά από την εκτέλεση νυχτερινής εργασίας, είναι εύλογο και σαφές πως κάθε εξώθηση του προσωπικού που εκτελεί ειδικά καθήκοντα προάσπισης και περιφρούρησης της δημόσιας τάξης και της πάταξης του εγκλήματος, με την ούτως ή άλλως αυξημένη επικινδυνότητα που διέπει την άσκηση της υπηρεσίας αυτής, δεν επιτυγχάνει τα προσδοκώμενα μεγέθη αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας αλλά και θέτει σε υψηλό κίνδυνο τις ζωές των υπαλλήλων και εν αμφιβόλω την ασφάλεια των πολιτών.

Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έκτακτες συνθήκες μπορεί να δικαιολογηθεί η επιλογή της διπλής νυχτερινής βάρδιας. Σε κανονικές συνθήκες και μάλιστα σε σταθερό, έως και εβδομαδιαίο ρυθμό, όπως καταγγέλλεται, η υποχρέωση εκτέλεσης συνεχόμενης νυχτερινής υπηρεσίας, μάλλον ως περίτρανη απόδειξη της έλλειψης επαρκούς προσωπικού αστυνομικών υπαλλήλων μπορεί να ιδωθεί, γεγονός που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει με ερωτήσεις μας(υπ’ αριθμ. 3094/2018, 9131/2017, 3218/2017, 8658/2016 κ.α.) και βαρύνει ως ευθύνη εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες δραστικής αντιμετώπισης της απαράδεκτης κατάστασης που διαμορφώνεται εξ αιτίας της τακτικής των συνεχόμενων νυχτερινών υπηρεσιών στις οποίες υποβάλλονται αστυνομικοί υπάλληλοι στη Γ.Α.Δ.Θ, σύμφωνα με τις καταγγελίες;
  2. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να υφίσταται. Η αύξηση της εγκληματικότητας και η εξασθένιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, είναι αδιάψευστα γεγονότα. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε σχετικά και ποιος ο σχεδιασμός σας για την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών;