Το πρόγραμμά του, ως έναν “χάρτη” προς μία Θεσσαλονίκη “εντάξει” απέναντι στους Θεσσαλονικείς –«μια Θεσσαλονίκη “εντάξει” σε όλα», όπως τόνισε για μια ακόμα φορά– παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης.
«Οι φορείς της πόλης, έχουν ήδη μια σημαντική συμβολή στην κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού “Εντάξει” και δεν είναι υπερβολή αν πω, ότι η διαβούλευση για αυτό το πρόγραμμα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στις τακτικές επαφές και ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων τα προηγούμενα χρόνια και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωρίσετε σε όσα πούμε σήμερα, αρκετές από τις δικές σας απόψεις και προτάσεις για το Σήμερα και το Αύριο της Θεσσαλονίκης. Θα δείτε όμως και αρκετά νέα στοιχεία, σε ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε σύντομο χρόνο, αλλά με σκληρή δουλειά και με την επιστημονική επάρκεια, εξέταση και τεκμηρίωση, που απαιτεί η προσήλωσή μας σε δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές: Να είμαστε ως δημοτική αρχή –εφόσον μας εμπιστευθούν οι πολίτες- αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί. Να ξέρουμε τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς δικαιολογίες, με τα θεσμικά εργαλεία, το έμψυχο δυναμικό, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, όσο θα διεκδικούμε και μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερα.»
Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Σταύρος Καλαφάτης και αναρτήθηκε λεπτομερώς την ώρα της εκδήλωσης στον διαδικτυακό ιστότοπο του συνδυασμού “Εντάξει” ( https://stavroskalafatis.gr/programma/), κινείται σε 10 ΆΞΟΝΕΣ:
1. Ανάδειξη διεθνούς ταυτότητας Θεσσαλονίκης
2. Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη
3. Αστική ανάπτυξη – Περιβάλλον – Καθαριότητα
4. Κυκλοφοριακό – Μεταφορές – Βιώσιμη κινητικότητα
5. Αστική επιχειρηματικότητα – Απασχόληση
6. Κοινωνική συνοχή – Αλληλεγγύη – Πρόνοια – Εθελοντισμός
7. Παιδεία – Πολιτισμός – Τουρισμός
8. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – Εξυπηρέτηση του Πολίτη
9. Διοικητική οργάνωση και λειτουργία Δήμου Θεσσαλονίκης
10. Τεχνική βοήθεια – Χρηματοδότηση
Εξειδικεύοντας τις δράσεις και τα σχεδιαζόμενα έργα που αντιστοιχούν σ` αυτούς τους δέκα άξονες, ο Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε δύο Master Plans για τη Θεσσαλονίκη.
«Πρόκειται για δύο σχέδια με διαφορές στο χωροταξικό και το χρονικό εύρος ολοκλήρωσης, τα οποία όμως αλληλοσυμπληρώνονται, για να εξελιχθούν παράλληλα μέσα στην ερχόμενη πενταετία, με γνώμονα να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο», τόνισε. «Είναι ένα μωσαϊκό δράσης, αποτελούμενο από ψηφίδες, που η μία μετά την άλλη, θα μπαίνει στη θέση της και θα γίνεται μέρος της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, από τους πρώτους κιόλας μήνες.»
Το πρώτο Master Plan, περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός πλήθους έργων και δράσεων, μικρότερης κλίμακας, που μπορούν να έχουν άμεσα ορατό και αισθητό αποτέλεσμα. Χωρίζεται σε δύο ενότητες, την πρώτη με τίτλο ΓΙΝΕΤΑΙ και τη δεύτερη με τίτλο ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ.
Ενδεικτικά, για μια Ανθρώπινη Πόλη, ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
ΓΙΝΕΤΑΙ να έχουμε καθαρή Θεσσαλονίκη.
• Με συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο όλων των οχημάτων της καθαριότητας, μέσα από εφαρμογές πληροφορικής και τηλεματικής, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, σε προσωπικό και καύσιμα, τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και του χρόνου αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
• Με χρήση βυθιζόμενων κάδων, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
• Με ευαισθητοποίηση, αλλά και κινητροδότηση των δημοτών, μέσα από βραβεία περιβαλλοντικής επίδοσης στις γειτονιές.
• Με δράσεις πρόληψης που θα στοχεύουν στη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων, μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και κινητροδότηση επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια.
• Με αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 50% των παραγόμενων απορριμμάτων, μέσα από τη δημιουργία «πράσινων θέσεων εργασίας» και τη δημιουργία «πράσινων σημείων» ως κέντρων προώθησης της ανακύκλωσης και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
• Με εξάντληση των δυνατοτήτων του ίδιου του Δήμου, μέσα από τη χρήση μεθόδων σύγχρονου management, πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε εξωτερική συνδρομή.
ΓΙΝΕΤΑΙ, να έχουμε συνεχή μέριμνα για τους νέους γονείς, σε μια πόλη φιλική προς το θηλασμό και τις νέες μητέρες, που σήμερα αισθάνονται αποκλεισμένες από την κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.
• Με τη δημιουργία βασικών υποδομών φροντίδας βρεφών και παιδιού σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.
• Με την ενίσχυση του δικτύου παιδικών σταθμών και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ανταπόκριση στο 100% των αιτημάτων των δημοτών.
• Με την επέκταση του ωραρίου λειτουργιάς επιλεγμένων δημοτικών σταθμών, για την εξυπηρέτηση νέων γονέων που εργάζονται απογευματινές ώρες.
• Με απαλλαγή ή καθιέρωση ειδικών τιμολογίων εξυπηρέτησης (τροφείων) από τους παιδικούς σταθμούς, για ειδικές κατηγορίες οικογενειών.
• Με φύλαξη νηπίων στο σπίτι από εξειδικευμένους, πιστοποιημένους και ελεγχόμενους από το Δήμο εθελοντές.
• Με επέκταση σχολικών δακτυλίων σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα και την εξασφάλιση προϋποθέσεων ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών που μένουν κοντά στα σχολεία (από εθελοντικές ομάδες γονέων εκ περιτροπής).
ΓΙΝΕΤΑΙ να βάλουμε σωστά θεμέλια στον εθελοντισμό, με την κατάρτιση Μητρώου Πιστοποιημένων Εθελοντών ανά ειδικότητα, για καλύτερο συντονισμό αντίστοιχων δράσεων, σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη και φορείς και όχι με τον εμπειρικό ή τυχαίο τρόπο που γίνεται σήμερα.
ΓΙΝΕΤΑΙ να δημιουργήσουμε στα ΚΕΠ, ειδικό τμήμα εξυπηρέτησης συμπολιτών μας με αναπηρία, με δυνατότητα μετάβασης υπαλλήλου στο σπίτι του εξυπηρετούμενου αν χρειαστεί και σίγουρα με την προσθήκη προσωπικού εκπαιδευμένου στη χρήση της νοηματικής γλώσσας.
ΓΙΝΕΤΑΙ να ενισχύσουμε το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου με προσωπικό, ώστε να εξαλειφθεί ο απαράδεκτος χρόνος αναμονής, μέχρι και πέντε ώρες, για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
ΓΙΝΕΤΑΙ να αντικαταστήσουμε τις έκτακτες ενισχύσεις απόρων συμπολιτών μας, με σταθερή οικονομική ενίσχυση, με βάση έρευνα και παρακολούθηση από πλευράς των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
ΓΙΝΕΤΑΙ να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τους πρώην ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ που λόγω οικονομικών δυσχερειών, βρέθηκαν εκτός συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά από την καταβολή εισφορών επί 15 ή 20 έτη. Με έλεγχο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και χορήγηση πιστοποιητικού οικονομικής αδυναμίας που θα εξασφαλίζει την πρόσβασή τους στα δημόσια νοσοκομεία.
ΓΙΝΕΤΑΙ να αξιοποιήσουμε το κτιριακό απόθεμα του Δήμου για περισσότερες κοινωνικές χρήσεις.
«Πέρα από την ανθρώπινη πόλη όμως, θέλουμε και μια πόλη σε ανάπτυξη», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Μια έξυπνη πόλη που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, υποστηρίζει την αστική επιχειρηματικότητα, και τη νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα.»
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενδεικτικά ανέφερε τα εξής:
ΓΙΝΕΤΑΙ να καθιερώσουμε την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, ώστε κάθε δικαιολογητικό να παραδίδεται εντός της ημέρας και κάθε αίτημα να ικανοποιείται, ή έστω να απαντάται, ως την επόμενη.
ΓΙΝΕΤΑΙ να πετύχουμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του συστήματος συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και πολίτες, με προτεραιότητα στη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
ΓΙΝΕΤΑΙ να αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κλάδο, ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων σε start up εταιρείες με seed capital.
ΓΙΝΕΤΑΙ να καθιερώσουμε κίνητρα προσέλκυσης και εγκατάστασης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Κίνητρα τα οποία μπορούν να έχουν σχέση με τη διάθεση χώρων για έναρξη επιχειρήσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με τα δημοτικά τέλη, ή με την καθιέρωση προνομιακών τιμολογίων προβολής από τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης.
ΓΙΝΕΤΑΙ να αξιοποιήσουμε το γνωστικό κεφάλαιο που παράγουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, ενισχύοντας τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και με τον Δήμο καταλύτη στην προσπάθεια.
ΓΙΝΕΤΑΙ επίσης, να παρέχουμε κίνητρα για τη δημιουργία νέων διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για ιδρύματα, στα οποία η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά, για την προσέλκυση σπουδαστών από την βαλκανική ενδοχώρα.
Στην ενότητα με τίτλο ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, περιλαμβάνονται έργα και παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Σταύρος Καλαφάτης στη διάρκεια επαφών με κατοίκους σε όλη την πόλη τον τελευταίο μήνα.
«Με το σχολείο ή την τοπική πλατεία στο επίκεντρο, η γειτονιά μπορεί και πάλι να αποτελέσει πυρήνα ανασύνταξης του κοινωνικού ιστού», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Δημιουργούμε με αναπλάσεις και ήπιες παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς ένα δίκτυο μικρών δημόσιων χώρων, πυρήνων ενδιαφέροντος που συνδέονται μεταξύ τους με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους. Στοχεύουμε έτσι, στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής και στην αύξηση της εμπορικότητας των περιοχών ανάπλασης. Ξαναβλέπουμε τη γειτονιά, ως κύτταρο του αστικού κορμού, μέσα από ένα σύνολο εφαρμογής δράσεων που στοχεύουν: α) Στη βελτίωση όλου του φάσματος των καθημερινών λειτουργιών των κατοίκων (στάθμευση, τροφοδοσία, καθαριότητα, μετακινήσεις, εκπαίδευση, αναψυχή κ.α.), β) στην τόνωση της τοπικής αγοράς, και γ) στην αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χώρου.»
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Βάση του σχεδιασμού μας, είναι ο ελάχιστος, στοιχειώδης αριθμός προαπαιτούμενων δομών, ώστε κάθε γειτονιά να ανταποκρίνεται –έστω σε μικρότερη κλίμακα- στις προδιαγραφές των σύγχρονων αστικών κέντρων. Από τον παιδικό-βρεφονηπιακό σταθμό έως το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, από το δημοτικό χώρο άθλησης έως το τοπικό πάρκο, από την τοπική αγορά έως τους σταθμούς αυτοκινήτων που μπορούν να δημιουργηθούν σε αναξιοποίητα δημοτικά οικόπεδα, υπάρχει ευρύ πεδίο εξυπηρετήσεων και παροχών. Είναι ευθύνη του Δήμου, να αναβαθμιστεί η γειτονιά, τόσο ως χώρος κατοικίας, όσο και ως τοπική αγορά. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε.»
Το Μedium Master Plan, που παρουσίασε αμέσως μετά ο επικεφαλής του συνδυασμού “Εντάξει”, τιτλοφορείται «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ», επειδή περιλαμβάνει δράσεις και στόχους που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και εκτείνονται χωροταξικά σε πέντε Πόλους, που σχηματίζουν έναν νοητό «σταυρό» από το ανατολικό ως το δυτικό τμήμα του Δήμου και από τις βόρειες παρυφές του, ως τη νότια πλευρά του και το θαλάσσιο μέτωπο.
Οι πέντε πόλοι, τα σημεία αναφοράς, γι` αυτό το «σταυροδρόμι» είναι: Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, η Παλιά Παραλία από το Λευκό Πύργο ως το λιμάνι, ο ίδιος ο ιστορικός λιμένας της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Έκθεση και η περιοχή των Ναυταθλητικών Ομίλων.
Πόλος 1ος – Λιμάνι
Το σχέδιο προβλέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ανάπλαση του Ιστορικού Λιμένα με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, μετατροπή του κτιρίου του πρώην Παιδικού Σταθμού σε Σταθμό Υποδοχής Επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας, με ενσωμάτωση της προβλεπόμενης Μαρίνας στο συνολικό σχεδιασμό.
Το πρόγραμμα έργων επίσης περιλαμβάνει:
• τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών,
• τη μεταφορά του τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας στο χώρο στάθμευσης του Τελωνείου,
• την υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του 1ου Προβλήτα,
• την οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού με μεγάλη συγκέντρωση κοινού,
• την αξιοποίηση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Τελωνείου.
Πόλος 2 – Παλιά Παραλία
Προωθούμε την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου πεζών, κατ’ επέκταση του υφισταμένου κρηπιδώματος, μέσα από την επιλογή μιας ήπιας και αναστρέψιμης παρέμβασης, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, για τη δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος περιορισμένου πλάτους σε όλο το μήκος της παλαιάς παραλίας, χωρίς επιχωματώσεις ή άλλες επεκτάσεις, και με τη χρήση σύγχρονου και ήπιου αστικού εξοπλισμού. Διασφαλίζουμε έτσι τη συνέχεια όλου του παραλιακού μετώπου, από το λιμάνι έως το Ποσειδώνιο, ολοκληρώνοντας την αισθητική ανάπλαση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου της πόλης.
Πόλος 3 – Έκταση ΔΕΘ
Προτείνουμε τη μετατροπή της ΔΕΘ σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Τεχνολογίας», σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξή της σε πιστοποιημένο Εκθεσιακό Κέντρο.
Σχεδιάζουμε την ανάπλαση όλου του χώρου ΔΕΘ με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν:
• αξιολόγηση κτιριακής υποδομής και απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων,
• απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων,
• σημαντική αύξηση του πρασίνου και αισθητική αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων,
• διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης,
• διατήρηση και ανάδειξη κτισμάτων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,
• ενίσχυση των συνεδριακών υποδομών, και
• αναβάθμιση της λειτουργίας του Βελλίδειου Κέντρου.
Πόλος 4 – Περιαστικό δάσος Σέιχ Σου
Προωθούμε τη σύνδεση του Σέιχ-Σου με τον αστικό ιστό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται:
• η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και στάσεων αναψυχής,
• η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος και
• η βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του περιαστικού δάσους, με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένη περιοχή μελέτης.
Πόλος 5 – περιοχή Ομίλων
Προωθούμε την ολοκλήρωση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με την ανάπλαση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας, με διαμόρφωση των χώρων καθέλκυσης και φύλαξης σκαφών, ενισχύοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, τόσο για άθληση, όσο και για αναψυχή.
«Όλα όσα ακούσατε και όσα θα δείτε να αναλύονται και τις επόμενες μέρες, το σύνολο του προγράμματος δηλαδή, μπορεί κάθε πολίτης να το βρει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του συνδυασμού “Εντάξει” και αποτελούν το σχέδιό μας για την πόλη», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος.
Στόχος μας, είναι ένα αστικό περιβάλλον, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά πραγματικά υποδειγματικό, σε μια Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα. Όπως έχει ειπωθεί, το ταξίδι ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Και φιλοδοξούμε να ξεκινήσει, με πρώτο βήμα την εμπιστοσύνη και την εντολή των συμπολιτών μας, στο τέλος αυτού του μήνα.”